Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Opp Amaryllis!

Det finns fördrivna lökar som är värmebehandlade för att blomma till jul, andra är opreparerade och blommar under vintern och våren. Vill du att din amaryllis ska blomma vid jul så bör du sätta en "juldriven" lök i mitten av november eller köpa en som redan är igång.

Opp Amaryllis! – Blomman som väcker vintermörkret till liv

"Opp Amaryllis! Vakna min lilla! Vädret är stilla, luften sval!"

Så inleds Carl Michael Bellmans kända sång “Opp Amaryllis!”, där han i klassisk rococo-anda låter den slumrande nymfen Amaryllis väckas till liv och bjuder henne att följa med ut i den friska naturen. Den här vackra dikten har blivit sinnebilden för både romantisk längtan och naturens återuppvaknande – en symbolik som passar utmärkt för den praktfulla amaryllisen, särskilt när vintermörkret är som allra djupast.

Från mytisk nymf till festlig vinterblomma

Hos oss i Sverige har amaryllis länge haft en självklar plats som julblomma, men idag finns det ett stort utbud av spännande sorter som gör att du kan njuta av dessa magnifika blommor under hela vintern – och de är inte bara julröda längre! Amaryllis ger färg och liv åt hemmet under den mörka årstiden och är en påminnelse om att ljusare tider väntar.

De växter vi kallar amaryllis är i botanisk mening egentligen Hippeastrum x hortorum (syn. H. hybridum). Det äkta släktet Amaryllis har faktiskt bara en art, Amaryllis belladonna, även kallad kapamaryllis. Den är ett exklusivt inslag som trädgårdsväxt i mildare klimat, men den klarar inte svenska vintrar utomhus. Här kan du se ett fint exempel av Amaryllis belladonna på Madeira.

De populära amaryllislökarna vi köper till hemmen kommer främst från södra halvklotet – Sydafrika och Brasilien – men idag är även Holland en stor och pålitlig producent. Eftersom det är sommar i deras hemländer när vi har vinter, blommar de naturligtvis här hos oss just då och har blivit ett självklart inslag i våra fönster under vintermånaderna.

Skötselråd: Så lyckas du med din amaryllis

Att lyckas med amaryllis är faktiskt enklare än många tror. Här följer några handfasta tips:

  • Välj lök med omsorg. Den ska vara fast, hel och utan tecken på skador eller virusangrepp.
  • Väck rötterna försiktigt. Låt den nyinköpta löken stå med rötterna i vatten (aldrig själva löken) över natten. Då sväller rötterna och får en bra start.
  • Plantera rätt. Välj gärna en tung kruka som står stadigt. Fyll med vanlig blomjord och ett lager lecakulor i botten för dränering, och se till att löken har ca två fingrars avstånd till krukkanten. En tredjedel av löken ska sticka upp ovan jord.
  • Starta värme och vila med vatten. Vattna igenom jorden ordentligt, täck gärna med plast och placera varmt, framför ett element eller i ett ljust, varmt fönster. Vattna sedan inte mer förrän du ser blomstängeln titta upp – då har rötterna tagit fart.
  • Vattna försiktigt när knopparna visar sig. Nu kan du börja vattna igen, men sparsamt och helst på fatet så löken inte blir för blöt och stängeln inte skjuter i höjden i onödan.
  • Efter blomningen. Klipp bort överblommade stänglar – ofta kommer det fler! När allt blommat klart ökar du vattningen och börjar ge näring, först varannan vecka, sedan varje vecka från april. Då samlar löken energi till nästa års blomning.
  • Utomhus på sommaren. Amaryllis trivs utmärkt i halvskugga utomhus under sommaren, skyddad under en buske till exempel. Glöm inte vattning och gödning.
  • Låt den vila. Ta in krukan före första frosten, minska vattningen och sluta gödsla. I september-oktober slutar du vattna helt och låter bladen vissna ner. Ställ krukan svalt och mörkt – i t.ex. en källare – för viloperioden.
  • Ny blomning nästa vinter. Framåt senhösten eller vintern kan du plantera om och åter börja driva din amaryllis till ny blomprakt!

Var uppmärksam på tecken på ohyra. Om bladen blir gula långt innan vintervilan, och löken eller rötterna ser skadade ut, kan nematoder (små rundmaskar) vara boven – då bör löken kasseras.

Snittblomma och moderna planteringar

Amaryllis gör sig också utmärkt som snittblomma. Särskilt till jul kan man köpa dem styckvis i butik, ofta av smäckrare sorter som ‘Pamela’, och ordna vackra buketter. Om stjälken känns klen kan du sätta en stödpinne inuti, och en gummisnodd längst ner gör att stjälken inte rullar upp sig. Använd alltid rumstempererat vatten och en svag dos näring eller hållbarhetsmedel.

En modern trend är att plantera amaryllislöken utan jord i en hög glascylinder eller vas, där rötterna får suga upp vatten via en dekorativ gelé och vackra sjöstenar ger stadga.

Sorter för alla smaker

Idag finns ett överflöd av sorter och färger att välja bland, från klassiker som ‘Apple Blossom’, ‘Sonata’ och ‘Double Picotee’ till spännande nyheter som ‘Black Night’ och gracila varianter som H. gracilis 'Naughty Lady' och ‘White Peacock’. Se fler sorter och färgvariationer på odla.nu:s inspirationssida om amaryllis.

Amaryllis – poetisk symbol och svensk vinterglädje

I Bellmans dikt är Amaryllis en nymf, ett sinnebildligt ljus i midvinterns mörker – och nog är det samma känsla många får när de ser riddarstjärnan slå ut på fönsterbrädan. Blomman som bär klassiska drag och ändå överraskar med modern färgprakt, binder ihop det mytiska och det nutida i ett och samma nystan av liv. Få blommor är så starkt förknippade med både kulturhistoria och hemtrevlig julstämning.

Lycka till med din amaryllis – låt den vakna och lysa upp vintermörkret, år efter år!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB