Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Örtsalt av ogräs

**Monikas självhushållning** Naturen vaknar och skjuter upp fina näringsrika blad ur jorden. Vi kallar det ogräs. Det är inne att äta blad, både råa i maten och i olika gröna drycker.

Text och bild: Monika Hulthe

Gröna blad lär vara ett av de bästa sätten att få i sig tillräckligt med mineraler. Naturen förser oss med allehanda ätbara ting, helt gratis!

En solig dag, när daggen torkat upp, går jag ut med korgen för att se vad jag kan skörda i den vilda naturen kring mitt hus. Brännässlan har precis slagit ut sina första violetta blad, fulla av mineraler och vitaminer och jag tänker på nässelsoppa med ägghalvor. Gott! Men inte idag, för nu ska jag göra örtsalt. Med sax och utan handskar går det fint att plocka de små nässeltopparna. Om man nyper bladet mitt på, ganska lätt, med tumme och pekfinger så brukar det inte kännas alls. Kanske är jag härdad, men det funkar för mig. Massor av nässlor hamnar i korgen. Sen får jag syn på de späda maskrosbladen. Ja, lite beska till den mineralrika nässelsmaken blir bra. Och där under syrenerna växer den vilda gräslöken. Smaken är lite vitlöksaktig och stark.

Jag lyfter blicken och ser mig omkring. Vad finns det mer för ätbart här? Hoppsan, jag glömde visst skörda all vitlök i höstas. Stora ruggar har växt upp där vitlöken fällt ut sina klyftor för att skapa nya små vitlökar. Perfekt! Ännu mer vitlökssmak. Jag kapar bladen vid marken. Här kan jag skörda flera omgångar under våren.

Vid köksdörren växer libbstickan, precis där den ska för att jaga bort häxor och troll. Den är tidig och har fin smak om man är måttfull. Det räcker med ett par små kvistar. Bredvid står en enorm citronmeliss som precis skjutit upp sina första små blad. Lite citrustoner i saltet blir bra.

Örtagården sover fortfarande men timjan kan man alltid hitta några kvistar av. Det blir ett bra komplement till de övriga örterna.

Jag går in i köket, sköljer örterna och kör dem i mixern med både stjälkar och blad tillsammans med havssalt. Sedan brer jag ut det i en vid form och ställer det utomhus i skuggan så att vinden får torka det. Då och då rör jag om. Det tar flera dagar så på nätterna tar jag in det och ställer det nära vedspisen. Till slut är det torrt och alldeles mörkgrönt. Det är nässlornas violetta färg som gör saltet så mörkt. Nu kör jag det i mixern en gång till så att det blir riktigt finfördelat. Jag kokar ett par ägg till lunch och provsmakar. Gott, vilt, mineralrikt - en kickstart på våren!

Tänk på att plocka örterna i torrt, soligt väder när daggen torkat upp. Då är smaken som bäst. Höga halter av nitrat i nässlorna undviker du genom att plocka dem långt från gödselstackar eller nygödslad mark.

Läs mer om andra sorters örtsalt här: Smaksatt salt

#Läs tidigare avsnitt av Monikas självhushållning#

Ljuset är på väg tillbaka! Odla för hela året! Små, små pluppar av näring! Tomatdrömmar! Vad händer i växthuset?

Monika har en blogg, kika gärna där: Ekoplantan

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment och annat spännande så att du inte missar något. Prenumerera här: Nyhetsbrev Odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB