Odla med barnen inne i höst - svampar och grönsaker!
Att odla inomhus kan vara så enkelt eller så komplicerat som du vill. Själv gillar jag enkel odling med stora resultat, så här fokuserar jag på just de odlingsformer som kräver minimalt med krångel men ändå ger massor tillbaka. Det mesta går att odla inne om man vill, men vissa saker är betydligt enklare, snabbare och roligare än andra. Nedan hittar du mina favorittips för lätt och lyckad inomhusodling!
Odla groddar och skott
Groddar och skott är bland det lättaste och snabbaste du kan odla på fönsterbrädan. Det är nästan så att du ser hur de växer, och du kan använda precis de grönsaksfröer du själv gillar – exempelvis rödbetor, som ger fantastiskt vackra, röda skott. Det är roligt, nyttigt och du kan skörda på bara några dagar. Vill du veta hur du kommer igång? Läs min artikel om hur du odlar groddar och skott här.
Svamp – roligast inomhus
Att odla svamp är riktigt spännande och superenkelt tack vare dagens svampodlingskit. Odlingen går snabbt, kräver bara lite vatten och de flesta sorter växer bra i vanlig rumstemperatur. Det är dessutom perfekt som ovanlig present – skojigare än en blomma! När du skördat klart ditt lilla svamphus, kan du plantera ut restsubstratet i trädgården för skörd år efter år. Och visst är det härligt att kunna skämma bort gästerna med egenodlad svamp till middagen? Om du ska prova på något nytt i höst, testa svampodling!
Citrusfrukter – tålamod som lönar sig
Det tar tid att få fram sin egen clementin eller citron inomhus, men det är väl värt tålamodet. Med lite extrabelysning under vintern mår plantorna bättre och du får dessutom en vacker och doftande krukväxt på köpet. Perfekt för dig som vill ha en grön och exotisk touch inne året runt.
Rädisor året om
Rädisor är tacksamma att odla inne, särskilt om du har växtbelysning. Så dem i omgångar i vanlig krukjord, gallra när de kommit upp – på så vis har du alltid fräscha och krispiga rädisor hemma oavsett årstid. Det är lika lätt som att odla persilja eller basilika och ger snabb skörd.
Doftpelargoner i köket
Visste du att bladen på doftpelargoner även är ätbara och fantastiska i bakverk eller matlagning? De citrusdoftande sorterna är särskilt goda till bakning, men även delikata till exempelvis fiskrätter. Att baka med växter brukar vara populärt hos barnen och doftpelargoner är lättskötta året om. Nedan hittar du mitt favoritrecept på en Pelargon Cheesecake där du kan använda de doftande bladen som smakförstärkare – våga prova och välj en sort du gillar doften på!
Recept: Pelargon Cheesecake
Botten
- Ca 250 g krossade Digestivekex
- 100 g smör
- Blanda kex och smör.
- Tryck ut blandningen i en form med avtagbar kant.
- Grädda mitt i ugnen ca 5 min i 200°.
Nedre fyllning
- 300 g hallon och blåbär (halvt tinade), spara några till dekoration
- 500 g philadelphiaost
- 1 dl socker
- 1 msk vetemjöl
- 2,5 tsk vaniljsocker
- 1 st citron, rivet skal + saften av en halv citron
- 10–12 st strimlade doftpelargonblad av citrondoftande sorter, t ex ’Citronella’, ’Frensham Lemon’, ’Mabel Grey’ eller P. crispum ’Variegatum’
- Kör alla ingredienser utom bären som ska sparas i en mixer och häll i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 200° ca 30 min.
- Låt svalna ordentligt.
Övre fyllning
- 5 dl crème fraiche
- 2 msk socker
- 2 msk vaniljsocker
- Rör ihop ingredienserna och bred ut över kakan.
- Grädda ytterligare 5 min i ugnen.
- Låt kakan kallna.
- Dekorera med bär och pelargonblad.
Fler bra tips för enkel inomhusodling
- Använd helt vanlig krukjord.
- Växtbelysning under vinterhalvåret gör stor skillnad, särskilt för snabbväxande eller ljusälskande plantor.
- Håll jorden jämnt fuktig, särskilt under groning och tillväxt.
- Plantera gärna i omgångar så att du alltid har något på gång.
- Skörda ofta – det stimulerar ny tillväxt och håller plantorna fräscha.
Sammanfattningsvis:
Det är superenkelt att komma igång, även om du aldrig odlat innan. Börja med groddar, rädisor eller svampodling – snabbt, roligt, nyttigt och nästan omedelbar belöning. Och glöm inte att du hittar fler tips om groddar och skott här.
Lycka till med dina gröna projekt på fönsterbrädan!