Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla Tomater!

Solmogna tomater. Finns det något bättre? Tomater är min favoritgrönsak i alla kategorier och jag vet att jag inte är ensam. Man kan antingen så egna tomater från frö eller köpa färdiga plantor senare på våren. Jag personligen sår gärna från frö eftersom det finns så många roliga sorter att testa som inte finns som färdiga plantor.

Så här odlar jag tomater på friland i kruka

Det finns lika många sätt att odla tomater på som det finns trädgårdsmästare, så här berättar jag hur jag gör – med tomater på friland i kruka. Jag bor i zon två och odlar mina tomater i stora murarhinkar (minst 15 liter) i söderläge. Glöm inte att borra hål i botten så vattnet kan rinna ut!

Att välja tomatsort

Utgå alltid från om du tänker odla dina tomater i växthus eller på friland. Det är väldigt viktigt att välja tomatsorter som är anpassade för hur du faktiskt kommer att odla, annars kan resultatet bli både magert och frustrerande. Jag har testat att odla växthustomater utomhus under en kall sommar – det gick ingen vidare. Tomater finns med olika växtsätt: vissa växer upprätt och kräver rejält stöd (så de inte blåser omkull), och dessutom måste du tjuva bort sidoskott ofta. Andra sorter växer som buske och är enklare att sköta, men de kan behöva lite stöd i vissa fall.
En annan fråga är: Stora eller små tomater? Körsbär eller biff? Här är det verkligen en smaksak! Körsbärstomater ger mängder av frukt (känns lyxigt när man kan plocka massor), medan bifftomaterna ger färre, men tyngre och ofta stora frukter. Själv odlar jag bara små tomater eftersom jag tycker de är godast. Fundera på vad du vill använda tomaterna till och hur mycket plats och tid du har att lägga!

Förodling inomhus

När man sår tomater från frö gör man det alltid inomhus – och tajmingen beror på både din odlingszon och vad du har för plats. Det kan ta ett par försök att hitta rätt (första åren blir ofta plantorna antingen för stora i fönstret i mars eller ger skörd jättesent), men man lär sig efterhand.

Jag har inget kallt odlingsutrymme utan måste dra upp mina plantor i rumstemperatur, och eftersom den sista nattfrosten brukar komma tidigt här kan jag börja driva mina tomater i februari. Till en början får de extrabelysning tills plantorna blir för stora. Jag sår i såjord och ställer sådden på ett element för att det ska vara varmt nog – tänk då på att vattna ofta så att jorden inte torkar ut.
När fröerna har grott flyttar jag direkt till svalare utrymme (jag brukar använda hallen som inte har element). Här får de vänja sig vid lägre temperatur och mer ljus, och jag sätter igång växtbelysningen.

Omskolning av plantor

När första karaktärsbladen visar sig – alltså det andra bladparet som ser ut som riktiga tomatblad (inte de första hjärtbladen) – är det dags för omskolning. Jag planterar alltid om småplantorna djupt, faktiskt så att bara bladen sticker upp ovanför jordytan. Tomatplantor bildar nämligen nya rötter på stammen om den kommer i kontakt med jord, så blir plantorna rangliga eller långa är det bara att plantera ner dem lite djupare (ta då bort de nedersta bladen först!). Vanligtvis planterar om 2–3 gånger innan de får flytta ut i sina stora hinkar.

Avhärdning och jord

När frostnätterna är över och vädret stabilt blir det dags att börja vänja plantorna vid utelivet – avhärda dem. Jag använder bara påsjord med kogödsel i mina krukor, och det har fungerat fint även om den kanske innehåller mindre näring än man tror. När värmen kommer bär jag ut plantorna varje morgon, och tar in dem på kvällen de första dagarna. Ställ dem i skuggan ute så de inte bränner sig på solen! Efter cirka en vecka klarar de sig ute dygnet runt, men om temperaturen hotar att sjunka täcker jag dem med fiberduk. Tålamod lönar sig – stressa inte!

Vad du bör tänka på med jord till tomater

Det finns många tips om att blanda egen jord, men påssjord med tillsatt kogödsel räcker både till småskalig och lite större odling i hink. Vill du läsa mer om jord till tomater finns det utmärkta råd på Odla.nu – Tomatdrömmar.

Skötsel

Tomater älskar sol, värme, näring och vatten. Ju soligare och varmare du kan ordna åt dem, desto bättre! Vattningen är superviktig – särskilt i mindre krukor och under torra perioder kan du ibland behöva vattna både morgon och kväll. Jämn bevattning är A och O för att slippa spruckna tomater, och för att plantorna ska må bra.

Gödsling

För näring är det bra att börja gödsla med flytande näring, till exempel BioBact, ungefär fem veckor efter sista omplanteringen i kogödseljorden. Kom ihåg att alltid vattna plantorna först innan du tillsätter näringen, framförallt om jorden verkar torr – annars kan gödselblandningen bara rinna rakt igenom utan att plantan får nytta av den.

Kan man resa bort om man odlar tomater?

Absolut kan man det! Om ingen kan vattna medan du är borta brukar jag flytta krukan till norrsidan av huset eller ett riktigt skuggigt hörn. Vattna rejält innan du åker, och sätt en 2-liters PET-flaska (med små hål i korken) upp och ner som långsam bevattning. Jag har räddat flera plantor på det här viset. Det viktigaste är dock att de inte står i stark sol när du är borta.

Fler tips inför semestern

Planera så att skörden inte kommer precis när du ska resa bort – vissa sorter mognar snabbare än andra. En påminnelse är att läsa mer hos Odla.nu om tomater och hitta inspiration från andras odlingserfarenheter.

Testa dig fram!

Odla tomater så som det passar dig och dina förutsättningar. Anpassa valet av sorter, såtid, odlingsplats och skötsel efter vad som funkar där du bor och med din livsstil. Och våga testa dig fram – det finns inget exakt facit, men desto fler tomatkärlekar att upptäcka på vägen!
Läs mer och låt dig inspireras av fler tips om tomater.

Hör av dig om du vill ha texten ännu längre eller mer detaljerad om något odlingsmoment!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB