Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tomatdrömmar!

**Monikas självhushållning** Tomater finns i så många olika sorter, storlekar och färger. Körsbärstomater, pastatomater, bifftomater... hur ska man kunna välja bland alla godingar? Varje år är det lika roligt och lika svårt att välja sorter.

Tomatlycka i kök och trädgård

Att kunna äta solmogna tomater direkt från plantan, låta småbarnen plocka, koka in egen tomatsås och chilisås, torka, konservera, använda till sallad eller baka i ugnen med getost – tomaten är verkligen en av kökets mest användbara råvaror. Många tänker kanske inte på att tomater är en basprodukt i matlagningen, men särskilt i former som tomatpuré, ketchup och chilisås kommer dess fulla potential fram. Det är både gott och enkelt att tillaga själv, så det kan vara värt att odla några extra plantor just för det ändamålet.

Körsbärstomaten – söt som godis

Körsbärstomaten är ofta den sötaste och godaste tomaten att plocka och äta som godis. En låg buskvariant i 10-litershink på altanen är perfekt för barnen och ger en bra plockhöjd. Mot en varm vägg kan du låta högväxande körsbärstomater klättra på snören, gärna med två eller tre stammar om du har gott om plats i jordbädden. Detta kan ge extra skörd och kräver dessutom färre plantor. Körsbärstomater finns i en fantastisk färgrikedom och bidrar med både glädje och smakvariation under skördetiden.

När hösten närmar sig, och du kanske har ätit dig mätt på färska tomater, går det att konservera de kvarvarande små tomaterna. Lägg dem tillsammans med hela vitlöksklyftor, olivolja och kvistar färska örter för otrolig smak. Mitt i vintern kan du sedan baka ett gott bröd, öppna en burk av dina egna inkokta tomater och drömma dig tillbaka till tomatsommaren.

Tips!

Recept på inkokta körsbärstomater och andra inspirerande tomatrecept hittar du på vår receptsida och i kommande artiklar.

Pastatomaten passar till mycket

Pastatomaten innehåller mindre vätska än andra sorter och är därför ypperlig att torka i halvor eller klyftor, konservera hel eller använda till tomatpuré. Kok- och torktiden blir kortare med de torrare pastatomaterna. Skörda hela klasar och låt dem hänga kvar och torka framåt sensommaren, så koncentreras smaken ytterligare.

Pastatomater finns i olika färger, former och både som busk- och högväxande variant. Prova att konservera flådda pastatomater i glasburk – smaken är helt överlägsen industriellt konservburkinnehåll, och dessutom är det enkelt att göra. Tomaternas låga pH-värde (strax över 4) ger en naturligt bra hållbarhet på dina egna tomatprodukter.

Bifftomater – stora, goda och bra att torka

Bifftomater har en självklar plats i salladen, skurna i grova tärningar blandade med olivolja, lite salt och färska örter. Eftersom de ofta har många rum och små fröhushus är de även utmärkta att torka, gärna i tjocka skivor i en torkapparat. Det är viktigt att smörja in torkollorna lätt med olja och ha tålamod innan första vändningen, annars går skivorna lätt sönder.

Torkade skivor av bifftomat i olika färger är perfekta som dekorativt och smakrikt toppskikt på en tomatpaj – blanda gärna med gröna bönor, fetaost och häll över en äggstanning med färska örter. Pajen blir fast och smakrik, eftersom de torkade tomatskivorna suger åt sig vätskan från äggstanningen. Bifftomater är även utmärkta till hemkokt tomatsås och chilisås – här behåller jag alltid skalen, då många av näringsämnena frigörs av värmen vid tillagning. Tänk bara på att bifftomater ofta kräver mer gödsel och värme, och lämpar sig bäst för växthus eller en riktigt solig plats i trädgården.

Tomater i mångfald

Det finns ju också alla de normalstora tomaterna, i alla nyanser och former med eller utan ränder. Få saker slår känslan att gå ut och plocka in olika sorters tomater och vända ihop en färgsprakande grekisk sallad med rödlök, gurka, oliver, fetaost och paprika. Vackrare och mer smakrik mat får man leta efter!

Själv odlar jag runt 60 olika tomatsorter i två växthus, med en planta av varje, för riktigt stor mångfald – vilket ger både inspiration och möjligheter att testa nya smaker varje år.

Odlingstips

För mer odlingsinspiration och självhushållningstips, läs gärna tidigare inlägg:

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet tips om nya artiklar och krönikor så att du inte missar något.

Varför tomaten är självhushållarens favorit

Denna text ger fortsatt inspiration till både självhushållare och matentusiaster. Oavsett om du odlar några få plantor på balkongen eller ett helt växthus är tomaten ett tacksamt och variationsrikt val som ger stort utbyte hela säsongen och långt därefter, inte minst när höstens överskott får förgylla vintermaten i konserverad eller torkad form.

Monikas nästa krönika kommer om ett par veckor!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB