Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kakor från örtagården

**Monika självhushållning** Oregano är gott till pizza och kummin har man när man bakar bröd. Eller? Kanske finns det mer att utforska när det gäller smaker? Det börjar med luktsinnet - det bästa verktyget!

Text och bild: Monika Hulthe

Matlagning i vår familj börjar med sax och bunke så här års. En liten tur i trädgården berättar vad som är moget och det får bli basen till dagens middag. Just nu finns det ett överflöd av helt fantastiska grönsaker. Ingen maträtt är dock komplett utan kryddor, så en tur i örtagården är förstås nödvändig innan maten ska lagas. Även här finns det mycket att välja på, trots att den första omgången kryddor till vinterns förråd skördades vid midsommar.

Örtkryddor kan ju användas till så mycket mer än matlagning. En del sparas och torkas till te och några får dra i olja eller vinäger, men det finns fler användningsområden och ett av dem är kakor!

Glöm bort allt du vet om kryddor, som att salvia är bra till feta rätter och timjan är gott i ärtsoppa. Koppla på näsan i stället! Om jag är sugen på chokladkaka går jag ut i örtagården och tänker på choklad medan jag gnider olika blad och blommor mellan fingrarna och luktar på dem. Fantasin och doftsinnet funkar bra tillsammans. Många örtkryddor har fina smaker som verkligen blommar ut tillsammans med det feta smöret.

Använd ett enkelt kakrecept som grund och lägg till din egen smaksättning. Det går bra att använda både färska och torkade örter. Två recept får du här och fler finns på min hemsida: Ekoplantan - recept

Sockerkaka med salviablad och timjan- och kungsmyntablommor

3 ägg 1 1/2 dl socker 1/2 dl honung 50 g smör 1 dl mjölk 3 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver 2 msk färska timjanblommor

1 msk färska kungsmyntablommor 1 msk färska salviablad

  • Vispa ägg, socker och honung pösigt.
  • Smält smöret, häll i mjölken och låt det få ett uppkok. Rör ner det i äggsmeten.
  • Blanda bakpulver och mjöl och rör ner det i smeten tillsammans med finhackade örter.
  • Häll smeten i smord och bröad form och grädda 35-40 minuter i 175 grader.

Chokladkakor med äppelmynta

5 dl vetemjöl 2 dl socker 1/2 tsk salt 1/2 dl kakao 1 tsk bakpulver 1 krm bourbonvaniljpulver (eller 1 msk vaniljsocker) 200 g rumsvarmt smör 5 tsk torkad äppelmynta 1 ägg äggvita till pensling pärlsocker

  • Blanda alla torra ingredienser och klicka sen i smöret. Tillsätt ägget sist. Arbeta samman degen snabbt och dela den i fyra delar.
  • Forma till längder, två på varje plåt. Platta till dem, pensla med äggvita och strö på lite pärlsocker (sockersmaken får inte ta över!).
  • Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-17 minuter. Skär i sneda bitar när längderna svalnat lite.

Monikas krönika tar nu sommarledigt några veckor och återkommer i augusti!

Läs gärna mer på Monikas blogg: Ekoplantan

#Läs tidigare avsnitt av Monikas självhushållning#

Ljuset är på väg tillbaka! Odla för hela året! Små, små pluppar av näring! Tomatdrömmar! Vad händer i växthuset? Örtsalt av ogräs Glömskans belöning

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment och annat spännande så att du inte missar något. Prenumerera här: Nyhetsbrev Odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB