Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Planera din trädgård 3 - skötselnivå

På Odla.nu har vi under vinterhalvåret glädjen att få hjälp av landskapsingenjör Karin Malmberg, som ger oss vägledning och goda råd kring trädgårdens planering och design. För dagen är ämnet trädgårdens skötselnivå.

Av Katarina KIhlberg

Vi har kommit till del tre i serien om trädgårdens planering och design. Tänk på att de olika stegen kan appliceras på såväl hela trädgården som delar av den eller bara en rabatt.

Att planera på vintern

Det finns flera fördelar med att ägna sig åt trädgårdsplaneringen på vintern. Trädgården gör inte något större anspråk på din tid. Du har den gångna säsongen i färskt minne och vet vad som blev bra och vad du var mindre nöjd med. Du ser konturerna i din trädgård tydligt när det inte finns någon grönska. Och du lockas inte att springa iväg och handla växter innan planeringen är klar! Om vi planerar trädgården mitt i säsongen är det så lätt att lockas iväg till plantskolan och handla fina plantor (det är ju så roligt!) innan vi har nått ända fram.

− Innan du går vidare i din planering och verkligen börjar formge trädgården är det viktigt att tänka på skötselnivån, berättar Karin Malmberg.

Trädgården ska skötas också!

Formgivning kontra skötselnivå knyter an till första delen i Planera din trädgård som tog upp dina ambitioner med trädgården. När du har kommit så långt att trädgården ska börja formges är det viktigt att tänka på hur mycket tid du och dina familjemedlemmar är beredda att lägga i trädgården. Här måste alla vara så ärliga och realistiska de kan!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Jag har ett mycket gott exempel i min egen trädgård. Min man har alltid varit mycket tydlig med att en trädgård är ett trevligt inslag i tillvaron men om det innebär att han ska ha huvudansvaret för den och behöva prioritera att arbeta mycket i den så är han hellre utan. Mitt val blev då en trädgård som jag har formgivit så att den passar mig och inte minst så att skötseln är på en lagom nivå för att jag ska kunna känna glädje i min trädgård − inte tvång och stress.

Kunskap, tid och pengar!

Det är viktigt med realistiska och ärliga mål när du och din familj planerar trädgården. Ställ och svara sanningsenligt på frågor som:

• Vilken kunskap har vi? Hur mycket är vi beredda att lära oss? • Hur mycket tid är vi beredda på att lägga på att sköta trädgården? • Hur mycket pengar är vi beredda på att lägga i trädgården – nu och på lång sikt?

Det kan lätt låta negativt när alla dessa aspekter kommer upp. Trädgård ska ju vara lustfyllt! Men jag lovar, om ni tar er tid att tänka igenom vilken skötselnivå ni vill ha på trädgården en gång för alla så kommer lusten och glädjen att bli så mycket större.

Göra själv eller ta hjälp?

− Tänk också på att det kan vara väl investerade pengar att ta hjälp av ett proffs med planeringen om ni t.ex. vill ha det lättskött, vill ha det fint men saknar tid eller inte har kunskap inom området. Ni kan ta hjälp med hela planeringen eller med vissa bitar.

Det var avsnitt tre i serien om trädgårdens planering och design!

Läs också!

Planera din trädgård på vintern Planera din trädgård 1 - funktion & ambition Planera din trädgård 2 - förutsättningar Drömmare är vi allihopa

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB