Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Påsk

Mitt i våren kommer påsken som en efterlängtad paus. För de flesta innebär det några extra lediga dagar och till skillnad mot julen känns det som om påsken har mindre krav.

Från Blomsterfrämjandet

Under påsken plockar vi russinen ur kakan genom att vi äter gott och umgås med våra vänner under avslappnade former. Stressen med julklappar, ett välstädat hus och en barrande julgran känns långt borta nu. Istället tar vi in några kvistar björkris som vi klär med färgglada fjädrar och färgar ägg tillsammans med barnen inför påsklunchen.

Att gult hör våren till är ju inte direkt någon nyhet och till påsk fullkomligt exploderar det med gula nyanser både utomhus och inne i våra bostäder.

Påskliljor, minipåsklilja, Tête-à-tête och gula tulpaner har med åren blivit givna attribut i vårt påskfirande. Har våren kommit så långt att det är plusgrader kan påskliljor i kruka planteras utomhus till påsk. Kombinera gärna med andra vårblommande lökväxter såsom pärlhyacinter, krokusar och kungsängsliljor.

Penséer, jordvivor och förgätmigej är andra exempel på vårblommande växter som blir fina tillsammans med påskliljor och Tête-à-tête. Låt kreativiteten flöda och skapa vackra arrangemang att välkomna vid entrén eller för att försköna ute på balkongen.

Inomhus varar påskliljorna längst om man undviker att placera dem i sol och samtidigt ställer dem svalt, i alla fall nattetid. Både påskliljor och Tête-à-tête har all sin näring med sig i löken för att kunna utvecklas och blir därför ett lättskött pynt till påsk. Vattna när jorden torkat lätt och ingen extra näring behöver tillsättas.

Att dekorera påskbordet inför middagsbjudningen blir en lätt match med hjälp av gula tulpaner som tillsammans med söta, gula porslinskycklingar och stolta tuppar ger en rejäl dos med påsk.

Tulpanerna håller längst om man har möjlighet att ställa undan buketten svalt över natten. Undvik att placera buketten intill ett fruktfat då etylengas, som frukten avsöndrar, påskyndar tulpanens åldrande.

Tänk på att skära av ca 1 cm av stjälkarna när du kommer hem med buketten och ställ sedan tulpanerna i rikligt med svalt vatten en timmes tid. Låt gärna emballaget vara kvar under den här tiden. Därefter är det fritt fram att arrangera tulpanerna i favoritvasen.

För att smälta påskmaten kan en långpromenad komma väl till pass eller varför inte ta ett tag i trädgården. Räfsa bort nedfallna kvistar och pinnar, klipp bort visset från perennerna och genast känns allting mycket ljusare. Har du tur kanske alltihop ackompanjeras av vackert fågelkvitter.

Läs mer:
Påsk - "musöron" och tulpaner i vasen


Påskvas i helfigur


Famnen full


Påskliljor


Påsk i kruka


Gult och Grönt


Påsk i vas med hyacinter


Påskliljor i vas


Blandade lökblommor i vas
Foto: Blomsterfrämjandet
IBC

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB