Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Påskens favoriter

Påsken är en härlig högtid då vi gärna samlas runt gemensamma middagar, umgås och äter gott. Det är också en högtid med några extra lediga dagar när det brukar vara skönt att vara ute och fixa i trädgården, rensa ur uterummet eller göra fint på balkongen. Det är bra tillfällen att fylla på med svenskodlade säsongsväxter som sprider glädje och ger energi.

Kungsängslilja, *Fritillaria meleagris*

Kungsängsliljan har med sitt skira och eleganta utseende en given plats i påskens inredning. Blommorna finns i vita och rosa-vinröda nyanser och de passar utmärkt till påskens gula toner. Det är vackert och skapar effektfulla kontraster att plocka ut kungsängsliljorna ur sina krukor och ställa dem direkt i en glasskål så rötterna och jorden blir synlig.

Allra helst vill kungsängsliljan stå ljust och svalt men frostfritt. I entrén, på balkongen eller i uterummet passar de perfekt. En kortare period klarar sig blommorna även utmärkt inomhus. Jorden ska då hållas konstant fuktig. Efter blomningen kan lökarna planteras ut i trädgården för att återkomma med blomning till nästa år. De kan då gödslas med benmjöl. Trivs kungsängsliljan utomhus sprider den sig gärna och bildar underbara mattor.

Enligt vissa källor ska Olof Rudbeck d. ä. på 1600-talet inskaffat kungsängsliljor från Holland till Botaniska trädgården i Uppsala varifrån de sedan kom att spridas. Kungsängslilja är Upplands landskapsblomma.

Minipåsklilja, Narcissus'Tête-à-tête'

Få blommor har förmågan att skapa påskkänsla på samma sätt som minipåskliljan gör.

Påskliljan är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på art. Den vanligaste sorten i handeln är minipåskliljan som oftast benämns efter sortnamnet 'Tête-a-tête'. Minipåsklilja blommar länge och rikligt tack vare att det från varje lök kommer flera blomstänglar.

'Tête-a-tête' trivs liksom kungsängsliljan bäst vid lite svalare temperaturer och gör sig utmärkt i entrékrukan eller på balkongen. Vill du ha den inomhus är tumregeln att ju svalare placering desto längre hållbarhet. Lite vatten ett par gånger per vecka räcker. Efter blomningen kan lökarna planteras ut i trädgården för att bjuda på ny blomning kommande år.

Släktnamnet Narcissus är hämtat från den grekiska mytologin i vilken den bildsköne ynglingen Narcissus förälskade sig i sin egen spegelbild. När han inte kunde fånga bilden blev han så förtvivlad att han tog sitt liv. Gudarna förvandlade honom därefter till en blomma, narcissen.

Tulpan, Tulipa

Vad vore påsken utan krispiga härliga tulpaner? Säsongen för drivna tulpaner börjar nu närma sig sitt slut och det innebär att det finns ett rikt utbud av sorter och färger på marknaden. En bukett med tulpaner är alltid rätt och kan varieras på många olika sätt. En bukett med endast tulpaner är lika vacker som en blandad med andra blommor.

Det charmiga med tulpaner är att de fortsätter att växa i vasen. När du arrangerar tulpaner tillsammans med andra snittblommor kan tulpanerna placeras något lägre eftersom de snart växer i kapp de andra blommorna. Det är också roligt att tillåta tulpanerna att växa förbi de andra blommorna och på så vis ge buketten ett vilt och spretigt utseende.

Tulpaner mår bäst om de inte placeras nära färsk frukt, i drag eller i direkt solljus

Nya snittytor ges med vass kniv innan blommorna ställs i vatten. Låt buketten stå kvar i förpackningen i någon timme och dra vatten. Näring behövs inte men vattnet bör bytas varje dag. En sval och mörk placering under natten ökar hållbarheten.

Material från Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB