Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla potatis i hink!

Sigurd Nilsson i Askeröd, i hjärtat av Skåne, delar med sig av sina positiva erfarenheter av att odla potatis i hink. Det är kul, dekorativt och ger förvånansvärt god skörd. Och utmärkt för dig som har balkong eller liten täppa!

Text och bild: Sigurd Nilsson

Även om det är i senaste laget för att få färskpotatis till midsommar så är det inte för sent att sätta igång.

Häromveckan var jag runt i olika trädgårdsbutiker kring Lund och då såg jag att de hade kvar sättpotatis som låg ljust och varmt med groddar. Om man köper dem och lägger dem i 5−7 cm djup, fuktig torv (t.ex. på en djup bakplåt), täcker dem med odlingsväv och ställer dem ljust i ett rum så bör de rota sig fint på 10−12 dagar.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Först i kruka

När potatisarna har rotat sig sätts de försiktigt ner i varsin kruka som rymmer ca 2 liter. Knölarna bildas på stammen ovanför sättpotatisen. När de efter 6−7 dagar har rotat sig kan det vara lämpligt att sätta dem utomhus under dagtid. Börja helst en mulen dag – skugga dem de första dagarna. Så länge det är under 7−8 grader nattetid vinner man mycket på att ha dem inne i värmen under natten.

Gott om knölar!

När krukan är fullrotad och blasten nått en höjd av 25 cm är det dags att sätta dem i botten i 10−12 liters spannar. Det bör finnas 4 ”stammar” i varje spann annars kan man sätta 2 i varje spann. Lägg några cm jord i botten och fyll försiktigt upp hela spannen med mullrik och ej för tung välgödslad jord. Vattna ordentligt. När hela spannen är fylld med rötter (blomningen brukar komma då) kan man börja kolla om det finns några knölar.

Jag brukar få ca 20 knölar som väger 7−10 hekto i varje spann.

Lycka till!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB