Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ogräs i finrabatten – maskros

Maskros är väl inte något som förknippas med en rabatt, den är snarare något de flesta frenetiskt försöker jaga bort från gräsmattan. Men det finns ett par vackra släktingar till maskrosen som väl passar in i rabattens vildare delar!

Av Sylvia Svensson

Maskrossläktet Taraxacum är fleråriga örter med pålrot, flikiga, långa blad i en rosett och runda ihåliga blomstjälkar med endast en blomkorg på varje stjälk.

Maskrosor - många småarter

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Många tycker att alla maskrosor ser likadana ut, men om du betraktar bladen lite mer ingående så ser du att de kan vara rätt så olika, från nästan raka kanter till extremt flikiga. I Norden finns faktiskt nästan 1000 vilda småarter indelade i 14 sektioner.

#Maskrosor att ha i rabatten#

De maskrosarter som växtsamlarna gärna vill se i sina rabatter är den rosablommande, mer köldtåliga kirgisiska arten Taraxacum pseudoroseum och den japanska, ömtåligare, vitblommande arten Taraxacum albidum. Kika på bilderna så förstår du kanske varför det finns de som vill ha dem i trädgården!

#Maskrosen trivs nästan överallt#

Maskrosen trivs, som du säkert känner till, i de flesta jordar, men föredrar en djup, inte för torr men väldränerad och humusrik, något sandig och även lite lerig jord.

Gula maskrosor i tusental Den vanliga, gula maskrosen är väl den de flesta av oss tänker på som ogräs, men visst är det vackert när en beteshage eller ett fält lyser av gula maskrosor i tusental!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB