Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Belysning åt växterna

Vi närmar oss med raska steg den mörka årstiden. Då ska vi tänka på att våra  krukväxter behöver ljus för att klara den långa vintern. Krukväxterna i fönstret brukar klara sig med ev. lite hjälpljus, men står krukväxterna längre in i rummet, måste du ge dem ljus i form av växtbelysning.

Av Anne-Li Sjöstedt

Numera finns det sk. kompaktlysrör som ser ut som en vanlig glödlampa, som passar i en vanlig sockel som man kan använda som växtbelysning. Men se till att växterna inte får för mycket ljus, då de blir stressade och inte får den vila de behöver.

Vanliga glödlampor är ingen bra lösning utan duger bara som stämningslampor över växterna eller som hjälpljus åt växter som får för lite dagsljus. Glödlampor kan inte ersätta dagsljus och ger i regel ifrån sig alldeles för mycket värme. Detta resulterar i att växterna tappar bladen och bladen får bruna kanter, eller blir långa och gängliga.

En speciell växtbelysning är den bästa lösningen. Dessa finns att köpa i vanliga lampaffärer och välsorterade blomsteraffärer. Dessa ger ett behagligt ljus ifrån sig och sprider inte så mycket värme, som kan förstöra bladen på växten. Med rätt belysning kan du t o m få din växt att växa även under den mörka årstiden.

En annan sak att tänka på under vinterhalvåret är att höja luft-fuktigheten. Detta kan göras på många olika sätt. Det finns en uppsjö av söta keramikfigurer att sticka ner i jorden, som man sedan fyller vatten i efterhand.

Ett billigare sätt är att med blomsterspruta duscha växterna minst en gång i veckan. Ett annat knep är att ställa ett par småskålar fyllda med vatten på fönsterbrädan.

Själv brukar jag dekorera mina vattenskålar med vackra stenar och snäckor, mycket dekorativt samtidigt som växterna mår bra.

Håller du hög luftfuktighet bör du slippa spinn, som trivs och frodas just på vintern då luften är torrare.


En speciell växtbelysning är den bästa lösningen.


Växtbelysning

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB