Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skydda växterna med nät

Många är de läsare som frågar mig vad de ska göra för att deras ömt omhuldade tulpaner inte ska bli uppätna av rådjur eller harar precis när blommorna håller på att slå ut, eller rosenknopparna som blir ett minne blott innan de ens hinner öppna sig.

Av Sylvia Svensson

Visst finns det massor med olika knep för att hålla rådjuren och hararna borta, men det mest effektiva är nog ändå ett skyddsnät.

Stängsel eller nät

Antingen kan du omgärda hela din täppa, kolonilott eller trädgård med ett så kallat viltstängsel som du sedan kan kamouflera med en rad buskar eller en häck framför så att nätet inte syns. Eller så kan du pröva med det svarta, mycket diskreta rådjursnätet som du fäster på trästolpar med buntband eller med enkla plastpluggar.

#Skydda dina tulpaner och rosenbuskar med nät#

Du kan också välja att skydda själva planteringen med det svarta rådjursnätet spänt på tunna metallbågar och som du sedan tar bort när tulpanerna väl har börjat blomma. När tulpanerna blommar är du kanske där själv lite oftare och ”vaktar” dem när du ändå är ute och beundrar dem. I extrema fall kan du låta nätet sitta kvar så länge tulpanerna blommar, nätet är mycket diskret och ”osynligt” när det väl är på plats.

Samma nät kan senare användas till att skydda rosenknoppar mot att bli uppätna. Då kan du spänna nätet på till exempel bitar av armeringsjärn som du placerar med jämna mellanrum runt rosbusken. Ett snyggt ögonskydd är säkert bra att ha på toppen på varje armeringsjärn så att du inte råkar skada dig i ögonen eller ansiktet på de vassa pinnarna.

#Unga fruktträd kan skyddas med nätring#

Om du har planterat nya fruktträd, kan de unga träden skyddas med en nätring som du låter sitta kvar tills trädet har blivit mycket äldre och fått en grövre stam.

#Såhär kan det se ut med nätskydd#

Nätbilderna i artikeln är tagna i Göteborgs botaniska trädgård och visar hur de har skyddat sina stora tulpanplanteringar med bland annat nät från att bli uppätna. På tillverkarens, Allox', hemsida visas några andra sätt att använda nätet på. Hemsidan hittar du här: Allox hemsida

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB