Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla orkidéer del 4

Faktagranskare Uno Åkerö

Pleione
sidan 2 av 4

Vårens första tecken - planteringen
Våren kommer, och bland Pleionebulberna börjar skotten så sakta röra på sig. Nu är det dags att ta fram dem, och plantera. Innan planteringen klipper man av förra årets döda rötter (till på så när som ett par centimeter). Man kan också ta bort de döda bladdelarna runt bulben, som ibland finns kvar.

I naturen växer pleionerötter inte så mycket på djupet, utan de breder ut sig i sidled. Därför kan det vara klokt att använda flata skålar eller liknande, varvid man minskar möjligheten att komposten förblir plaskvåt med döda rötter som följd. Generellt ställer inte Pleione så stora krav på planteringsmaterialets - kompostens - sammansättning, bara den är tillräckligt luftig, men samtidigt bättre bidrar till att höja luftfuktigheten än en typisk orkidékompost gör. Jag rekommenderar att Du odlar Dina plantor i GreenMix. GreenMix består till stora delar av stenull, vilken håller vatten, men samtidigt släpper igenom luft. Och det är precis vad Pleionebulber vill ha!

Du får gärna blanda upp komposten (jordblandningen, GreenMix) med lite benmjöl, ungefär 1 tesked per liter kompost. Den innehåller mycket näring, som släpps ut lite i taget, så plantan har nytta av den under hela odlingssäsongen.

Tänk på att ha ganska små krukor, max en 11 cm kruka till en bulb.

Du placerar, vid planteringen, med hälften av bulberna under kompostytan. Den första tiden efter planteringen vattnar Du sedan ej, men komposten duschas lite om omgivelserna är torra. Tänk på att ställa plantan så svalt som möjligt, gärna ner åt 12-14 grader, under denna period. (Fram tills blomman slår ut.)

Tillbaka 1 2 3 4 Nästa sida

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB