Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tomatdrömmar!

**Monikas självhushållning** Tomater finns i så många olika sorter, storlekar och färger. Körsbärstomater, pastatomater, bifftomater... hur ska man kunna välja bland alla godingar? Varje år är det lika roligt och lika svårt att välja sorter.

Text och bild: Monika Hulthe

Äta direkt, låta småbarnen plocka, koka in egen tomatsås och chilisås, torka, konservera, använda i sallad, baka i ugnen med getost... Tomater är så användbart och när man tänker på saken så är tomater en basprodukt i matlagningen. Särskilt i form av tomatpuré, ketchup och chilisås. Det är så gott och enkelt att göra själv att det kan vara värt att odla några extra plantor bara för det.

#Körsbärstomaten - söt som godis#

Körsbärstomaten är oftast den sötaste och godaste att stoppa i munnen som godis. En låg buskvariant i 10-litershink till barnen ger en bra plockhöjd. Mot en varm vägg kan högväxande körsbärstomater klättra upp på snören, gärna med två eller tre stammar om det finns bra utrymme i jordbädden och på väggen. Det kan ge en extra stor skörd och det går åt färre plantor. Har man gott om plats så är det roligt med den färgrikedom som finns bland körsbärstomater.

Mot hösten när man ätit tillräckligt med färska tomater kan man konservera resten med hela vitlöksklyftor, olivolja och kvistar av färska örter. Smaken blir fantastisk. Mitt i vintern bakar du ett gott bröd, öppnar en burk tomater och drömmer dig tillbaka till tomatsommaren som var...

#Pastatomaten passar till mycket#

Pastatomaten innehåller lite mindre vätska och passar fint att torka i halvor eller klyftor, att konservera hel och att koka tomatpuré på. Kok- och torktiden blir kortare med lite torrare tomater. Skördade hela klasar av pastatomater kan få hänga och torka till lite av sig själva framåt sensommaren så att smaken koncentreras.

Pastatomater finns i flera färger och former och både som busk- och högväxande variant. Konserverade flådda pastatomater i glasburk smakar något helt annat än köpta burktomater. Och det är enkelt! Tomater har dessutom ett lågt pH-värde, strax över 4, vilket gör att tomatprodukter får en bra hållbarhet.

#Bifftomater - stora, goda och bra att torka#

Bifftomater använder jag flitigt i sallad, skuren i grova tärningar med olivolja, lite salt och färska örter. Bifftomater har ofta många rum och litet fröhus, vilket gör dem lämpliga till torkning, särskilt i stora skivor. Det fungerar bäst i torkapparat och man behöver olja torkollorna lite och vänta ganska länge innan man vänder skivorna första gången. Vänder man för snabbt går skivorna sönder.

Torkade bifftomatskivor i olika färger är perfekt att använda som översta lagret i en tomatpaj. Övriga ingredienser kan vara gröna bönor och fetaost. Överst häller man en äggstanning med färska örter. De torkade tomatskivorna suger då upp fukten i äggstanningen och smaken blir härligt tomatig och pajen fast och fin. Bifftomater använder jag också till tomatsås och chilisås som jag kokar för hela årsförbrukningen. Jag behåller alltid skalen på eftersom många nyttigheter i skalen frigörs under värme.

Bifftomater är ofta lite senare och kräver mer gödsel för att kunna bära en stor mängd tomater. Jag brukar odla mina i växthus eller på ett annat varmt ställe i trädgården.

#Tomater i mångfald#

Sen har vi då alla vanliga tomater, eller i alla fall normalstora. För de finns ju i alla färger och former och med eller utan ränder. Vilken glädje det är att plocka in ett gäng olika tomater och göra en stor grekisk sallad med rödlök, gurka, oliver, fetaost och paprika. Vackrare mat får man leta efter!

Själv odlar jag ett 60-tal sorters tomater i mina två växthus på sammanlagt 52 kvm. Med en planta av varje sort blir det en mångfald som heter duga!

#Goda tomatrecept#

Recept på inkokta körsbärstomater och många andra tomatrecept hittar du på Ekoplantan

Om ett par veckor kan du läsa Monikas nästa krönika!

#Läs tidigare avsnitt av Monikas självhushållning#

Ljuset är på väg tillbaka! Odla för hela året! Små, små pluppar av näring!

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB