Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla sparris!

Det är kul att odla sparris! Ena dagen ligger jorden öde för att nästa brytas av små ljuvligt smakande skott som snart kan skördas. Men ett och annat finns det att tänka på innan din första egenodlade sparris ligger på tallriken. Odla.nu har fått hjälp av sparrisproffs!

En knapp kilometer väster om Skillinge, på Österlen i östra Skåne, ligger Österlen Sparris. Här odlar och säljer Karin von Schenck och Robert Nilsson sparris direkt från sin gårdsbutik, och de erbjuder även plantor till både yrkesodlare och entusiastiska hemmaträdgårdsmästare.

Sparris i Sverige

Den sparris vi äter är Asparagus officinalis, en kraftfull och tålig växt som med rätt förutsättningar kan odlas i stora delar av landet – faktiskt ända upp till delar av Dalarna och längs Norrlandskusten. Det krävs ändå lite planering och rätt sortval för ett gott resultat, eftersom klimatet varierar stort.

För svenskt klimat är tyska och holländska sorter bäst. Några av de mest populära är:

  • ’Rambo’ – en robust och pålitlig trädgårdssort.
  • ’Gijnlim’ – vanligast inom yrkesodling, tack vare sin höga produktivitet.
  • ’Primaverde’ – ger ljusgröna, mjälla och sötare stänglar.
  • ’Backlim’ – en något senare sort som nu lanseras och blivit allt populärare.

Läs gärna mer om hur du odlar sparris även i norra Sverige.

Att odla sparris

När jorden reder sig – har torkat upp, blivit varm och är bekväm att arbeta med – startar odlingssäsongen. Mellan tidig vår och början av juni planteras barrotade plantor, så kallade kronor. Om man köper inkrukade plantor (dvs. sådana som vuxit i kruka) kan de sättas när som helst under sommaren.

Sol och sandjord – nyckeln till fin sparris

Sparrisen är ljusälskande och kräver ett riktigt soligt läge för att utvecklas optimalt – detta är helt avgörande enligt Karin von Schenck. Jorden bör vara sandig och mullrik, vilket ger starka plantor med lång livslängd. Sparris klarar tunga lerjordar, men resultatet blir sämre och plantorna lever kortare.

För dig som vill lyckas extra bra i svalare eller regniga delar av landet, fungerar sandjord och gärna upphöjda bäddar bäst. De ger snabbare upptining på våren och bidrar till att växterna klarar vinterkylan bättre.

Plantering i fåror

Sparris planteras i fåror, som ska vara 16–18 cm djupa med en botten på en spadbredds vidd och ca 1,5 meter mellan raderna. Förbered jorden med grundgödsling före plantering. Placera ut plantorna med 25–40 cm mellanrum i raden. Täck dem först med halva jorden; den andra halvan fylls på gradvis när skotten etablerar sig. Det finns ingen brådska – ge plantan lugn och ro att växa in sig.

Vattna ordentligt vid plantering, men se till att sparrisodlingen inte blir stående i vatten, då detta ger rötterna dålig start.

Skötsel för långlivad sparris

Under första året är det extra viktigt att hålla undan ogräset – det konkurrerar annars om både näring, ljus och vatten. Vattna regelbundet under etableringen, men se upp för övervattning. Om du bor på vintriga breddgrader är det en bra idé att täcka bäddarna med löv på vintern, och använda gräsklipp som marktäckning under sommaren för att behålla fukten.

Allra viktigast? Tålamod! Ingen skörd första året – låt plantorna växa till sig ordentligt.

Skörd av sparris

Skörden kräver disciplin:

  • Första året: Ingen skörd alls. Plantorna behöver samla kraft för kommande år.
  • Andra året: Om plantorna är stora och vädret varit gynnsamt, kan du kanske provsmaka ett par skott.
  • Tredje säsongen: Nu kan du skörda under tre veckor – men inte längre.
  • Från fjärde året och framåt: Skörd fram till midsommar, därefter måste plantorna få växa upp och samla energi till nästa säsong. Med rätt skötsel kan samma odling leverera färska, spröda sparrisskott i 10–15 år (eller längre!).

Skotten skärs av när de når 22–24 cm och det är bäst att använda en vass kniv i marknivå för att inte gå miste om någon del. Att bara bryta av riskerar att du lämnar värdefull sparriskvalitet kvar. Under riktigt varma dagar bör du skörda 1–2 gånger per dag.

Karins bästa nybörjartips

  • Skörda inte för länge på unga plantor – låt dem samla kraft, det lönar sig senare!
  • Skörda alla tillräckligt långa skott, även de tunnaste, under säsong.
  • Prioritera ogräsrensning och vattna väl första året, men undvik vattenmättnad.
  • Ha tålamod – en etablerad sparrisodling kräver några års väntan innan den börjar ge riklig avkastning.

Odla och njut av svensk sparris!

Informationen har Odla.nu fått direkt från Sveriges egen ”sparrisdrottning” Karin von Schenck på Österlen Sparris. Om du vill prova själv finns den nya sorten ’Backlim’ och flera andra att köpa hos Odla.nu – här hittar du Odlas sparrisplantor.

”Det viktigaste för sparrisen är soligt läge – detta är ett måste för lyckad odling!” – Karin von Schenck

Oavsett om du är professionell odlare eller glad amatör kan du med rätt val av plats, sort och skötsel njuta av egenodlad sparris under lång tid framöver – en riktig njutning när våren kommer!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB