Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla i växthus

Att odla i växthus ger en extra krydda. Det ger möjlighet att anta utmaningar men det är inte helt enkelt. Det svåraste är kanske att undgå att det blir för varmt i huset.

Av Göran Lindeberg

Ett växthus är i princip en solfångare och en effektiv sådan. Framför allt ger växthuset en möjlighet att förlänga växtsäsongen. Idag den 7 november har vi flyttat in Fuchsior och Pelargonior inomhus sedan de stått i växthuset någon månad för att inte skadas av frosten. I stället satte vi in purjo och grönkål för att kunna hämta även om det blir snö. Med en enkel kupévärmare kan vi hålla temperaturen på en nivå som gör att inte grönsakerna förstörs.

Det är nu man kan planera sitt växthusbygge. Det behöver läggas en grund så att man kan börja använda växthuset i tidigt i vår. Det kan man göra nu innan tjälen binder jorden. I April är det dags att flytta ut plantor som förodlats inomhus under lysrör.

Att odla under glas eller väv innebär att man ändrar mikroklimatet. Glas är det klassiska materialet men det finns andra material som fungerar. Det behöver inte vara ett tjusigt växthus. Här visas ett antal alternativ.

Bild 1, längst upp på sidan, visar ett tält av Agrocover/Microclima. Det ger en förbättring av mikroklimatet genom att det inte blåser inne i tältet och det blir en viss temperaturförhöjning. Dessutom stängs skadeinsekter ute. Vi har odlat kål i detta tält i år och det har gått bra.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Gården utanför tältet är ett rådjursskydd och vindskydd. Även med detta arrangemang får man ett förbättrat mikroklimat. Även om nätet inte är så högt vågar inte rådjuren hoppa in då de inte ser genom väven.

Om man vill bygga ett växthus behövs en grund. Lecablock som visas på bild 2 är utmärkta som grund.

Bild 3 visar två enkla bänkar/växthus som är byggda av kasserade fönster.

Bild 4 visar vårt riktiga växthus, även det byggt av skrotglas. Taket är dock av laminatplast vilket rekommenderas. Snön glider av lätt. Huset har dubbla glas vilket gör att frosten kan hållas borta ner till –10 grader med hjälp av en termostatstyrd kupévärmare på 300W.

Foto: Bertil Dahlby

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB