Att köpa pelargonsticklingar
Köpa pelargoner hos Odla.nu
Hos Odla.nu startar försäljningen av pelargonsticklingar vanligtvis i slutet av mars eller början av april. Många trädgårdsälskare väntar då otåligt på att få välja bland både klassiska och nya sorter. Alla våra pelargoner är noggrant behandlade mot ohyra inför leverans, och vissa är även doppade i rotningsfrämjande medel – något som kan synas som spår på blad och rotklump, men som alltså inte är tecken på ohyra.
Att köpa pelargonsticklingar och driva upp dem själv
Att köpa pelargonsticklingar och driva upp dem själv är förvånansvärt enkelt och ger dig möjlighet att experimentera med ett stort urval av färger och sorter. Tack vare pelargonernas mångfald är det lätt att hitta sin – eller sina – favoriter, och det är snarare risken att samla på sig många än ingen alls. I takt med att våren närmar sig ökar också suget efter sticklingar, och många väntar ivrigt på att årets utbud ska lanseras.
Plantera dina pelargonsticklingar
Det är viktigt att plantera dina pelargonsticklingar så snart som möjligt efter att du fått hem dem. Använd 10–12 centimeters-krukor, en stickling per kruka, för bästa utveckling. Hängpelargoner kan du istället plantera 3–6 stycken i rejäla amplar. Välj en porös, gärna lite grövre plant- eller krukväxtjord. Om jorden känns för fin, går den utmärkt att blanda upp med t ex lecakulor för bättre luftcirkulation runt rötterna.
Plantering – så gör du
- Fyll krukan med jord och gör ett hål för rotklumpen.
- Placera pelargonsticklingens ovansida i nivå med jordytan.
- Tryck till jorden lätt runt om, men utan att packa den hårt.
- Placera krukorna ljust, helst vid 18–20°C, men undvik starkt, direkt solljus den första tiden.
Vatten till pelargonsticklingarna
När du vattnar dina nyplanterade sticklingar är måttlighet A och O. Vattna sparsamt så jorden bara är lätt fuktig. Undvik att dränka jorden eftersom alltför blött och kallt gynnar svampsjukdomar och kan göra att sticklingen dör. Låt aldrig vatten bli stående i ytterkruka eller på fat.
Toppa och omplantera pelargonsticklingarna
För bästa resultat ska du de första 4–8 veckorna plocka bort samtliga blomknoppar och toppa sticklingarna. Det gör att plantan lägger all energi på att bli kraftig och buskig, vilket gynnar både tillväxt och framtida blomning.
När rötterna vuxit ut ordentligt i krukan, är det dags att plantera om i en något större kruka med samma typ av jord. Undvik att välja en för stor kruka, då riskerar du mer blad och färre blommor.
Värt att tänka på vid omplantering
- Byt till större kruka när rötterna fyllt ut den gamla.
- Använd porös jord.
- Tryck till jorden försiktigt runt rotklumpen.
- Undvik för stor kruka för tidigt.
Näring till pelargonplantorna
När plantorna väl etablerat sig bör du ge näring en gång i veckan under sommaren. En flytande näringslösning är enklast att dosera och använda – följ alltid tillverkarens rekommendationer för bäst resultat.
Slokande pelargonplantor
Om din pelargon slokar trots att jorden är fuktig, kan det bero på syrebrist orsakad av övervattning. Testa att lyfta ut rotklumpen och låt den vila på några dagstidningar ett par timmar så den torkar upp. Är skadan redan skedd finns risk att rötterna drabbats av röta eller svampsjukdom, vilket tyvärr ofta innebär att plantan inte kan räddas. Kom ihåg att cirka 80 % av alla krukväxter som dör har fått för mycket vatten!
Ohyra och sjukdomar på pelargoner
Kontrollera dina pelargoner regelbundet för bladlöss och vita flygare. Snabb behandling är viktig för att undvika både spridning och försvagning av plantan. Använd exempelvis provadospray eller insektspinnar (inte på sorter du vill äta). Tänk på att många pelargoner går att äta – anpassa därför alltid bekämpningsmedlen efter användningsområdet.
Övervintra dina pelargoner
Du kan med fördel övervintra de flesta pelargonsorter. Det bästa är att placera dem ljust vid 5–8°C. Vid högre temperatur behöver du tillskottsljus för att plantorna ska må bra. Under vintern ska pelargoner vattnas mycket sparsamt och inte få något gödsel, men torka aldrig ut dem helt.
Har du övervintrade pelargoner?
Om du har övervintrat pelargoner och vill väcka dem till liv igen, rekommenderar vi att du läser vår artikel om detta ämne: Väck dina pelargoner!
Nyheter bland pelargonsorterna hos Odla.nu
Vårt årliga pelargonerbjudande presenteras den 2 april och erbjuder alltid flera nya, spännande sorter att bekanta sig med. Är du nyfiken på årets nyheter? Läs mer här: Nya pelargonsorter hos Odla.nu
Tänk på! Om du vill få tips, erbjudanden, artiklar och inspiration direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!
Sammanfattning och viktiga tips för lyckad pelargonuppdragning
Kom ihåg
- Plantera sticklingarna snabbt och var noga med att ge dem porös jord.
- Var försiktig med vatten – låt jorden bara bli lätt fuktig, aldrig blöt eller kall.
- Håll utkik efter ohyra och anpassa behandlingsmetoden efter sortens användningsområde.
- Toppa och knip bort blomknoppar de första veckorna för att utveckla kraftiga, välförgrenade plantor.
- Ge näring först när plantorna visar tydlig tillväxt och upprepa under sommaren.
- Plantera om successivt i takt med att plantorna växer och undvik alltför stora krukor.
- Övervintra svalt och ljust för långlivade, friska pelargoner.
Genom att följa dessa råd har du goda chanser att lyckas med dina pelargoner och njuta av deras färgprakt under hela sommaren – och med rätt skötsel år efter år!