Påsk
Påsken – en tid för gemenskap och vårblommor
Under påsken plockar vi russinen ur kakan genom att vi äter gott och umgås med våra vänner under avslappnade former. Stressen med julklappar, ett välstädat hus och en barrande julgran känns långt borta nu. Istället tar vi in några kvistar björkris som vi klär med färgglada fjädrar och färgar ägg tillsammans med barnen inför påsklunchen.
Gult – påskens självklara färg
Att gult hör våren till är ju inte direkt någon nyhet och till påsk fullkomligt exploderar det med gula nyanser både utomhus och inne i våra bostäder. Gult lyser också upp i form av klassiska vårblommor som påskliljor, minipåskliljor som Tête-à-tête och gula tulpaner — alla självklara inslag i vårt påskfirande. När vårsolen börjar värma och temperaturen stiger kan du också plantera ut påskliljor i kruka utomhus till påsk. Kombinera dem gärna med andra vårblommande lökväxter såsom pärlhyacinter, krokusar och kungsängsliljor. Dessa vackra blommor gör sig extra fint tillsammans och skapar färgsprakande arrangemang på trappan, uteplatsen eller i trädgården.
Variera dina påskplanteringar
Vill du variera och skapa mer levande arrangemang kan du även använda penséer, jordvivor och förgätmigej som harmonierar fint med påskliljor och Tête-à-tête. Låt kreativiteten flöda och gör vackra planteringar till entrén eller på balkongen — ett välkomnande som sprider både färg och vårkänsla.
Påskliljor
Påsk i kruka
Skötselråd för påskliljor och tulpaner
Inomhus varar påskliljorna längst om man undviker att placera dem i direkt sol och samtidigt ställer dem svalt, särskilt nattetid. Både påskliljor och Tête-à-tête har all sin näring med sig i löken, så de är enkla att sköta om – vattna bara när jorden torkat lätt och tillsätt ingen extra näring. Detsamma gäller tulpaner: för att de ska stå sig extra länge, placera gärna buketten svalt över natten och undvik att ställa den nära ett fruktfat, då etylengas från frukt påskyndar blommornas åldrande.
När du kommer hem med tulpanbuketten, ge blommorna bästa möjliga start genom att snitta av cirka 1 cm av stjälkarna och ställa dem i rikligt med svalt vatten en timmes tid – låt gärna emballaget sitta kvar under denna period. Därpå kan du arrangera tulpanerna i din favoritvas och njuta av deras hållbarhet under hela påskhelgen. För fler tips och inspiration kring tulpaner i påsk, läs gärna Påsk – "musöron" och tulpaner i vasen.
Påskvas i helfigur
Famnen full
Påsk i vas med hyacinter
Påskbordet – dekoration och fest
Att dekorera påskbordet inför festmiddagen blir en fröjd med hjälp av gula tulpaner, blommor och klassiska påskdekorationer som porslinskycklingar och tuppar. Tillsammans skapar de en rejäl påskkänsla som genomsyrar hela hemmet och välkomnar såväl stora som små till bordet.
Gult och Grönt
Påskliljor i vas
Efter maten – ut i naturen
När maten är uppäten och kaffet urdrucket passar det utmärkt med en långpromenad i naturen eller ett tag med räfsan i trädgården. Genom att samla upp nedfallna kvistar och pinnar samt klippa bort visset från perenner, känns våren genast närmare. Och med lite tur ackompanjeras alltihop av vackert fågelkvitter – en perfekt avslutning på påskens firande.
Blandade lökblommor i vas
Påsken i Sverige är verkligen en tid för gemenskap, skapande, vårblommor och färgprakt, där vi omfamnar våren och låter traditionerna anpassas till nya, lättsamma former.
Läs mer:
Påsk – "musöron" och tulpaner i vasen
Foto: Blomsterfrämjandet