Pelargoner
Pelargoner – krukväxternas pärla
Pelargoner är min självklara favorit bland krukväxterna. Det finns så mycket att tycka om – bladen, doften, blommorna och till och med deras lite krävande vinterhumör. Förut fascinerades jag mest av de stora, praktfulla blommorna hos zonalpelargoner och engelska pelargoner, men numera dras jag alltmer till de vilda arterna och särskilt doftpelargonerna. Det är lätt att nörda ner sig i pelargoner: antalet sorter är enormt och variationen känns oändlig. Jag har absolut inget emot att ha fastnat i pelargonträsket! Det bästa av allt är att pelargoner passar nästan alla – oavsett om du är samlare av ovanliga sorter eller bara vill ha en trivsam och blomvillig krukväxt hemma. De flesta gillar pelargoner, och det är inte svårt att förstå varför.
En riktig kämpe och glädjespridare
Pelargonen är en pålitlig vän som klarar torra perioder och trivs både utomhus på sommaren och inne på soliga fönsterbrädor. Den blommar länge och rikligt bara man kommer ihåg att nypa bort överblommade knoppar. Under vintern kan man övervintra dem svalt så de får vila, eller så gör man som jag – låter dem stå kvar i fönstret. Visst blir de lite taniga under vintermånaderna, men det gröna kommer snabbt tillbaka efter en beskärning på våren. Då skjuter pelargonen nya, friska skott och blir lika fin som förra sommaren.
Det klippta materialet blir snabbt nya plantor. Sticklingar av pelargon rotar sig oftast utan större besvär – plötsligt sitter man med ett helt gäng småplantor och blir glatt överraskad över sin plantaffär!
Doft och minnen
Doften från pelargonernas blad delar folk i två läger – vissa ogillar den, andra älskar den och förknippar den med sommarlov, sol och nyskurade golv. Jag är helt klart en njutare av dess karaktäristiska doft och vårkänslan när de omplanteras och nya ljusgröna skott letar sig uppåt.
Blomsterprakt ute och inne
Pelargoner hör hemma både i fönstret och på trappen eller altanen. De ger blomsterprakt även när trädgården är ett projekt jag inte hinner till. Mina experiment har lärt mig att doftpelargoner doftar godast i halvskugga, medan vanliga pelargoner blommar mest i full sol. Var vaksam på nattemperaturen om våren – pelargoner tål inte frost. Jag har själv flera gånger fått bära in och ut krukor när vårnätterna blivit kyligare än väntat.
Sugen på nya sorter eller rotade sticklingar? Här hittar du alla våra pelargoner – både småplantor och större krukor, redo för fönster och uteplats.
Hur tar man hand om pelargoner?
Skötselråd för friska och glada pelargoner
- Placering: Vanliga pelargoner trivs i sol, doftpelargoner i halvskugga.
- Vattning: Vattna när jorden torkar upp, mindre på vintern.
- Jord och kruka: Väldränerad jord med lecakulor eller grus i botten.
- Gödsling: Svag näring under tillväxt eller långtidsverkande gödsel vid omplantering.
- Övervintring: Svalt, frostfritt och ljust – men går fint att ha inomhus om du beskär inför våren.
- Förökning: Ta sticklingar vid beskärning – de rotar sig lätt och ger snabbt fler pelargoner!
En planta för alla
Oavsett om du jagar ovanliga sorter eller nöjer dig med en klassisk röd pelargon på fönsterbrädan är det svårt att inte charmas. Pelargoner är tåliga, generösa med blommor och skänker odlingsglädje både ute och inne – år efter år. Bäst av allt: det finns alltid plats för ännu en pelargon!