Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Populära pelargoner

Pelargoner är vackra inomhus såväl som utomhus, och de tillhör en grupp av växter som inte bara är rik i fråga om färger, former och typer, utan också hela tiden förnyas och utvecklas.

Från Floradania

Pelargoner - inomhus
De flesta typer av pelargoner trivs inomhus, där de ger en försmak av sommaren. Samtidigt som de andas en lätt nostalgi fungerar de utmärkt i ett modernt hem. Oavsett om de står tre i rad i patinerade lerkrukor i fönsterkarmen, eller placerats i krukor i glada färger eller grupperats i en spännande skål på matbordet, ger de en personlig touch åt inredningen.

Pelargoner - utomhus
I uterummet, på terrassen och balkongen eller i trädgården får pelargonen på allvar möjlighet att visa sin prakt.

Pelargonium grandiflorum, engelsk pelargon, är mycket vanlig, och man kan välja mellan stor- och småblommiga typer.

Per Tingdal från danska Gartneriet Tingdal i Odense, en av dem som producerar Pelargonium grandiflorum, berättar:

  • Den småblommiga 'Tip Top' är vår specialitet. Den kan planteras ut tidigt, eftersom den tål temperaturer ända ned till 5°C. Man kan ha glädje av den från tidig vår och under hela sommaren, i synnerhet om man planterar den i en större kruka eller låda, så att den befinner sig en bit ovan mark.

Kungliga namn

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

En av de mest kända pelargonerna är den rundbladiga zonalpelargonen, som finns i en massa spännande färger och former: både blad och blommor kan vara flerfärgade.

Thomas Linnemann från danska Gartneriet Linnemann vid Århus producerar Old Classic-typerna, bl.a. dubbelblommande pelargoner med kungliga namn, som 'Kronprinsesse Mary', 'Prins Nicolai' och 'Dronning Ingrid'.

'Dronning Ingrid' är, med sina stora blad och vackert rosa blommor, en verklig klassiker. Thomas Linnemann, förklarar varför den är så populär:

  • 'Dronning Ingrid' är en säker vinnare. Den trivs utmärkt utomhus, och om den vattnas ordentligt bjuder den på underbara blommor. Kommer man ihåg att nypa av de blommor som vissnat, kan den blomma om och om igen.

En livlig doft av natur
Det finns också pelargoner som doftar. Rosen- eller doftgeranium kallas de. Deras blomklasar är mindre framträdande, men i gengäld har de andra kvaliteter. Bent Arndal från handelsträdgården med samma namn i Odense berättar:

  • En av de saker som gör rosengeranium till något alldeles speciellt, är de många olika dofterna. Att de dessutom kan hålla insekter på avstånd, är bara ytterligare en vinst när man sitter utomhus under ljusa sommarkvällar.

Pelargoner på balkongen
Även om hängpelargoner ofta förknippas med äkta tyrolerstämning, är de vanliga i Danmark. De planteras oftast i balkonglådor eller ampelkrukor, och ger på så sätt extra färg åt fasaden eller terrassen.

När det gäller pelargoner är det alltså bara att välja och vraka. Det finns alltid en pelargon som passar just dina behov och ditt temperament.


Tulpanpelargon


Pelargoner i korg


'Dronning Ingrid'


Pelargoner i balkonglåda


Pelargon inomhus

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB