Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lenas härliga växthus!

Lena Kehr har en växthus på sin tomt vid Mälaren där hon har skapat en fin miljö för både avkoppling och kreativitet. En plats att slå sig ner för att dofta och bara vara men också för odling och grönska året runt. Läs Lenas berättelse och få tips till din egen växthusdröm!

Av Lena Kehr

Innan jag började bygga ritade jag en teckning och gjorde en liten 3-D modell i papper med mått på hur jag ville att huset skulle ligga samt hur stenen skulle läggas. Vi tog hjälp av en markanläggare eftersom den delen av tomten som växthuset står på var väldigt ojämn. Där fanns tidigare en del pilträd och deras rötter samt en hel del sten låg kvar i jorden. En liten grävmaskin behövdes som sedan grävde en stor djup grop. Denna fylldes med makadam och sand. Samma firma lade sedan stenen och anlitade muraren som gjorde muren.

Charmigt tegel

Teglet till muren köpte jag själv från Danmark. Det är handslaget vilket gör att färgen skiftar och formen är lite ojämn. Inspiration till muren fick jag av skorstenarna på Johannesdals herrgård vid Mälaren, med ursprung i 1700-talet. På den tiden användes en ljus fog till teglet vilket man inte ser så ofta i mellersta eller norra Sverige numera.

Kontakten med firman som sålde teglet gjordes via Internet. Det vita murbruket ordnade markanläggaren. Det handslagna teglet visade sig vara svårt att mura då ingen sten är den andra lik och en del är lite böjda, men det gick fint ändå. Muraren visste vad han gjorde men var inte glad över utmaningen med det ”krokiga” teglet. ”Ser ut som bananer”, sade han.

Stenen runtom växthuset och till golvet köpte jag separat från en närliggande stenfirma. När allt markarbete var färdigt kom en annan trädgårdsfirma och reste växthuset.

Tips till dig som ska bygga

Gör dina egna skisser (många) och gärna en liten modell som jag gjorde, för att visualisera innan du bestämmer dig. Planera det så att det finns plats för dig själv också om möjligt. Rum för sittplatser, hyllor eller om växthuset är lite större − en arbetsplats för något som du vill stå inne i växthuset och göra. Eftermiddagar och kvällar är bästa tiden och i växthuset är det alltid vindstilla! Dörr på kortsidan ger mer utrymme inne i huset.

Om jag hade gjort om mitt bygge idag skulle ha varit på plats och kollat stenläggningen då den lades eftersom inte blev så som jag ritat den. Så ett annat tips är att vara med själv så mycket det är möjligt, även om du inte gör jobbet själv!

Lättast och roligast att odla

Lättast att odla är pelargonerna för de blommar året runt tack vare att jag klär om växthuset till orangeri på vintern! Roligast är alla Medelhavsväxter som nästan får en naturlig miljö och lever vidare år efter år. Bland det bästa med växthusmiljön är att blommorna håller så länge. Vidare har jag kaktusar som får blommor om de står svalt och ljust på vintern och rosmarinbusken som blommar varje vår är jättestor och doftar så gott när man rör vi den.

Något du skulle gjort annorlunda om du byggde växthuset idag. Jag hade varit mer frikostig med ventilationsfönster!! Har tre stycken som öppnas automatiskt på taket men det blir ändå lite för varmt när det är som varmast och mitt på dagen – även om jag har skuggväv. Kanske en möjlighet att öppna i glaset på gaveln i den västra delen för att få bättre luftdrag?

Krukodling

Jag odlar allt i terracottakrukor vilket kräver en del vad gäller vattning och annan skötsel – men jag tycker det är vackert så det är ett medvetet val. Vill man t.ex. odla tomater ska man inte ha terracottakrukor då det snabbt torkar upp i krukan en varm dag även om krukan är stor. Vattningen blir då för ojämn för tomater eller andra liknande fuktälskande grönsaker. Jag har tomater, men får då passa vattningen noggrant.

Tänk på placeringen

Tyvärr har vi en liten tomt (ca 800m2) som är väldigt kuperad och består av många små ”rum” med olika nivåer på rummen. Hela tomten är också på s.k. krossgrund – alltså på stora stenblock så en placering av växthuset var inte lätt. Det har inte en optimal plats. Det är lite för nära gatan och grannars hus. Vi var noga med att prata med dem innan vi byggde och bjöd sedan till invigningen! Vårt eget boningshus ligger precis intill. Hade jag kunnat välja hade jag haft växthuset mer avskilt från boningshuset och också på en mer avskild del av tomten. Det positiva är att boningshuset skymmer den södra långsidan av växthuset lite, det är bra då det lätt blir för varmt i ett växthus en högsommardag, och att vi har en härlig sjöutsikt från sittplatserna. Växthuset är placerat med gavel 1 (med dörr) mot öster och gavel 2 (med utsikt) mot väster så man kan njuta av solnedgången på kvällen.

Lycka till med ditt eget växthusbygge!

Dela med dig

Vill du också dela med dig av ditt växthusprojekt? Mejla i så fall en bild till katarina@odla.nu så återkommer jag med några frågor. Du behöver inte själv skriva någon text, bara vilja dela med dig dina bilder.

Hälsningar Katarina Kihlberg på redaktionen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB