Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plant Partners

Det är med stor förväntan man öppnar Anna Pavords nya bok efter storverket Tulpanen!
Nyfiket gör jag några nedslag på måfå och möts av de mest förtjusande foton på oväntade växtsammanställningar…

Idén i boken är att utifrån ett antal huvudväxter - med "utmärkta" egenskaper leta upp lämpliga kompanjoner - gärna nya och oväntade - en eller flera. Det händer väl att man står och funderar utan att komma på en enda vettig lösning själv. Då kan man med gott resultat luta sig mot den här boken för hjälp. Sedan kanske man själv kommer på flera.

Det börjar med tidiga lökar och går genom vår och sommar till höstens dahlior. Nästan börjar och slutar med ormbunkar…

Varje årstid har ett inledningskapitel med funderingar över det typiska, vackra för just den tiden - lite filosofiska funderingar blandad med vetskap och goda råd inför plantering och växtval.

Författaren har ett ytterst välutvecklat färgsinne och blick för oväntade och originella lösningar. Det uppstår smärre förvirring med crokus + cyklamen både vår och höst, tills man upptäcker att det ju finns höstblommande Crocus speciosus och Cyclamen såväl coum som hederifolium. Det är en förtjusande bild med den rosa och lila blandningen på sida 13 fotograferad i det vilda - i England, ja, ja!!

Tyvärr måste vi ju alltid ha detta i bakhuvudet när det är engelska böcker vi talar om - och det är långt ifrån alltid översättaren "tänker svenskt". Ibland räcker det ju att vi vet och kan vidta åtgärder för skydd på våren och tänka på att det tar ju en månad till för växten att tränga igenom vår marstjäle när den lyckligen blommar i februari i England!

Helleborus med Galanthus, snödroppar, är en annan lika vacker som oväntad sammansättning. Åter en annan originell kombination som jag aldrig kommit på: ormbunke, här en Struthiopteris, med Erythronium revolutum, hundtandslilja! Väldigt vackert för woodlandet, men är inte strutbräken för vidlyftig och äter ut liljan på några år? Synd! Men det kan ju finnas snällare ormbunkar…

Författaren påpekar ideligen fördelen av att "låna" blad av andra växter till tidiga smålökar som här med julrosorna. Eller Arum-blad till scilla. Det är alldeles nödvändigt att läsa texterna i den här boken, inte bara titta på bilderna och vad som står under.

Man bör uppmärksamma fördelen av marktäckare, t.ex. mörkbladiga Ajuca reptans eller Lamium maculatum 'Beacon Silver' som kontrast till höga perenner.

Ormbunkar hör till Anna Pavords favoriter (och vem håller inte med?). Hon skriver: "Ormbunkar drar dig inte i kjolarna när du går förbi, de bara står där och väntar på att du skall upptäcka vad de går för". De återkommer med olika kompanjoner, t.ex. Digitalis.

Det finns så mycket erfarenhet och klokhet samlad i den här boken att det är en fröjd att läsa varenda sida. Man blir ideligen överraskad för att man inte tänkt på det själv.

Här smyger sig årstiderna i varandra och växterna ändrar karaktär till det överdådiga på högsommaren men där ändå de starkaste färgerna dämpas ner av blad och gräs. Se på Gillenia trifoliata med de fluffiga dunhuvudena hos Eryngium!

När sommaren går över i höst har författaren redan tänkt ut nya färgsensationer. Nåja, gult är väl den varma höstens kännemärke som ger oss Rudbeckian till lyst. För att inte tala om Cimicifugan och alla vackra gräsvipporna, höstanemoner och Sedum 'Brilliantissimum'!

Hela boken igenom står växtnamn i marginalen som observandum. En väldigt omtänksam detalj. Till sist följer en uppställning av alternativa "partners" för varje huvudväxt i alfabetisk ordning.

Som jag ser det är detta en bok som jag ogärna avstår ifrån.

Barbro Hansson/Sylvia Svensson

Plant Partners
  Titel:
Plant Partners
Författare:
Anna Pavord
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Dorling Kindersley
Utgivningsår:
2001
ISBN:
0751 303550

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB