Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla pelargonsticklingar

Det är något speciellt med pelargonsticklingar,man vill ha de nästan som en påse smågodis. Dessa friska miniplantor rymmer så mycket energi och ger löften om en lång och vacker blomningstid. Vi berättar hur du driver upp dem till stora fina plantor.

Obs! Alla våra pelargoner har behandlats mot ohyra innan leverans, och vissa av sorterna är också behandlade med rotningsbefrämjande medel vilket det kan finnas spår av på blad och rotklump – förväxla inte detta med ohyra.

Plantera dina pelargonsticklingar

Plantera dina pelargonsticklingar så snart som möjligt efter att du fått hem dem. Använd krukor med en diameter på 10–12 cm och plantera helst en stickling per kruka. För hängpelargoner går det bra att placera 3–6 sticklingar i en ampel. Använd en bra, porös plant- eller krukväxtjord, gärna med lite grövre struktur. Är jorden alltför fin, kan du blanda upp den med lecakulor för bättre dränering.

Fyll krukan med jord och gör ett litet hål för pelargonsticklingens rotklump. Tänk på att inte packa jorden hårt – pelargoner trivs bäst när rötterna får syre. Sätt sticklingen så att ovansidan av rotklumpen hamnar i nivå med jordytan och tryck till jorden lätt runtomkring. Placera krukorna på en ljus plats i cirka 18–20°C, men undvik direkt solljus som kan stressa små plantor.

Vattning av pelargonsticklingar

När du har planterat dina sticklingar ska du vattna försiktigt så att jorden endast blir lätt fuktig – aldrig genomvåt. För blöt eller kall jord kan leda till svampsjukdomar och göra att sticklingen snabbt vissnar bort. Undvik alltid att låta vatten stå kvar på fat eller i ytterkruka, eftersom syrebrist kring rötterna är mycket skadligt för unga pelargoner. Märker du att jorden torkar snabbare när plantan växer, kan du gradvis öka mängden vatten.

Topping och omplantering

För att dina pelargonplantor ska utvecklas till kompakta, välförgrenade och blomvilliga exemplar rekommenderas att du under de första 4–8 veckorna plockar bort blomknoppar samt toppar sticklingarna. Om knopparna får sitta kvar tar de kraft från plantans uppbyggnad, vilket i längden ger en klenare växt.

När du märker att rötterna fyller upp krukan är det dags att plantera om. Använd samma typ av jord som vid första plantering och välj en ny kruka som är 1–2 cm större i diameter. En alltför stor kruka leder ofta till mer blad och färre blommor. Upprepa omplanteringen successivt efter behov.

Näring till pelargonplantor

Under sommaren behöver pelargoner regelbunden näring för att blomma rikligt. Använd gärna en flytande näringslösning och tillsätt detta vid varje vattning, en gång i veckan, enligt doseringen på förpackningen. Näring är särskilt viktigt om pelargonerna växer snabbt eller visar tecken på bleka blad.

Så hanterar du slokande pelargoner

Om din pelargon börjar sloka trots att jorden är fuktig beror det ofta på för mycket vatten och därmed syrebrist vid rötterna. Vid misstanke om detta, lyft försiktigt upp plantan ur krukan och lägg rotklumpen på några lager tidningspapper i ett par timmar. Då kan den torka upp och återhämta sig. Tyvärr händer det ibland att rötterna redan utvecklat röta eller drabbats av svamp, och då kan det vara svårt att rädda plantan. Cirka 80% av alla inomhusväxter som dör, gör det på grund av övervattning, så det är viktigt att alltid låta jorden torka lätt mellan vattningarna.

Ohyra och sjukdomar på pelargoner

Var uppmärksam på bladlöss och vita flygare, särskilt när plantorna står nära andra krukväxter. Angrepp av ohyra bör behandlas omgående för att växten inte ska försvagas och för att undvika spridning till andra plantor. Du kan använda provadospray, insektspinnar eller en mild såplösning – men tänk på att vissa pelargonsorter är ätbara och kräver extra omtanke vid val av bekämpningsmedel. Regelbunden kontroll och god hygien runt växterna hjälper dig att hålla dem friska.

Övervintra dina pelargoner

Övervintring går bra för de allra flesta pelargoner, även om exakta behov kan skilja något mellan sorter. Idealiskt är att ha pelargonerna på en ljus plats vid 5–8°C. Om du har dem varmare än så, behöver de tillskottsljus för att inte bli rangliga och tappa blad. Under vintern ska pelargoner hållas i vila – de behöver knappt vattnas, men jorden får inte torka ut helt. Gödsel och näring ska undvikas under denna period så att plantan kan vila sig inför nästa växtsäsong.

Har du övervintrade pelargoner?

Om du redan har pelargoner som stått i vintervila och funderar på hur du bäst väcker dem till liv på våren, kan du läsa mer om detta i vår artikel om att köpa pelargonsticklingar.

Nyckelråd för pelargonsticklingar

MomentViktiga punkter
Plantering10–12 cm kruka, luftig jord, lätt packad, ljust & 18–20°C, ej direkt sol
VattningFukta lätt, undvik blöt jord, inget vatten på fat
Topping/omplanteringTa bort knoppar/topp 4–8 veckor, krukstorlek ökas successivt
NäringFlytande näring vid varje vattning på sommaren
Övervintring5–8°C och ljust, sparsamt vatten, ingen näring
Ohyra/SjukdomarBehandla angrepp tidigt, se upp med medel för ätbara sorter

Så ger du dina pelargonsticklingar de allra bästa förutsättningarna för att bli kraftiga och blommande plantor som klarar både säsong och vintervila. Följ råden, håll koll på vattningen – och njut av dina vackra pelargoner!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB