Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Ta ett järn

  • Trädgård

Ta ett järn i kampen med maskrosorna. Binas förtjusning är inte att ta fel på och barnen plockar med glädje. En del trädgårdsägare gör sallad och maskrosvin men de flesta av oss försöker på olika sätt utrota dem.

Maskros, _Taraxacum_
Maskros, _Taraxacum_

Av Solveig Sidblad och Eva Wirén.

Binas förtjusning är inte att ta fel på och barnen plockar med glädje. En del trädgårdsägare gör sallad och maskrosvin men de flesta av oss försöker på olika sätt utrota dem. Hemträdgården har testat några redskap som ska göra det lättare att få bort maskrosorna.

Undersökningen är ett enkelt test i en helt vanlig trädgård med gräsmatta, grusgångar och trädgårdsland. Den gör inte anspråk på att vara vetenskaplig men ger en uppfattning om hur dessa redskap fungerar i praktiken. Testet utfördes en regnig dag i mitten av maj med maskrosorna fullt utvecklade. I gräsmatta och trädgårdsland fanns många stora frodiga plantor medan storleken på plantorna varierade mer i gruset.

Olika redskap
Vi testade några av de redskap som finns i handeln för att underlätta detta arbete, nämligen:

Grab-it (Fiskars Sverige)

Speedy Weedy (Inter Speed Products)

Maskrosjärn (okänt märke)

Maskis/GreenLine King (PWS Waste Systems), endast hanterbarhet

Vi ville veta
 
Hur lätta är redskapen att använda?
 
Hur effektiva är de på att ta upp maskros?

Vi plockade upp 10 plantor med varje upptagare på gräsmattan och 10 i gruset, dessutom fem plantor med varje upptagare i trädgårdslanden. Maskis, som bekämpar med salt, provade vi på plantor i grus och på gräsmattan.

Jordarten varierar - från ganska hård lerjord i gräsmattan, luckrare jord i trädgårdslanden samt hårt packat grövre grus i gångarna.

Redskapen

Grab-it består av ett plaströr med en innerstång som har tre gripklor. Dessa trycks ner i jorden och genom att dra upp ytterröret pressas gripklon ihop runt plantan, man vrider om och drar sedan upp. Capris 260 kr.

Så här tyckte vi:
Något tung
Bekväm arbetsställning men dragfästet sitter för högt upp för en kort person
Svårt att förstå hur man sköter handtagen
Trögt att dra upp och ner handtaget
Litet utrymme mellan handtag och drag
Får inte upp hela roten
Plantan fastnar i klon och måste plockas ur för hand
Gripklon sätter igen med jord och gräs, åtminstone i blött väder
För korta klor
Fotstödet sitter för lågt, tar emot när man skulle vilja få ner gripklon längre, speciellt i gräs.

Speedy Weedy består av ett metallrör med 4 piggar, ca 6 cm långa, som en klo längst ner. Längst upp på röret finns ett handtag samt knapp och platta. Piggarna trycks ner i jorden, handtaget vrids om 2-4 varv och sedan drar man upp. Plantan trycks ut med knappen.
Capris: 198 kr.

Så här tyckte vi:
Lätt
Bekväm arbetsställning
Lätt att rensa redskapet med plattan som skjuter ut plantan
Ganska vek
Svår att få ner i hård jord
Får inte upp hela roten
Saknar fotpinne att trycka ner med
Kan också användas till plantering

Maskrosjärn, dvs en metallpinne med spetsig klyka i änden.
Pris från 33 kr till ca 270 kr.

Så här tyckte vi:
Effektivaste redskapet i grus, av de redskap vi provade
Bra precision
Mer flexibel, kan vickas och flyttas för att få med mera rot
Lätt att komma åt med mellan plantor
Kräver en obekväm arbetsställning
Böjer sig lätt i hårdare jord
Är användbar även till annat, t ex att göra sårader, rensa i kanter mellan rabatt och gräsyta

Maskis/GreenLine King är ett plaströr med fjädrande doseringsplatta. Röret fylls med grovsalt och trycks mot plantans mitt där det släpper ut en dos salt.
Capris: 245 kr.

Så här tyckte vi:
Lätt
Lätt att använda 
Bekväm arbetsställning
Risker med att sprida salt i jorden (salt verkar som ett gift även på andra växter om koncentrationen i jorden blir för hög)
Ligger medlet kvar ordentligt i maskrosplantan när man går på gångar och gräsmattor, kör gräsklippare m.m. där bekämpning skett?

Snabba maskrosutrotare finns knappast
Det samlade intrycket var att ingen av upptagarna är någon snabb maskrosutrotare. Ingen av dem får upp hela roten, vilket man knappast heller kan förvänta sig med tanke på hur lång en maskrosrot kan vara. Alla upptagarna kräver tålamod och ihärdighet. Bäst effekt, men mest arbetskrävande, är det gamla hederliga maskrosjärnet där man kan böja och vicka på järnet för att få med roten. Men det är inget för den som har svårt att gå böjd eller krypa på knä. Speedy Weedy är lättast att hantera.

Tekniken
Maskrosjärn med förlängt skaft, vilket finns i handeln, rekommenderas. Ergonomiskt handtag borde fler maskrosjärn ha. Det finns på en modell från Taiwan, men då kostar det 270 kr. Grab-it känns tung och klumpig, och borde ha trampanordningen högre upp. Speedy Weedy skulle fungera ännu bättre med en trampanordning.

Vårt test gjordes i fuktig jord och frågan är hur upptagarna fungerar på torr jord. Rådet är att gå ut direkt efter ett regn eller att vattna jorden några timmar innan ogräsrensningen, vare sig du använder redskap eller rycker ogräs för hand.

Testade gjorde Karin Görling och Eva Wirén, Hemträdgården, tillsammans med Solveig Sidblad och Ingrid Nordwall, Koloniträdgården.

 

 

Maskrosor

Handtaget på Grab-it är mycket trögt att dra upp och ner.
Handtaget på Grab-it är mycket trögt att dra upp och ner.

Det är lätt att få loss maskrosen från Speedy Weedy.
Det är lätt att få loss maskrosen från Speedy Weedy.

Med det gamla hederliga maskrosjärnet är det ofta lätt och smidigt att lirka upp maskrosen.
Med det gamla hederliga maskrosjärnet är det ofta lätt och smidigt att lirka upp maskrosen.


"Saltströaren" Maskis är lätt att använda.
Foto: Ingrid Nordwall