Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd - Höstlökar: plantera så här

Så var det dags för den roliga sysslan att plantera höstlökar. Det är en underbar föraning om våren mitt på hösten.

Av Sylvia Svensson, foto Bernt Svensson

När du har köpt dina höstlökar, plantera dem gärna snarast så att de inte ligger i värmen och torkar. Om du inte kan plantera inom en nära framtid, förvara lökarna mörkt och svalt i väntan på plantering.

Vad behövs?

Vad behöver du då till lökplantering? Lökar så klart, en något sandig, väldränerad lökjord, planteringsspade, benmjöl eller lökgödsel och kanske även måttstock om du vill mäta djupet på planteringshålet.

Var ska de planteras?

Läget för de flesta lökar bör vara soligt eller åtminstone halvsoligt. Men vill du ha en mer utdragen lökblomning på våren, kan du plantera några lökar i halvskuggan eller t o m i skuggan där de dels blommar senare, dels håller längre än i solen.  
Gammaldags narcisser, kungsängsliljor, snödroppar, tulpaner med mera har inget emot att stå lite skuggigare. Det är bara sådana som krokus och vintergäck som inte blommar så bra i skuggan, de vill ha sol för att vilja öppna blomkalkarna.

Hur djupt ska de planteras?

Ofta står det på påsen hur djupt man ska plantera de olika lökarna och hur långt från varandra de ska stå. Så titta på baksidan av lökpåsen! Där står också hur höga växterna blir och när de blommar, så att du kan planera din rabatt.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Om planteringsdjupet inte står på påsen, så använd lökens höjd som tumregel. 
Cirka 3 x lökens höjd = planteringsdjup. Det betyder alltså att stora lökar ska hamna djupare än små.

Och jorden då?

Plantera lökväxterna i väldränerad, lätt sandblandad jord, gärna i något upphöjda bäddar där vinterfuktigheten inte står kvar och får lökarna att ruttna. 
Pudra lite benmjöl i planteringshålets botten. Ta gärna lite fint grus också under löken och täck "rothalsen" med det också. Se till att det finns lucker jord under löken där rötterna snabbt kan växa in och att hålet inte är spetsigt nertill så att löken liksom ligger i tomma intet.

Plantera i grupper

Plantera gärna dina lökar i grupper, inte i raka rader. Det är bra att plantera de större, mer ”skräpiga” lökarna bland yviga perenner som kommer upp lite senare och som sedan täcker över den vissnande lökblasten. För lökblasten bör få vissna ner i fred, den samlar ju näring till löken för nästa års blomning.

Speciellt med Fritillaria

Fritillaria-lökar har ett hål i mitten på löken där vinterfuktigheten lätt samlas och kan få löken att ruttna. Luta därför sådana lökar lite åt sidan så att eventuellt vatten kan rinna av.

Vattna

Om jorden inte är fuktig redan så vattna efter att du har planterat lökarna så att de får en bra start att börja göra rötter innan vintern kommer.

Skriv etiketter

Om det inte redan finns en etikettlapp i lökpåsen, så skriv egna och stick i jorden vid lökarna. Det är annars svårt att komma ihåg vad man har planterat och var.

Plantera smålökar i gräsmattan

Det ser vackert ut att ha en matta av smålökar som blommar i den annars vårglesa gräsmattan. Smålökarna hinner blomma färdigt och lökblasten hinner också vissna ner innan gräsmattan sätter fart och behöver klippas. 
Vårstjärnor (Scilla), botaniska krokus, vintergäck, snöklockor, snödroppar och pärlhyacinter är några exempel på sådana lökar.  
Enklast blandar du ihop lökarna först och slänger ut dem på gräsmattan och gräver ner dem där de landar! På så sätt ser planteringen naturlig ut.

Rådjurssäkra lökar 
Om du besväras av rådjur och harar, avstå gärna av de mest begärliga löksorterna tulpanerna och krokusarna. Eller skydda planteringen med skyddsnät! Läs mer här: Skydda med nät

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB