Ogräs i finrabatten – maskros
Maskrossläktet (Taraxacum) – Fleråriga örter med variation
Maskrosor – många småarter
Vid en första anblick kan det verka som om alla maskrosor ser likadana ut, men en närmare titt på bladen avslöjar häpnadsväckande variation. Bladkanterna kan vara nästan släta eller kraftigt flikiga; vissa arter har smala, andra breda blad. I Norden har man faktiskt identifierat nästan 1 000 vilda småarter, uppdelade i 14 sektioner. Mångfalden är så stor att det ibland krävs expertkunskap för att särskilja arterna från varandra.
Maskrosor att ha i rabatten
Det är inte bara färgen gult som förekommer inom maskrossläktet – det finns också arter som växtsamlare och trädgårdsentusiaster gärna planterar i sina rabatter tack vare ovanlig blomfärg. Särskilt omtyckta är den rosablommande, köldtåliga kirgiziska maskrosen Taraxacum pseudoroseum och den japanska, vitblommande och något ömtåligare Taraxacum albidum. Ta gärna en titt på bilderna så förstår du varför vissa gärna låter dessa maskrosor pryda sina trädgårdar!
Maskrosen trivs nästan överallt
Maskrosen är en mästare på att anpassa sig. Den växer i nästan alla jordar, men trivs allra bäst i djup, väldränerad och humusrik jord som gärna är något sandig och även en aning lerig – bara det inte blir för torrt. Dess anpassningsförmåga gör att den frodas på allt från öppna fält och åkrar till gräsmattor, vägkanter och till och med stadens asfaltkanter.
Gula maskrosor i tusental
Den klassiska, gula maskrosen är nog den de flesta av oss förknippar med ogräs, men faktum är att blicken kan förvandlas till förundran när ett helt fält eller en beteshage lyser gult i vårsolen av tusentals blommande maskrosor. De tydliga, öppna blomkorgarna är samtidigt mycket omtyckta av pollinatörer som bin, humlor och fjärilar, och maskrosen är därför oumbärlig för den biologiska mångfalden under försommaren.
Mat, nytta och kultur
Maskrosor har i århundraden haft betydelse som kulturväxt. Unga blad används i sallader och kan även kokas för att mildra bitterheten. Av blommornas korgar tillverkar man maskrosvin, och rötterna kan rostas och malas till kaffesurrogat. Maskrosens många näringsämnen gör den också intressant ur hälsosynpunkt. Läs gärna mer om maskrosens roll som järnkälla i artikeln Ta ett järn.
Maskrosor – värdefulla för natur och människa
Utöver att maskrosen ibland ses som ett besvärligt ogräs har de även blivit uppskattade inslag i trädgårdar – framför allt de ovanligare arterna med unika färger och bladformer. Dessutom är maskrossläktet ett exempel på den biologiska mångfald som är så viktig att upptäcka och värna. Vissa småarter är till och med hotade och kan behöva särskilda bevarandeinsatser för att inte gå förlorade.
Maskrosor är alltså mycket mer än bara ogräs – de är artrika, vackra och oumbärliga för både människor och pollinerare, och förtjänar att ses med nya ögon!