Odlarens kokbok
Odlarens kokbok – en oumbärlig guide för trädgårdsentusiasten
Många av oss odlar ätbara saker i våra trädgårdar och gläds åt den egna skörden. Men ibland tryter inspirationen när det är dags att laga något gott av råvarorna, eller så dignar köket av överflöd och man saknar idéer om vad man kan göra av allt. Då kommer Odlarens kokbok till undsättning! Denna läckra kokbok, skriven av Charlotte Jenkinson & Susanne Almers, är en oumbärlig hjälpreda för alla hobbyodlare som vill ta till vara på sina bär och grönsaker på bästa sätt.
Säsongernas smaker i fokus
Odlarens kokbok tar upp de vanligaste grödorna från våra trädgårdsodlingar och är indelad efter råvara och odlingsår. Boken inleds med en kort och inspirerande presentation av olika grödor och tar oss därefter med på en kulinarisk resa genom årets säsonger. Våren bjuder på primörer som rabarber och sparris – och vad passar bättre än att starta odlingssäsongen med en saftig rabarberkaka?
När försommaren närmar sig står jordgubbar, hallon samt vin- och krusbär i centrum, och boken serverar läckra recept där dessa bär får spela huvudrollen. Under högsommaren får vi tips på hur man tillagar och tar till vara zucchini, mangold, ärter och bönor, lök, tomat, gurka samt fänkål. När hösten kommer kulminerar skörden med ännu fler grönsaker tillsammans med äpplen och plommon, och idéerna för att laga och konservera är många.
Vinterns inspiration och användarvänlighet
På vintern, när det är skralt med färska råvaror, fungerar boken lika bra som inspirationskälla – med sina vackra bilder och alla tips på vad man kan laga av det som blivit kvar i källare och frys, kan man drömma sig tillbaka till odlingssäsongen och redan börja planera för nästa år. Odlarens kokbok avslutas med ett tydligt och användarvänligt register över alla recept, vilket gör det lätt att snabbt hitta rätt maträtt för dagens råvaruöverskott.
Det här är en utmärkt julklapp till alla som odlar ätbart eller bara vill ha tips på hur man kan använda trädgårdens skatter i köket!
Fakta om boken
Titel: Odlarens kokbok
Författare: Charlotte Jenkinson & Susanne Almers
Bandtyp: Inbunden
Förlag: W&W
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-46-21388-0
Vidare läsning och inspiration
För dig som vill få ännu mer inspiration till trädgårdsfesten, utflykten eller buffén rekommenderas att läsa Fester & Bufféer, där du hittar ytterligare idéer för att ta vara på din hemproducerade skörd på festliga sätt.
Ett praktexemplar för alla odlare
För dig som uppskattar att arbeta och skapa med egna råvaror är “Odlarens kokbok” ett inspirerande och praktiskt verktyg – den hjälper dig upptäcka nya smaker och använda trädgårdens rikedom till sista blad och bär.
Vill du ha fler boktips för odlaren? Titta gärna vidare i andra inspirerande böcker för trädgårdsodlare!