Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla potatis i pallkrage

Jag odlar min potatis i pallkrage och tycker att jag får en stor skörd med tanke på den lilla yta jag faktiskt har till hands. Det är väldigt enkelt och perfekt om man vill odla tillsammans med barn. Det är roligt att gräva i jorden med händerna och få upp de minsta, små midsommarpotatisarna. Som att gräva efter guld!

Text och bild: Anna Theorin

Missa inte filmerna som finns länkade!

För det första måste du välja en sorts potatis som du tycker om. Det finns sena sorter och tidiga sorter. Jag brukar odla tidiga sorter. Så kallade sommarpotatisar som man kan skörda efter hand. De senare sorterna är bäst om man vill kunna lagra potatisen och de blir oftast större. Mandelpotatis är en favorit, också sorter som Maria och Rocket är perfekta om man vill ha tidig potatis. Som sena potatisar gillar jag klassikern, Asterix. Man ska köpa sättpotatis. Använd inte potatis från matbutiken. De kan ha med sig virus och sjukdomar som vi inte vill ha i jorden.

Ni hittar alla våra sorters sättpotatis här.

Förodling

Man behöver inte förodla sina potatisar. Du får skörd även om du sätter dem rakt i marken. Men man får tidigare skörd om man groddar eller förodlar sina potatisar. Jag groddar alla mina potatisar. Jag lägger mina sättpotatis antingen i en äggkartong, på ett fat, i en ugnsform mm. Det viktigaste är att de står ljust inte vad du lägger dem i. Groddarna kommer efter ett tag. Man kan också förodla potatisen med jord. Då bildas det riktiga rötter och gröna skott. Man kan använda urdiskade mjölkpaket eller speciella pappkrukor för potatisodling.

Potatis på groddning

Blå potatis får blå groddar

Pallkragarna

Använd två pallkragar på höjden. De ska helst stå soligt men halvskugga går bra. Täck botten med tidningspapper, du behöver inte gräva bort gräset om du har gräs under. Fyll upp med cirka två säckar jord i botten. Jag använder planteringsjord. Gödsla inte. Potatis mår bäst med lite lägre gödselhalt och den gödningen som finns i den nya jorden räcker gott och väl nu. Lägg ut dina potatisar på jorden. Som ni ser sätter jag många potatisar i en pallkrage. Det är för att jag odlar sommarpotatis och kommer skörda efter hand. Om man odlar så här många potatisar i en krage krävs det mer vattning och mer gödsel. När du lagt ut dina potatisar kan du täcka dem med en påse jord. Vattna. Här hittar ni alla våra odlingslådor och pallkragar.

Lägg ut tidningspapper i botten, eventuell hund avlägsnas innan du häller på jord.

Många potatisar i en dubbelkrage, om du odlar sen potatis minskar du mängden

Om du redan har en pallkrage full med jord som du vill odla i så gräver du ur den så gott det går men lämnar cirka 15 cm jord i botten på kragen som du sen lägger dina potatisar på.

Kupa

Man kupar potatis. Det betyder att man tillför jord runt och på potatisens blast och stammar. Då får man inte bara fler potatisar utan minskar också risken för att potatisen blir grön. Eftersom vi odlar i en pallkrage som är i princip tom så lägger jag på ett lager med jord då och då. Det är det som är så fiffigt med att odla potatis såhär. Du fyller upp pallkragen med jord under säsongen tills du kommer till toppen och sen låter du den vara. Var inte rädd för att lägga på mycket jord, blasten tar sig igenom.

Här är en film om hur jag gör med kupningen

Skötsel

Potatis är enkla grödor att odla men om du odlar många i en pallkrage kan du behöva ta hand om dem lite mer än om du hade haft ett vanligt land. Jag vattnar mina potatisar när det har varit torrt en längre tid eller jag ser att blasten ser lite hängig ut. Jag gödslar dem bara en gång under perioden och det brukar ske efter jag har kupat klart upp till kanten på pallkragen. Eftersom jag använder ny jord till min kupning så innehåller den redan näring.

Skörd

Sommarpotatis är roligt att odla eftersom du kan skörda under tiden potatisen växer. Och eftersom du odlar i pallkrage är jorden lätt och luftig. Jag stoppar ner handen i jorden och letar efter potatisar försiktigt. Låter plantan stå kvar som den är och försöker göra så lite skada som möjligt. Sista skörden brukar jag göra i juli eller när blasten vissnat (zon 2) på sommarpotatisen. Man kan låta de stå längre men jag vill gärna odla en omgång till med annat i kragen därför tar jag upp alla då.

Om du odlar sen potatis väntar du tills blasten vissnat ner och tar upp potatisen innan sista frosten har kommit.

Dubbel skörd på en krage

Om du har en krage över efter en annan skörd av till exempel chalottenlök eller spenat kan du faktiskt odla potatis i den resten av sommaren. I slutet på Juni brukar jag sätta potatis igen. Jag gör på exakt samma sätt som jag beskrivit ovan. Denna skörd brukar bli klar någon gång i slutet på september/oktober beroende på vädret. Genom att odla såhär kan jag få ut potatis under hela sommaren! Men, skörden av sensommarsättningen brukar såklart bli lite mindre.

Här en en film som visar skörd av mina junisatta potatisar.

Lycka till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB