Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Påskens favoriter

Påsken är en härlig högtid då vi gärna samlas runt gemensamma middagar, umgås och äter gott. Det är också en högtid med några extra lediga dagar när det brukar vara skönt att vara ute och fixa i trädgården, rensa ur uterummet eller göra fint på balkongen. Det är bra tillfällen att fylla på med svenskodlade säsongsväxter som sprider glädje och ger energi.

Klassiska vårblommor till påsk och vår

Kungsängslilja, Fritillaria meleagris

Kungsängsliljan är med sitt skira, klockformade utseende och vackra rutmönster en självklar dekoration till påsken och vårens dukning. Blommorna, som finns i vinröda, rosa och vita nyanser, bildar effektfulla kontraster mot påskens traditionellt gula toner. En trendig och naturlig dekoration är att lyfta ur plantorna ur sina krukor och placera dem i en glasskål där både rötter och jord får synas – ett arrangemang som ger ett organiskt och elegant intryck.

Odling och skötsel

För att Kungsängsliljan ska trivas optimalt vill den stå ljust och svalt men frostfritt. Placera den gärna i en sval hall, på balkongen eller i uterummet, där den kan blomma länge. För en kortare period är den även vacker inomhus, men tänk på att jorden alltid ska hållas lätt fuktig. Efter blomningen kan du plantera ut lökarna i trädgården, där de gärna återkommer år efter år. Gödsla gärna med benmjöl efter blomningen för bäst resultat.

Extra fakta

Kungsängsliljan, även känd för att bilda underbara, täta mattor vid rätt förhållanden, sprider sig lätt både via frö och sidolökar om den trivs på växtplatsen. Arten är dessutom mycket lättskött och ofta förskonad från rådjur och harar – ett extra plus för trädgårdar i djurtäta områden.

Växten har sin naturliga utbredning från England genom Centraleuropa till Ryssland, men i Sverige förknippas den särskilt med Kungsängen nära Uppsala. Det var enligt vissa källor Olof Rudbeck d.ä. som på 1600-talet importerade arten från Holland till Botaniska trädgården i Uppsala, varifrån den sedan spreds. Idag är kungsängsliljan Upplands landskapsblomma och utgör en ikonisk del av svensk botanisk kultur.

Vill du i år skapa en stämningsfull och hållbar vårdekoration är kungsängslilja ett utmärkt val: vacker för sig själv, i större grupper, tillsammans med andra vårblommor eller till och med som exklusiv snittblomma.

Minipåsklilja, Narcissus 'Tête-à-tête'

Få blommor ger så starka påskvibbar som minipåskliljan. Den här tåliga och sprudlande lökväxten ger flera blomstänglar från varje lök och blommar länge, vilket gör att den är populär både inomhus och utomhus tidigt på våren.

Placering och ursprung

Sorten 'Tête-à-tête' är den mest vanliga i handeln och passar perfekt i små krukor, bordsdekorationer eller i vårens entrearrangemang. Liksom kungsängsliljan trivs minipåskliljan bäst när den placeras svalt– ju kyligare miljö desto längre blomningstid. Låt bara jorden torka lätt upp mellan vattningarna.

Efter blomningen kan även dessa lökar planteras ut i trädgården, där de ofta återkommer under kommande vårar. Släktnamnet Narcissus har sitt ursprung i den grekiska mytologin– där Narcissus förvandlades till en blomma efter att ha blivit förälskad i sin egen spegelbild.

Tulpan, Tulipa

Vad vore påsken utan krispiga, färgsprakande tulpaner? Mot slutet av tulpan­drivningssäsongen finns det nu ett rikt utbud av både sorter och färger, såväl för solitärbuketter som för blandbuketter tillsammans med exempelvis kungsängslilja och minipåsklilja. Tulpaner är charmiga i och med att de fortsätter växa även i vasen. Det innebär att du kan arrangera dem något lägre i buketten för att efter några dagar få en mer vild och spretig form, något som lyfter arrangemanget.

Tips för hållbarhet

För bästa hållbarhet bör tulpaner placeras svalt, undvik drag och direkt solljus samt ha dem separerade från färsk frukt, eftersom frukt avger etylen som försämrar hållbarheten. Skär om stjälkarna med en vass kniv inför arrangemanget och låt gärna buketten stå kvar i förpackningen några timmar i vatten innan du arrangerar den. Byt vatten varje dag och ställ gärna buketten kallt nattetid om du vill förlänga dess skönhet.


Material hämtat från Blomsterfrämjandet.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB