Odla orkidéer del 6
Dendrobium
sidan 1 av 5
Släktet Dendrobium fick sitt namn år 1799 av den svenske botanikern Olof Swartz, som bildade namnet av de grekiska orden dendron (träd) och bios (liv). Orkidésläktet fick alltså ett namn som betyder "trädlevande", med tanke på att de flesta arter faktiskt växer som epifyter på trädgrenar – men de kan även hittas på stenar och klippor, allt från havsnivå till högt belägna regnskogar och ibland till och med på platser där det tidvis förekommer snö.
Läs mer om Dendrobium och andra orkidéer här.
Dendrobium är ett av världens största släkten bland de blommande växterna. Antalet arter uppskattas till cirka 1100–1200, vilket gör det till det näst största orkidésläktet. Dess spridning och storlek bidrar både till ett enormt utbud och en stor komplexitet inom släktet. De morfologiska skillnaderna mellan artgrupperna är så pass stora att forskare förmodligen kommer att dela upp släktet i flera mindre grupper i framtiden 2.
Utseende och variation
Medlemmarna i Dendrobium är mycket varierande i både plant- och blomstorlek – från små arter på bara några centimeter till över en meter höga exemplar. Färgskalan är bred med blommor i vitt, rosa, gult, orange, lila eller grönaktiga toner. Vissa doftar, medan andra är doftlösa. Dendrobiums stjälkar kan vara förtjockade och lökformade (kallad pseudobulber) och hos några arter, som Dendrobium senile, är de täckta av fina hår 4.
Dendrobium-arter är främst epifyter, men vissa växer även som litofyter direkt på sten eller klippa. Många prydnadsdendrobium som säljs i handeln är hybrider med Dendrobium phalaenopsis eller Dendrobium nobile bland föräldrarna. De flesta odlingsråd och mycket av utseendet härrör från dessa arter, men även inslag från andra arter förekommer tack vare korsningsarbetet 3.
Utbredning och livsmiljö
Dendrobium finns naturligt från sydöstra Asien – inklusive Borneo och Filippinerna – över till Nya Guinea, Australien, Nya Zeeland och många av Stilla havets öar. Man hittar dem i en rad olika klimat: från tropiska låglandsregnskogar och torrare områden, till svala bergstrakter med periodvis kyliga temperaturer. Många arter är anpassade till mycket specifika miljöer, vilket gör att både utseende och odlingsbehov kan variera stort 2.
Odling och skötsel
Variationerna i miljö innebär att skötselråden för Dendrobium skiljer sig åt mellan olika grupper – men det finns vissa allmänna regler. Ofta vill plantan ha mycket ljus (dock inte direkt stekande sol), hög luftfuktighet och bra luftcirkulation. De flesta sorter trivs bäst i en grov, luftig orkidékompost och behöver en torr viloperiod för att blomma väl 6. När du köper en Dendrobium är det därför viktigt att veta vilken grupp eller art du har, för att kunna ge korrekt skötsel 4.
Två av de vanligaste grupperna i handeln är alltså hybrider med dominans av Dendrobium phalaenopsis eller Dendrobium nobile. De första har ofta långvariga, färgstarka blommor och föredrar jämn fuktighet, medan de senare behöver en sval, torr viloperiod för att blomma rikligt 3.
Exempel på arter
Dendrobium moliniforme
Dendrobium moliniforme alba [vit form av den ovan]
Dessa arter illustrerar tydligt hur varierande både färg och form kan vara inom släktet.
Slutsats
Dendrobium är ett imponerande och mångformigt orkidésläkte, vars arter har anpassat sig till både tropiska regnskogar, svala berg och torra klipplandskap. Släktet utmärks av sitt rika utbud av blomformer och färger samt sin anmärkningsvärda anpassningsförmåga till olika klimat. I hemmet är det viktigt att förstå vilken typ av Dendrobium du har för bästa chans till blomning – rätt miljö, ljus och viloperiod är A och O för att lyckas med dessa fascinerande orkidéer.
1 2 3 4 5
Nästa sida