Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla orkidéer del 6

Faktagranskare Uno Åkerö

Dendrobium
sidan 1 av 5

Släktet Dendrobium fick år 1799 sitt namn av hr. Olaf Swartz. Han skapade det av av de två grekiska orden dendro (ett träd) och bios (liv). Han gav alltså dessa orkidéer släktnamnet 'trädlevande'. Och visst är dom det! Dom växer på träd och ibland även på stenar, från havsnivån upp till högnivåregnskogar, och även på delvis snöbeklädda platser.

Släktet består av ungefär 1100 arter, vilket gör det till det näst största orkidésläktet, och ett av världens allra största växtsläkten. Dess storlek gör det komplext att hantera, och mycket stora skillnader finns bland olika grupper inom släktet. Det kommer därför troligen snart delas.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Som jag skrev ovan, varierar släktets medlemmar otroligt mycket i plant- och blomstorlek, med medlemmar som är från 4 till 120+ cm. höga. Även blomfärgen, och doften varierar.

I och med de mycket varierande växtförhållandena för de olika sorterna, varierar även deras skötsel. Men, det finns några allmänna regler som gör att Du lyckas med dem.

För det första måste vi dock ta reda på vilken sorts Dendrobium Du har. Det finns två stora grupper av orkidéer, som säljs i 'vanliga' blomsteraffärer, och handelsträdgårdar. Detta är hybrider (korsningar) av plantor med Dendrobium phalaenopsis eller Dendrobium nobile som dominerande förälder. Alltså, de flesta dragen, inklusive odlingen, är hämtade från respektive art, men vissa karakteristika, är från andra arter.

1 2 3 4 5 Nästa sida


Dendrobium moliniforme


Dendrobium moliniforme alba [vit form av den ovan]

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB