Planera din trädgård 3 - skötselnivå
Att planera på vintern
Att lägga tid på trädgårdsplaneringen vintertid har många fördelar. Trädgården kräver sällan mycket omsorg under den här perioden, vilket frigör både tid och energi till reflektion. Med den gångna säsongen färsk i minnet är det lättare att identifiera vad som blev lyckat och vad som kan förbättras nästa år. Konturerna i trädgården framträder särskilt tydligt när växtligheten har dragit sig tillbaka, och du kan observera de större linjerna och rummens former. Dessutom lockas du inte att spontanköpa nya växter innan planeringen är helt klar – ett vanligt misstag om man låter sig inspireras mitt under växtsäsongen, när det kliar i fingrarna att gå till plantskolan! Läs mer om vinterplanering här.
Skötselnivå före form
− Innan du går vidare i din planering och börjar formge trädgården, är det viktigt att fundera över vilken skötselnivå du vill ha, påminner trädgårdsrådgivaren Karin Malmberg.
Trädgården ska skötas också!
Balansen mellan formgivning och skötselnivå hänger tätt ihop med första delen i serien, där vi pratade om ambitioner och funktion i trädgården. När det är dags att verkligen börja designa utemiljön, måste du och familjen reflektera över hur mycket tid ni faktiskt vill och orkar lägga på skötsel framöver. Var ärliga och realistiska – det bär längre än att ta på sig för mycket!
I min egen trädgård är skötselnivån resultatet av just en sådan ärlig diskussion. Min man har alltid varit tydlig med att han uppskattar trädgården som inslag i vardagen, men om det skulle innebära att han får huvudansvaret och behöver lägga mycket tid på trädgårdsarbete så är han tveksam. Därför har jag formgett trädgården så att skötselnivån blir lagom för att passa mig – det ska kännas lustfyllt, inte kravfyllt, och ge glädje snarare än stress.
Om ambitioner och funktion – läs första delen här.
Kunskap, tid och pengar!
När det är dags att bestämma ambitionsnivån för trädgården, ta ett ärligt omtag kring familjens resurser och vilja. Ställ frågor som:
- Vilken kunskap har vi? Hur mycket är vi beredda att lära oss?
- Hur mycket tid kan och vill vi lägga på att sköta trädgården – både till vardags och under arbetstoppar?
- Vilken budget har vi nu, och hur mycket vill vi satsa på lång sikt?
Många tycker det låter tråkigt att prata om begränsningar, men du skapar bättre förutsättningar för en trivsam trädgård när ambitionsnivån matchar verkligheten. När detta är gjort, blir planeringen både enklare och mer lustfylld, och glädjen med trädgården ökar i takt med att ni undviker övermäktiga åtaganden. Fundera gärna på vilka förutsättningar ni har – läs mer i del 2.
Göra själv eller ta hjälp?
Kom också ihåg att det kan vara en klok investering att ta hjälp av ett proffs med hela eller delar av planeringen, om ni vill ha det lättskött, söker inspiration, saknar erfarenhet eller har ont om tid. Många professionella trädgårdsplanerare kan föreslå smarta lösningar som sparar både tid och arbete på sikt.
Praktiska tips för vinterplanering
- Involvera hela familjen vid planeringsbordet och prata öppet om förväntningar, kunskap och resurser.
- Skriv ner era mål och svar på frågor om tid, skötsel, lust och budget.
- Läs på och hämta inspiration från både böcker och nätet – exempelvis Drömmare är vi allihopa och Trädgård på nätet.
- Använd vintern till att rita ut nya rabatter eller gångar i snön – ett enkelt sätt att se trädgårdens grundstruktur och testa nya idéer utan att göra permanenta förändringar.
- Låt gärna vissna växter stå kvar över vintern, eftersom det gynnar både insekter och fåglar samtidigt som det kan tillföra en ny dimension till trädgårdens vinterestetik.
Personliga erfarenheter
Som exempel kan du själv reflektera över hur olika förväntningar på skötsel påverkar möjligheterna att njuta av trädgården. Ofta blir det mer hållbart och trevligt om designen anpassas efter vem som faktiskt kommer att sköta trädgården och på vilken nivå. Det är helt okej att prioritera lättskött och hållbart framför perfektion och överdåd.
Sammanfattningsvis
Vintern är en utmärkt tidpunkt att ta tag i trädgårdsdrömmarna. Planera i lugn och ro, fundera över ambitionsnivå, familjens resurser och vilka hjälpmedel som kan behövas. Genom att vara realistisk och utgå från faktiska förutsättningar skapar du en trädgård som ger både glädje och återhämtning – året runt.
Läs också: