Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

The Old Rose Adventurer

The Once-Blooming
Old European Roses and More

(Det finns en föregångare, The Old Rose Advisor)

Namnet förutspår en spännande vandring genom rosensnåren, men kan också syfta på att vi idag verkligen behöver en guide om vi ska inhandla rosor som spekulanter i en rosenplantskola, där utbudet brukar vara enormt och förvirrande.

Nog finns det en uppsjö av rosenböcker men denna bok försöker reda ut begreppen med Old Garden Roses, de vi brukar kalla gammaldags rosor. Varifrån kommer de, var finns ursprunget?

Författaren vill kasta nytt ljus över de engångsblommande europeiska rosorna som kämpar en ojämn kamp mot de nya polyantharosorna "som blommar hela sommaren". Vi som älskar de ljuva gammaldags, vill gärna ge den här boken en lyckospark.

Om man inte är beroende av illustrationer för att jämföra iakttagelser av egna rosor e.d. är avbildningarna bara förtjusande i Redouté's efterföljd. Jag har inte lyckats identifiera konstnären. Men jag ser det som en brist i en bok av det här slaget att inte de flesta rosor är avbildade - en kostnadsfråga, förvisso.

Det vimlar av citat i boken - noga bokförda och belagda - en smula tröttsamt i min smak.

Det viktigaste är ju dock dokumentationen av över 2500 gamla rosor.

Synpunkter på klimatgränser, tester och odlingsvillkor är väl utvecklade innan genomgången av rosenmaterialet börjar. Här har författaren ansträngt sig att förklara sammanhanget för de som i förtvivlan vill sammanföra alla engångsblommande buskrosor - onekligen bekvämt.

Författaren förklarar tålmodigt, att ger man sig bara tid att studera lite närmare de olika kategorierna och deras karaktärer, ska man snart upptäcka att det är ytterst få rosor som inte passar in ganska exakt i den ena eller den andra fållan. Låter hoppfullt för den som försökt.

Historiebeskrivningen är ju ett måste för alla rosböcker, så även den här, och man konstaterar mycket riktigt att all historia "at last" förlorar sig i antikens dimmor.

Barbro Hansson/Sylvia Svensson

The Old Rose Adventurer
  Titel:
The Old Rose Adventurer
Författare:
Brent C. Dickerson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Timber Press
Utgivningsår:
1999
ISBN:
0881924660

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB