Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla potatis i pallkrage

Jag odlar min potatis i pallkrage och tycker att jag får en stor skörd med tanke på den lilla yta jag faktiskt har till hands. Det är väldigt enkelt och perfekt om man vill odla tillsammans med barn. Det är roligt att gräva i jorden med händerna och få upp de minsta, små midsommarpotatisarna. Som att gräva efter guld!

Odla potatis – så lyckas du steg för steg

Text & bild: Anna Theorin

Missa inte filmerna som finns länkade!

Att odla potatis är både enkelt och roligt – och du kan anpassa odlingen efter smak och behov. Först och främst måste du välja en sort potatis du tycker om. Det finns både sena och tidiga sorter. Jag brukar själv odla tidiga sorter, så kallade sommarpotatisar, som kan skördas efter hand under sommaren. De senare sorterna är bäst om du vill lagra potatisen under hösten och vintern, och de tenderar att bli större. Några favoriter är Mandelpotatis, men också Maria och Rocket är perfekta om du vill ha tidig skörd. Bland de sena potatissorterna vill jag särskilt nämna klassikern Asterix. Tänk på att alltid köpa certifierad sättpotatis. Undvik att använda potatis från matbutiken; dessa kan bära på virus och sjukdomar som vi inte vill ha i jorden.

Förodling och groddning

Det är inget måste att förodla sina potatisar – du får skörd även om du sätter dem direkt i jord. Men vill du ha tidigare skörd rekommenderar jag att grodda eller förodla potatisen. Jag groddar alltid mina potatisar genom att lägga dem ljust, exempelvis i en äggkartong, på ett fat eller i en ugnsform. Det viktiga är att de får mycket ljus, inte exakt vad de ligger i. Groddarna kommer efter någon vecka. Du kan också förodla i jord för att ge potatisen ett försprång: använd urdiskade mjölkpaket eller särskilda pappkrukor för potatisodling, så bildas både rötter och gröna skott.

Potatis på groddning

Blå potatis får blå groddar

Odla potatis i pallkrage

Att odla potatis i pallkrage är ett smart och bekvämt sätt som passar både nybörjare och mer vana odlare. För bästa resultat använder jag två pallkragar staplade på varandra. Placera dem så soligt som möjligt, men även halvskugga fungerar. Täck botten med tidningspapper – har du gräsmatta under behöver du inte ta bort gräset, tidningspappret hindrar ogräs från att tränga upp. Fyll sedan upp med cirka två säckar planteringsjord. Potatis föredrar låg gödselhalt, så grundgödsla inte; näringen i jorden räcker. Lägg ut potatisarna på jorden – jag brukar sätta många potatisar per krage eftersom jag skördar efter hand. Odlar du sen potatis kan du glesa ut avståndet något. När potatisarna är på plats täcker du dem med en påse jord och vattnar. Här hittar du odlingslådor och pallkragar om du vill läsa mer.

Lägg ut tidningspapper i botten – eventuell hund avlägsnas innan du häller på jord!

Många potatisar i en dubbelkrage – odlar du sen potatis minskar du mängden

Har du redan en pallkrage fylld med jord så gräver du ur den så gott det går, sparar cirka 15 cm jord i botten och lägger potatisarna direkt på den. Sedan följer du proceduren ovan.

Så här kupar du potatis

Potatis behöver kupas, alltså att lägga jord kring och över potatisens blast och stam. Det ger fler potatisar och minskar risken för att de blir gröna av ljus. Eftersom vi odlar i en nästan tom pallkrage lägger jag på nytt jordlager då och då under säsongen – jorden ska fyllas på allt eftersom blasten växer tills pallkragen är full. Var inte rädd för att ta i – blasten hittar alltid upp! Här visar jag i film hur jag kupar potatisen.

Skötsel och vattning

Potatis är en tacksam gröda som klarar sig med minimalt underhåll, men odlar du tätt i pallkrage får du vara extra noggrann. Vattna vid längre torrperioder eller om blasten ser hängig ut. Gödsla bara en gång under sommaren, efter att du fyllt upp kragen med jord (alltså när du kupat ditt sista lager). Eftersom jag använder ny jord till kupningen tillsätts all nödvändig näring automatiskt.

Skörd – både sommar- och sen potatis

En av fördelarna med sommarpotatis är att du kan börja skörda försiktigt redan medan de växer. I pallkrage blir jorden luftig, så stoppa ner handen och plocka potatis utan att dra upp hela plantan – ett varsamt sätt som ger löpande små skördar. Sista skörden görs oftast i juli eller när blasten har vissnat ner (zon 2 för sommarpotatis). Vill du byta odling i kragen efteråt är det lämpligt att ta upp samtliga då. Sen potatis får växa längre – vänta tills blasten vissnat ner och ta upp allt innan första frosten kommer.

Möjligheten till dubbel skörd

En extra bonus med pallkrageodling är att du kan sätta en andra omgång potatis efter en tidig skörd av exempelvis chalottenlök eller spenat. Jag brukar sätta min andra omgång i slutet av juni. Gör exakt som beskrivet ovan. Skörden brukar bli klar i september/oktober beroende på vädret. Skörden från sensommarsättning blir mindre – men du kan njuta av egenodlad potatis under hela säsongen! Här är en film som visar skörden från mina junisatta potatisar.

Tips för enkel potatisodling i hink

Vill du läsa mer om alternativa sätt att odla potatis – till exempel i kruka eller hink på liten yta? Kika gärna på min utförliga guide: Odla potatis i hink!

Sammanfattning av viktiga punkter

  • Köp alltid certifierad sättpotatis (inte matpotatis från butiken).
  • Grodda eller förodla för tidigare och rikligare skörd.
  • Odla gärna i två staplade pallkragar, och lägg tidningspapper i botten.
  • Kupa regelbundet under säsongen genom att fylla på med jord.
  • Vattna vid torka och gödsla sparsamt, oftast räcker näring från ny jord vid kupning.
  • Skörda sommarpotatis löpande genom att plocka varsamt, och ta upp sen potatis helt efter nedvissnad blast men innan frosten.
  • Prova gärna dubbel skörd genom att sätta en omgång till efter tidig skörd av annan gröda.

Lycka till med din potatisodling – oavsett hur och var du odlar!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB