Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fira påsken med blommor i gult

Gult är påskens färg framför andra. Bristen på ljus under vinterhalvåret gör att vi längtar efter påskens alla glada, gula blommor och det finns gott om blommor att förgylla påskbordet med.

Påskhelgens blomma nummer ett är naturligtvis påskliljan som har blivit en av de svenska symbolerna för påskfirandet, medan den utomlands räknas som en vårblomma bland många andra. Påskliljan som tillhör narcissläktet beskrevs av profeten Muhammed på 600-talet e. Kr. med orden: "Bröd är mat för kroppen och narcisser mat för själen". Så låt själen får ordenligt med "mat" i påskhelgen.

Plantera ut påskliljor som blommat inomhus i kruka för flerårig glädje i trädgården, eller fyll en urna med påskliljor och blanda med andra lökväxter, murgröna och penséer och ställ på uteplatsen, balkongen eller trappan.

Begonia är en annan blomvillig blomma som finns i flera olika gula nyanser. Den vill stå ljust, men inte i starkt solljus. Om placeringen är för mörk finns det risk för att begonian tappar sina vackra blommor. Växten trivs bäst i jämnt fuktig jord, för blött runt fötterna kan göra att den ruttnar eller möglar.

För att få ett vackert påskfönster, ställ begonia tillsammans med krysantemum, kalanchoë, gerbera och toffelblommor i olika gula nyanser på fönsterbrädet. En annan vacker blomma är primulan som även den finns i gula nyanser. Ställ den svalt så får du längre blomning. När frosten är över kan primulan planteras ut, där den blommar år efter år.

Varför inte blanda gula blommor med blommor i helt andra färger som harmonierar till det gula?

Kalanchoë i rosa, lila, vitt eller orange blir vackert tillsammans med de gula begoniorna. Ett ståtligt stilleben får man genom att blanda gula blommor tillsammans med hortensia i blått, rosa, vitt eller vinrött. Viktigt för hortensian är att den har god tillgång till vatten, men att dess rötter för den skull inte blir stående i vatten.

Påskliljan kan minska andra
snittblommors hållbarhet
Påskliljans stjälkar avsöndrar ett slem som hindrar andra blommor att ta upp vatten om inte buketten behandlas på rätt sätt. Blandar man själv buketten kan påskliljorna placeras för sig själva i en vas några timmar innan de sätts ihop med de andra blommorna i en ny vas med fräscht vatten. Viktigt är då att inte snitta om påskliljestjälkarna. Man kan också skära av påskliljorna i rätt längd till övriga buketten och låta påskliljornas snittytor ligga och torka innan buketten arrangeras i vas.

I en blandbukett där påskliljor ingår, snittas stjälkarna på alla de andra blommorna utom påskliljorna. Allt för att inte påskliljeslemmet ska komma ut i vasens blomvatten.


Ett vackert arrangemang att ställa på påskbordet, ranunkel, gerbera, pärl-hyacinter och kungs-ängslilja tillsammans med haröra.
Foto: Tomas Södergren
Arrangemang: Per Benjamin


Gult – påskens färg nummer ett, här begonia, kalanchoë, påskliljor och primula tillsammans i korg och kruka.
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB