Örtsalt av ogräs
Skörda vårens gröna blad – så gör du eget örtsalt
Gröna blad lär vara ett av de bästa sätten att få i sig tillräckligt med mineraler. Naturen förser oss med allehanda ätbara ting, helt gratis! Det är en härlig känsla att kunna gå ut och skörda blad och örter direkt i den egna närmiljön, samtidigt som man får frisk luft och upptäcker årstidens första grönska.
Vilda örter runt knuten
En solig dag, när daggen torkat upp, tar jag min korg och ger mig ut för att se vilka örter som går att skörda runt huset. Brännässlan har precis slagit ut sina första violetta och späda blad, fulla av mineraler och vitaminer. Jag minns barndomens nässelsoppor med ägghalvor – så gott! Men idag har jag en annan plan: hemgjort örtsalt.
Med sax och utan handskar går det fint att plocka de små nässeltopparna. Om man nyper bladet snabbt och mitt på, med två fingrar, brukar man slippa nässelbrännan. Massor av nässlor hamnar i korgen.
Blicken faller snart på späda maskrosblad, som ger en lite beska till den mineralrika nässelsmaken. Under syrenerna sticker även vild gräslök upp. Den har en distinkt, stark smak med en lätt ton av vitlök, vilket passar utmärkt i saltet.
När jag vänder mig om ser jag att jag visst glömde ta upp all vitlök i höstas. Nu har plantorna bildat stora ruggar där nya små vitlökar spirar. Perfekt – bladen skördas och ger tidig vårsmak. Jag kan ta av vitlöksblasten flera gånger under säsongen.
Vid husknuten växer libbstickan på sin traditionella plats – denna uråldriga ört sägs enligt folktron jaga bort häxor och troll! Ett par små kvistar räcker dock, eftersom smaken är kraftfull. Bredvid har citronmelissen precis kikat upp med sina första små blad. Några av dem får följa med och ge fräschör och citruston åt det färdiga saltet.
Fastän örtlandet fortfarande sover kan jag alltid hitta några kvistar timjan att komplettera med. En fantastisk bas i det mesta man lagar i köket – och timjan passar utmärkt ihop med vilda örter.
Så gör du eget örtsalt i tre steg
Hemkommen till köket sköljer jag alla blad och örter väl. Sedan får de åka ned i mixern, både stjälkar och blad, tillsammans med havssalt. När allt är grovhackat och blandat brer jag ut det i ett tunt lager på en vid form. Formen ställer jag utomhus i skuggan, så att vinden får torka blandningen. Jag rör om då och då, och tar in formen om natten för att låta det stå nära vedspisen. Efter några dagar är örterna torra och har antagit en mörkgrön färg – det är nässlornas violetta pigment som färgar saltet så vackert.
Nu mixar jag blandningen en gång till så att allt blir ordentligt finfördelat. Doften är fantastisk! Jag kokar ett par ägg till lunch och testar det nymalda örtsaltet. Smaken är vild, mineralrik och full av vårens kraft – en riktig kickstart på säsongen!
Tips för bästa resultat
- Plocka alltid örterna en torr och solig dag när daggen torkat, då är smaken som bäst.
- För att undvika höga halter av nitrat i nässlorna, välj platser långt från gödselstackar eller nyligen gödslad mark.
Fler tips och djupdykning i självhushållning
Vill du läsa mer om hur man använder vilda örter på våren eller hitta andra recept och inspiration till självhushållning? Missa inte de tidigare avsnitten:
- Ljuset är på väg tillbaka!
- Odla för hela året!
- Små, små pluppar av näring!
- Tomatdrömmar!
- Vad händer i växthuset?
- Eller varför inte prova baka kakor från örtagården?
Fler tips och inspiration hittar du på min blogg!
Glöm inte nyhetsbrevet!
Prenumerera kostnadsfritt på vårt nyhetsbrev för att få information om sortiment, säsongstips och annat spännande – så missar du inget nytt.