Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lenas härliga växthus!

Lena Kehr har en växthus på sin tomt vid Mälaren där hon har skapat en fin miljö för både avkoppling och kreativitet. En plats att slå sig ner för att dofta och bara vara men också för odling och grönska året runt. Läs Lenas berättelse och få tips till din egen växthusdröm!

Bygga växthus på grund av tegel – Min erfarenhet

av Lena Kehr

Att bygga ett växthus på egen tomt är både inspirerande och lärorikt – särskilt om du, som jag, vill kombinera traditionell charm med praktiska lösningar. Här delar jag med mig av min process, från planering till växtval, och hoppas att mina erfarenheter kan hjälpa dig på vägen mot ett eget unikt växthus.

Noggrann planering – nyckeln till ett bra resultat

Innan jag började bygga ritade jag en teckning och gjorde en liten 3D-modell i papper med exakta mått, för att visualisera exakt hur huset skulle placeras och hur stenen skulle läggas ut. Det här steget hjälpte mig att upptäcka möjliga problem och fatta smarta beslut i förväg. Eftersom tomten där växthuset står var väldigt ojämn – med både gamla pilrötter och mycket sten kvar i marken – anlitade vi en erfaren markanläggare. En liten grävmaskin grävde en djup grop som fylldes upp med makadam och sand. Samma firma lade sedan stenen och anlitade en skicklig murare som byggde muren.

Tegel med karaktär

Till muren valde jag handslaget tegel från Danmark. Det här teglet är speciellt eftersom färgen skiftar och formen är lite ojämn, vilket ger en levande och genuin känsla. Inspiration hämtade jag från skorstenarna på Johannesdals herrgård vid Mälaren, från 1700-talet, där ljus fog traditionellt användes – något som man numera sällan ser i mellersta eller norra Sverige.

Kontakten med tegel-leverantören skedde enkelt via Internet, och det vita murbruket ordnade markanläggaren. Den handslagna känslan ställde dock till det – ingen sten är den andra lik och vissa var rentav ordentligt böjda. Muraren var rutinerad men skojade lite om att teglet ”såg ut som bananer”, även om slutresultatet ändå blev riktigt bra tack vare hans skicklighet och tålamod. Stenen till både golvet och ytorna runt växthuset köptes separat från ett närliggande stenhuggeri. När grundarbetet var klart anlitades ytterligare en trädgårdsfirma som reste själva växthuset.

Mina bästa tips till dig som vill bygga eget växthus

  • Rita och visualisera dina idéer! Gör gärna många skisser och bygg en liten modell för att pröva dig fram innan du bestämmer dig. Planera redan nu in plats för dig själv – sittplatser, hyllor och kanske arbetsbord om växthuset är tillräckligt stort.

  • Tänk på när du vill använda ditt växthus. För mig är eftermiddagar och kvällar de bästa tiderna; här inne är det alltid vindstilla, oavsett hur det blåser utanför (läs mer om växthusets mikroklimat). En dörr på kortsidan frigör också mer golvyta.

  • Var delaktig under byggprocessen. Om jag byggt om idag hade jag själv varit på plats vid stenläggningen eftersom det inte blev exakt som jag ritat. Att vara närvarande, även om du inte gör själva jobbet, är ett viktigt tips – då kan du få det precis som du vill!

Det enklaste och roligaste att odla

De växter som varit lättast hos mig är pelargonerna, som blommar året runt när jag gör om växthuset till orangeri på vintern. Medelhavsväxterna, som olivträd och citrus, ger extra glädje eftersom de får en nästan naturlig miljö och trivs år efter år. En bonus med växthusklimatet är att blommorna hålls fina länge. Dessutom klara mina kaktusar att blomma när de får stå ljust och svalt på vintern, och min stora rosmarin uppskattar också ljuset och blommar varje vår med underbar doft.

Något jag skulle gjort annorlunda i efterhand? Jag hade valt fler ventilationsfönster. Jag har tre automatiska takfönster, men varma sommardagar blir det för hett – även om jag använder skuggväv. Kanske borde jag lagt till möjligheten att öppna en sektion av glaset i den västra gaveln för bättre tvärdrag.

Krukodling kräver mer omsorg

Jag väljer att odla allt i terracottakrukor – det är estetiskt och passar min stil, men det kräver att jag är noga med vattningen, särskilt under heta sommardagar. Terracottan torkar ut fort och passar därför mindre bra för t.ex. tomater som behöver jämn fuktighet, men det går om man vattnar ofta och noggrant. Jag tycker det är värt det, för de rustika krukorna skapar en härlig atmosfär.

Placeringen – kompromisser och möjligheter

Vår tomt är liten (ca 800 m2), kuperad och består av många små ”rum” i olika nivåer, dessutom ligger den på krossgrund med stora stenblock i botten. Placeringen blev därför inte optimal – växthuset är lite för nära gatan och grannarna, så vi var noga med att prata med dem innan vi började bygga och bjöd in dem till invigningen! Vårt boningshus ligger direkt intill, vilket i efterhand kanske inte är det allra bästa. Skulle jag välja igen, hade jag placerat växthuset mer avskilt både från huset och från vägen. En fördel är dock att huset skuggar den södra långsidan – effektivt solskydd varma dagar – och att vi har fantastisk sjöutsikt från sittplatsen. Växthuset är placerat med dörrgaveln mot öster och utsiktsgaveln mot väster, så kvällssolen kan avnjutas dagligen.

Slutord: Bygg ditt drömväxthus!

Att bygga växthus på en tegelfundament ger både praktisk robusthet och genuin karaktär – och du kan njuta av odling i många år. Planera noga och var närvarande vid viktiga moment, så får du det precis som du vill ha det. Och framförallt: var inte rädd att göra din egen tolkning. Lycka till med ditt eget växthusbygge!

Vill du dela med dig av ditt växthusprojekt?

Har du byggt ett växthus och vill inspirera andra? Mejla gärna en bild till katarina@odla.nu – du behöver inte själv skriva någon text om du inte vill. Skicka bara din bild så återkommer vi med några frågor.

Hälsningar Katarina Kihlberg på redaktionen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB