Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla potatis i kruka och hink!

Egenodlad potatis smakar bäst! Speciellt med en klick smör och dill!  Och man behöver inget potatisland eller ens en trädgård för att odla egen potatis. Att odla potatis i hinkar och krukor går utmärkt och det är väldigt enkelt!

Text och bild: Anna Theorin

Att odla potatis i hink är inte bara platsmässigt bra utan det är lättskött och roligt! Barnen kan ha egna hinkar med deras egen potatis och det är kul att se hur potatisen växer sig längre och längre i hinken.

Det första man måste göra är att välja vilken sort man vill ha, det finns tidig potatis som inte går att lagra så bra och så finns det sen potatis man kan lagra i månader. Det finns guldgula potatissorter och lila, prova gärna fler sorters potatis och ha en avsmakningsmiddag! Vilken kommer bli er favorit? Jag själv är väldigt förtjust i mandelpotatis, de har en god nötaktig smak och är tidiga. Jag vill nämligen ha egenodlad potatis till midsommar om jag kan! :) Anledningen till varför man ska använda sig av så kallad sättpotatis är för att det är kontrollerat, potatisen i affären vet vi inte riktigt vad som hänt med och det kan innebära att man sprider sjukdomar. Välj alltid kontrollerat utsäde när du ska sätta potatis och lök.

Man måste förodla potatisen inne lite om man vill ha tidigare skörd. Detta är mycket enkelt, jag sätter mina potatisar i gamla äggkartonger, en potatis i varje fack. Ingen vattning, ingen jord. Ställ kartongerna ljust och när du ser att groddar börjar komma är det dags för plantering.

Först måste man välja ut en bra spann, minst tio liter. Glöm inte att borra hål i botten på spannen så överflödigt vatten kan rinna ut. Ta spänner med roliga färger så kan de stå framme! Täck botten på spannen med jord och lägg i mellan två till tre potatisar beroende på hur stor spannen är. Täck potatisarna med ett tunt lager jord. Vattna.

Nu börjar det roliga, när potatisblasten börjar växa så lägger man på mer jord, bara den yttersta toppen på blasten ska synas. Fortsätt att vattna och täck potatisen tills man når kanten på krukan eller spannen. När kan man börja skörda? Det som är så roligt när man odlar i spann är att man kan stoppa ner handen i spannen och känna efter, jag brukar ta de största potatisarna och låta resten sitta kvar och växa till sig. På så sätt får man en längre skörd av större potatis! Vissa potatisar (de sena) skördar man efter att blasten har vissnat ner helt. Men de tidiga kan man plocka lite när man har lust.

Tänk bara på att inte ställa potatishinkarna bredvid tomatplantor, sjukdomar dem emellan smittar nämligen så det är onödigt när man  odlar i hinkar som lätt går att flytta runt. Såhär enkelt är det att odla potatis i hink! Alla borde prova!

Här hittar ni all vår sättpotatis!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB