Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att köpa pelargonsticklingar

Här hos Odla.nu hör pelargonsticklingar till det som är allra populärast bland våra kunder. Det är roligt att odla egna pelargoner från små sticklingar till stora, vackra blommor, och pelargoner är tåliga växter som oftast tar sig villigt även om du råkar vara i nybörjartagen.

Sammanställt av Heléne Lundström

Att köpa pelargonsticklingar och driva upp dem själv är oftast lite enklare än många tror. Pelargoner finns i en uppsjö av olika varianter och färger så att hitta en egen favoritpelargonsort, eller flera för den delen, är inte så svårt - det är nog snarare så att det är lätt att skaffa sig många favoriter!

Köpa pelargoner hos Odla.nu

Pelargonsticklingarna börjar säljas här hos Odla.nu i slutet av mars - början av april, och då är det redan många som har väntat otåligt på att det ska bli dags att få kika och välja bland såväl gamla bekanta och fina pelargonsorter som nya, trevliga bekantskaper. Alla våra pelargoner har behandlats mot ohyra innan leverans, och vissa av sorterna är också behandlade med rotningsbefrämjande medel vilket det kan finnas spår av på blad och rotklump - förväxla inte detta med ohyra.

#Plantera dina pelargonsticklingar#

Plantera dina pelargonsticklingar så fort som möjligt. Använd 10-12 centimeters-krukor och plantera varje stickling i en kruka. Hängpelargoner kan du plantera 3-6 stycken i lämpliga amplar. Använd en bra plant- eller krukväxtjord, gärna med lite grövre struktur. Alltför fin jord kan blandas ut med till exempel lecakulor. Fyll krukan med jord och gör ett hål för pelargonsticklingens rotklump. Var försiktig så att du inte packar jorden. Placera ovansidan på rotklumpen i nivå med jordytan i krukan och tryck till jorden lätt runtomkring. Pelargoner vill ha en porös lufthållande jord kring rötterna. Placera krukorna med pelargonsticklingarna vid cirka 18-20°C och ljust men undvik direkt solljus.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

#Vatten till pelargonsticklingarna#

Vattna dina nyplanterade pelargonsticklingar försiktigt. Den nya jorden kring sticklingen bör bara fuktas lätt, genomvattna inte. Alltför blöt och kall jord gör att svampsjukdomar snabbt utvecklas och sticklingen riskerar att dö. Låt aldrig vatten bli stående på fat eller i ytterkruka.

Toppa och omplantera pelargonsticklingarna

För att dina pelargonplantor ska bli fina, kraftiga och välförgrenade bör du under de första 4-8 veckorna plocka bort alla blomknoppar och toppa sticklingarna. Knopparna tar kraft från plantan som, om knopparna inte tas bort, riskerar att bli klen och mindre fin.

När pelargonkrukan är full med rötter är det dags att omplantera. Använd samma typ av jord som när du planterade dina pelargonsticklingar den första gången. Plantera om sticklingarna regelbundet och öka krukstorleken ett par centimeter varje gång. En onödigt stor kruka ger mer blad men färre blommor.

#Näring till pelargonplantorna#

Ge pelargonplantorna näring varje vecka under sommaren. Det enklaste är att använda någon flytande näringslösning. Följ tillverkarens rekommendationer för dosering.

#Slokande pelargonplantor#

Slokar pelargonplantan trots att jorden är fuktig beror det förmodligen på att rötterna lider av syrebrist till följd av för mycket vatten. Ta då rotklumpen ur krukan och placera den på några dagstidningar under ett par timmar för att torka upp. Om det redan har gått för långt är risken stor att pelargonplantans rötter har drabbats av röta eller någon svampsjukdom och då kommer plantan förmodligen att dö. Cirka 80% av alla krukväxter som dör gör det på grund av övervattning.

#Ohyra och sjukdomar på pelargoner#

Håll efter bladlöss och vita flygare. Behandla så fort du ser angrepp, dels för att pelargonplantan inte ska försvagas, dels för att hindra spridning. Enklast är att använda till exempel provadospray eller insektspinnar, dock inte till växter som ska ätas. Många pelargonsorter går att äta, så det är viktigt att tänka på vilken bekämpning du använder.

#Övervintra dina pelargoner#

Det är lite olika från sort till sort, men de allra flesta pelargoner går utmärkt att övervintra. Idealet för övervintring av pelargoner är vid 5-8°C och ljust, har du dem i högre temperatur krävs tillskottsljus. Pelargonplantor i vila ska inte gödslas inte och bara vattnas sparsamt, men se till att de inte heller torkar ut helt.

#Har du övervintrade pelargoner?#

Har du övervintrat pelargoner och ska väcka dem till liv? Läs gärna vår artikel om just det, du hittar den här: Väck dina pelargoner!

Nyheter bland pelargonsorterna hos Odla.nu

Vårt pelargonerbjudande är planerat att komma ut den 2 april, och varje år har vi nyheter i pelargonsortimentet. Vill du veta vilka nyheterna är i år? Läs mer här: Nya pelargonsorter hos Odla.nu

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra olika erbjudanden, artiklar, krönikor och mycket mera så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB