Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla tomater i kruka!

Tomater är en av de populäraste grönsakerna att odla. Och jag förstår varför. Det är min favoritgrönsak och att ha tomater på sommaren är ett måste. Jag odlar mina tomater i krukor på min altan. Där är det varmt och skyddat och jag kan plocka med mig solvarma tomater så fort jag går förbi.

Köpa färdiga plantor eller så själv?

Jag brukar så de sorter jag vill ha om de inte finns som färdiga plantor, men annars köper jag faktiskt färdiga. De populäraste sorterna finns ofta som färdiga plantor, och då använder jag gärna dem – de är knubbiga och välväxta och brukar bli finare än när jag drar upp dem hemma. Det spar tid, plats och är enkelt om du redan har ont om utrymme för alla sådder.

De sorter som inte finns som färdiga plantor brukar jag så själv. Dessa sår jag redan i februari och skolar om ett par gånger innan de får flytta ut. Vissa föredrar att börja ännu tidigare för att få tomater tidigt på säsongen. Oavsett metod finns det både fördelar och nackdelar.

Fördelar med färdiga plantor

  • Det är smidigt – du slipper ta upp plats inomhus, något som ofta är en bristvara under vårvintern.
  • Plantorna är ofta kraftigare och mer välväxta än hemmaproducerade, eftersom professionella odlare kan ge dem optimal start.
  • Du slipper det känsliga fröstadiet och risken för misslyckad groning eller rangliga plantor.
  • Du får snabbare utdelning i växthuset eller trädgården, eftersom växtstarten redan är gjord.

Du hittar alla våra färdiga tomatplantor här.

Fördelar med att så tomatplantor själv

  • Det finns många fler sorter att välja på som frö än som färdig planta – perfekt om du letar efter ovanliga eller personliga favoriter.
  • Du kan själv styra såtid och odlingsprocess, och på så vis påverka när du får skörd. Vissa börjar redan i december och har mogna tomater så tidigt som i april, om de står inomhus.
  • Det är ofta billigare att köpa frön jämfört med färdiga plantor, särskilt om du vill odla många olika sorter.
  • Många tycker dessutom att det är extra roligt och givande att följa växternas hela resa – från frö till skörd.

Här hittar du alla frön till tomater.

Så här ser våra färdiga tomatplantor ut. Bakom ser ni några majsplantor som väntar på att planteras ner.

Plantering av tomatplantor

Oavsett om du köper färdiga plantor eller har sått själv så gäller samma odlingsråd. Jag brukar omplantera mina i omgångar, oftast för att spara plats under uppdrivningen. Till slut ska varje tomatplanta få en rejäl kruka – minst 20 liter per planta, eller två tillsammans i en riktigt stor balja på 50 liter.

Så här planterar du tomatplantor

Viktigt är att plantera djupt: ta bort blad på stammen och sätt plantan så långt ner du kan. Tomater får lätt nya rötter längs stammen, och detta gör dem starkare och mer välväxta.

Ta bort bladen från stammen innan du planterar ner plantan.

Vilken jord ska jag använda?

När plantorna är tillräckligt stora sätter jag dem alltid i kogödsel på påse. Det är ”jorden” jag använder till mina tomater och det fungerar utmärkt. Den är näringsrik men inte för stark, och tomater har trots allt ganska höga näringsbehov. Det ska helst vara kogödsel på påse varvad som jord, inte någon annan sorts ren gödsel eller jordblandning.

När kan jag sätta ut tomatplantorna – och var?

Tomater är värmekrävande och tål varken frost eller kyliga nätter. Börja avhärda dem när temperaturen på dagarna börjar stiga ordentligt. Ställ ut plantorna i skuggan dagtid och ta in dem på natten i början. Ge dem successivt mer ljus dagtid under några dagar, men ta in dem över natten tills temperaturen stabiliserar sig. När nattemperaturen ligger runt 6 grader kan du lämna dem ute för gott. Om det ändå hotar bli kallt någon natt kan du täcka plantorna med fiberduk för extra skydd.

Tomater trivs allra bäst på en varm, solig och skyddad plats – oavsett om du odlar i kruka, på friland eller i växthus.

Planterad och klar – detta är sista omplanteringen innan plantan får sin stora kruka.

Gödsling

Några veckor efter omplantering är det dags att börja gödsla regelbundet. Jag använder själv flytande gödsel som är rik på kalium, och även chrysan som innehåller mycket fosfor – båda näringsämnena är viktiga för en bra skörd av tomater. Undvik alltför kväverika gödselmedel, eftersom de mest ger bladmassa och inte så mycket frukt. Chrysan fungerar även till andra blommande växter i trädgården som rosor och perenner.

Så vattnar du tomatplantor

Tomater behöver mycket vatten, särskilt under varma sommardagar och om de odlas i kruka. Var beredd på att vattna varje dag när det är hett! Men undvik att låta dem stå blöta – bra dränering är A och O.

Samplantering i kruka

För att utnyttja krukan maximalt brukar jag plantera sallat eller låga sommarblommor under högväxande tomater, så att även ”botten” av krukan används. Det ger mer skörd och finare krukor. Busktomater, som blir mer täta, samplanterar jag istället med något högt i bakgrunden, t.ex. luktärt eller bönor/ärter.

Två högväxta tomater i sin slutkruka på cirka 50 liter, tillsammans med sallat i botten.

Du kan ta bort vissa blad som skuggar tomaternas mognad eller växterna under. Glöm inte: ju fler växter du samplanterar i samma kruka, desto mer vatten och näring behöver du tillföra.

Tips för en lyckad tomatsäsong

Valet mellan färdiga plantor och att så själv beror helt på dina behov, utrymme och lust. Färdiga plantor ger snabb och enkel start med färre riskmoment, men att så själv öppnar för större sortval och kan vara mer ekonomiskt. Många väljer en kombination – köp färdiga av vanliga sorter och så ovanliga favoritvarianter!

Lycka till med tomatodlingen, oavsett hur du väljer att börja!

Text och bild: Anna Theorin

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB