Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Påskens alla blommor skapar färgglad fest

Påsken är en av de stora blomsterhelgerna. Påskliljan är naturligtvis helgens blomma nummer ett, men det finns även många andra snittblommor och krukväxter som ger den riktiga påskstämningen.

Från Blomsterfrämjandet

Påskliljan har blivit en av de svenska symbolerna för påskfirandet, medan den utomlands räknas som en vårblomma bland många andra. Påskliljan som tillhör narcissläktet beskrevs av profeten Muhammed på 600-talet e.Kr. med orden -"Bröd är mat för kroppen och narcisser mat för själen". Så låt själen få ordentligt med "mat" i påskhelgen. Kosta på dig själv en stor härlig bukett med påskliljor.

Påskliljan som snittblomma finns i två olika kvaliteter. Den elegantaste påskliljan, med stor blomma, långa stjälkar och blad, drivs fram i svenska växthus från fullvuxna lökar, ungefär som tulpaner. Den andra kvalitéen som finns i handeln har en mindre blomma, kortare skaft och inga blad. Dessa kallas kalljords påskliljor och är en biprodukt från blomsterlök-odlingen i framför allt England och Skottland. Där har man stora frilandsodlingar av påskliljelökar, som går i blom lagom till påsk. Men för att inte blommorna ska ta kraft från lökarna, så tar man bort dessa och lämnar kvar bladen.

För att få maximal glädje av sina påskliljor ska man köpa dem knoppiga, skära av stjälkarna med en kniv och sätta dem i kallt vatten. Är påskliljorna blandade med tulpaner låt de då stå var för sig några timmar. Skölj sedan av påskliljornas stjälkar och sätt ihop blandbuketten i fräscht vatten. Alternativt snitta enbart tulpanernas stjälkar och sätt buketten i kallt vatten.

Ju svalare man kan ställa buketten, desto längre håller den sedan. Dessutom bör man ju undvika att ställa blommor alltför nära frukt vilket påverkar blommornas hållbarhet negativt.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Lång hållbarhet

Påskliljor odlas också i kruka, hållbarheten inomhus motsvarar ganska väl en snittbukett, men lökarna kan sättas ut för flerårig glädje om man har möjlighet till det. Om man däremot använder krukpåskliljan ute i balkonglådan, i urnan på trappan eller på kyrkogården kan den hålla tills värmen kommer i maj. De små, låga påskliljesorterna lämpar sig bäst om placeringen är blåsig. Stöd gärna blad och blommor med några små björkkvistar som sticks ner i krukan.

Ny minililja

Nyhet för i år är att minipåskliljan Tête-à-Tête finns i minikruka som kan vara en bedårande liten kuvertblomma. Placera den gärna i någon av de nya läckra minytterkrukor, som samtidigt kommit ut i handeln.

För att framhäva vårens antågande ytterligare kan man kombinera ihop ny utslagna påskliljor med ljust grönt gräs och kvistar av utslaget björkris. Härligt ljusgrönt kattgräs säljs nu färdig-drivet. Detta går utmärkt att användas till de mest förtjusande påskdekorationer med små ägg, harar, kycklingar osv. Nu till påsk finns begonian i flera nyanser. Även de orangefärgade sorterna kommer starkt. Dessa färger är för övrigt några av vårens trendfärger. Så låt de guloranga färgerna blomstra även efter påsk. Tillsammans med begonian kan engelska pelargoner ge en fin färgkontrast i det soliga påskfönstret.

Till det skuggigare fönstret väljer vi andra blommor. Lyckliga Lotta är en färgstark och rik- blommande skönhet som finns i flera kraftiga färger. Tillsammans med gula ranunkler och primulor, den senare kan sättas ut i trädgården och bli flerårig, skapar de en glad påskstämning.

Påskfint på jobbet

Det är också trevligt med lite påskstämning på jobbet. Men det gäller att välja blommor som klarar sig med ett minimum av skötsel. Dekorera med pyntat björkris, men sätt det inte i vatten, så håller det längre. För att skapa färg kan man välja några gula kalanchoe i en korg och dekorera med grön mossa och små påskägg. Kalanchoen är så tacksam eftersom den trivs med att jorden torkar upp mellan vattningarna.

Presentpynt

Bortbjuden i påsk? Varför inte förbeställa ett roligt blomster arrangemang med lite påskpynt. Kanske i form av ett blomsterdekorerat fågelbo med små ägg i boet. Färdiga arrangemang är lätta att transportera och praktiska för mottagaren.

I en påskbukett lyser gul eller orange gerbera som vårsolar och mimosans doft kan vara förförisk. Härligt gula tulpaner med ginst och grönt kan ibland vara det precis rätta att komma med.

En annan gång kanske det passar bättre med en bukett där man blandat gula rosor, vit-gul alstromeria och kanske lite skir ginst och några kvistar grönt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB