Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargon-startskottet har gått

Så var det dags för den årliga pelargon-händelsen i Åkraberg utanför Varberg. Hit vallfärdar västsvenska pelargonentusiaster från både nära och lite längre håll. Där finns ett sticklingssortiment på ca 200 pelargonsorter, men även ca 50 sorters änglatrumpeter och ca 200 sorters fuchsiasticklingar.Svenska Pelargonsällskapet hade sina representanter där och de berättade om sin hobby.

Visst känns det lite tidigt att starta med dessa sticklingar redan i början på mars, men det går det också med hjälp av tilläggsbelysning med lysrörarmaturer. Ljuset är viktigt och lysröret bör placeras så nära växterna att det belyser ca 1 m² på bordet, vilket i praktiken betyder att lysröret är ca 20 cm över plantorna beroende på armaturen i fråga.

Det finns också speciella, mindre högtrycksnatriumarmaturer att köpa, se bild t.ex. här. Dessa behöver inte placeras så nära, utan kan till och med belysa ett mindre rum.

När du kommer hem med dina nyförvärvade sticklingar från vårens sticklingsförsäljning, låt dem inte torka ut! Plantera dem om möjligt med en gång.

Ta till att börja med en liten 7-cm kruka och god, porös, genomsläpplig jord. Tryck inte till jorden med händerna när du planterar sticklingen. Kommande vattning trycker ihop jorden tillräckligt. När rötterna utvecklat sig ordentligt så byt till en större kruka.

Men tillbaka till den nyinköpta sticklingen: ingen överdriven vattning i samband med planteringen, då finns det risk att plantan ruttnar, för den brukar redan vara tillräckligt blöt när den kommer hem från plantskolan. Är den inte det så vattna innan du planterar.

Dra ev. en plastpåse med andningshål över krukan eller placera småkrukorna i ett miniväxthus med "högt i tak", så att plantorna inte trycks ihop.

För att sticklingarna skall sätta igång att utvecklas bra, bör de, om möjligt, ha en temperaturskillnad under dygnet, sådär 18-20 grader under dagen och 5 grader lägre under natten.

Toppa ev. plantan när den börjat växa till sig för att få den knubbigare. När du så vattnar efter ett tag, häll inte på allt vatten på en gång utan häll småskvättar som får rinna ner och sen lite till osv.

Egna, örtartade sticklingar kan tas i samband med att man byter jord och klipper ner de övervintrade moderplantorna på våren. Sticklingarna rotar sig mycket lätt i vatten, såjord eller stark sandblandad blomjord.

Dock, sticklingar av engelska-, doft- och unikpelargoner brukar rota sig bättre i sandblandad såjord, med en plastpåse över.

Det går alltså bra att sätta de vanliga zonalpelargonsticklingarna i ett glas vatten, men rötter som bildas i vatten fungerar inte direkt i jord utan de måste ombildas, med en viss fördröjning som följd. Men man har väl inte så bråttom?

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Byt sticklingarna till en större kruka med högklassig blomjord allt eftersom de växer. Hasselfors kom i vår med en ny, speciellt för pelargoner framtagen Mårbacka Pelargonjord.

Vattningen av de "vuxna" plantorna är inte svår. Känn på jorden, låt plantan torka upp nästan helt mellan vattningarna. På sommaren behöver man vattna ganska ofta, särskilt om plantorna står ute i solen, men annars vill de stå tämligen torrt. Rensa bort vissna blad och blommor.

I maj, om vädret är tjänligt, kan det vara dags att sakta börja vänja plantorna för utplantering i kruka, urna eller ampel, vad du nu vill. Ta ut plantorna några timmar en varm solig dag, men placera dem så att solen inte lyser direkt på dem. Täck i början med en tunn, vit växtskyddsfleece så att de inte får en chock av det starka ljuset. Vänj dem så sakteligen att stå allt längre tider utomhus. När frostrisken säkert är förbi, kan du sedan plantera dina sommarkrukor och låta pelargonerna bo ute dygnet runt, varmt och soligt.

Göd dem med en svag näringslösning (1/2 - 1/3 av den rekommenderade dosen) varannan gång du vattnar. Det är bättre än att ge full dos då och då och det är också lättare att komma ihåg. Du kan också blanda in långtidsverkade gödning, t.ex. Osmocote, i jorden i samband med utplanteringen.

Vi visar här några bilder från helgens pelargonhändelse.

Pelargonium 'Anns Brook Pluto'
Pelargonium 'Black Velvet'
Pelargonium 'Dolly Vardon' rosa
Pelargonium 'Friesdorf'
Pelargonium 'Helena'
Pelargonium 'Hulda Conn'
Pelargonium 'Kordicum'
Pelargonium 'Lavender Lad'
Pelargonium 'Mårbacka' rosa och vit
Pelargonium 'Noel Gordon'
Pelargonium 'Patricia Andrea'
Pelargonium 'Peppermint Star'
Pelargonium 'Red Witch'
Pelargonium 'Super Nova'
Pelargonium 'Susan Paine'


Pelargonium 'Susan Paine'


Pelargonium 'Mårbacka' rosa och vit


Engelska pelargoner i rader


Pelargon på stam


Pelargonium 'Black Velvet'


Pelargonium 'Patricia Andrea'


Pelargonsticklingar, 'Sinbar' m.fl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB