Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargoner

Pelargoner är vår mest älskade krukväxt. Den har en lång historia och kom till Sverige i slutet på 1600-talet. När man ser alla nya sorter som kommer varje år eller de gamla sorterna som mormor hade på fönsterbrädan kan man inte bli annat än lyrisk. Pelargoner är billiga, lättskötta och enligt mig helt fantastiska!

Text och bild: Anna Theorin

Pelargoner är min favorit när det kommer till krukväxter. Jag gillar allting hos dem, bladen, doften, blommorna och att de är så jobbiga under vintermånaderna. Förut var jag mer inne på de stora blommorna hos zonalpelargoner och engelska pelargoner, men nu drar jag mer åt hållet med de vilda pelargonerna eller doftpelargonerna. Man kan nörda ner sig rejält när det gäller pelargoner och det är lätt att fastna i pelargonträsket, inte mig emot. Det jag tycker mest om hos pelargoner att det är en växt som faktiskt tilltalar många av oss. Oavsett om man samlar på annorlunda sorter eller om man bara vill ha en fin krukväxt. De flesta gillar pelargoner. Och det med all rätt.

Det är en fantastiskt växt som klarar av torka, gillar att stå ute under sommaren. Mår lika bra inomhus på en fönsterbräda och som blommar länge och mycket om man kommer ihåg att knipsa bort de överblommande. Man kan övervintra dem ordentligt så de får vila under vintern eller så gör man som jag. Har mina inne under vintern i fönstret. Visst blir de lite gängliga och taniga, men det klipps lätt bort på våren och pelargonen blir lika fin igen som den var förra sommaren.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Av det avklippta kan du ta sticklingar och vipps sitter du där med ett tiotal pelargoner och undrade vad som hände :)

Doften från bladen är en sådan sak som kan dela åsikterna om pelargoner, vissa älskar den och andra hatar den. Jag själv tycker de doftar underbart. Som sommarlov, värme och såpskurade golv. Det är något visst med pelargoner, när man planterar om dem och ser de nya skotten sträcka sig mot ljuset. Ja då vet man att det är vår.

Jag har mina pelargoner på trappen eller på altanen, jag vill kunna se dem varje dag fast jag inte är ute i trädgården. En liten undersökning jag själv gjort visar att doftpelargonerna doftar bättre i halvskugga men de "vanliga" pelargonerna ska stå i sol.  Man får akta sig för tidig frost, de gillar de inte och jag har mer än en gång blivit av med stora pelargoner för att jag varit för ivrig med att ta ut dem. Det blir till att kånka krukorna in och ut ett par dagar eller veckor beroende på vädret.

Ni hittar alla våra pelargoner här, både sticklingar och krukade.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB