Odla i norr – välj rätt växter!
Odla i norr – Växtval och Odlingsråd för ett Tufft Klimat
Text: Solveig Sidblad, Koloniträdgårdsförbundet
I förra avsnittet, Odla i norr – ta vara på det goda!, gick vi igenom hur nackdelarna med att odla i norr kan motverkas och hur fördelarna kan lyftas fram. Nu fokuserar vi på vilka växter som lämpar sig för det krävande klimatet i norra Sverige och ger uppdaterade tips för att lyckas med odlingen även när säsongen är kort och frostnätterna många.
Vad kan man odla i norr?
Grönsaker
De allra flesta grönsaker går att odla i norr, särskilt om man sår dem inomhus i förväg (förkultivering) och skyddar dem med fiberduk utomhus. Kålväxter, purjolök, selleri, gurka och squash måste nästan alltid förodlas för att hinna utvecklas under den korta säsongen. Purjolök, selleri och svartrot blir oftast något mindre än i södra Sverige på grund av sommarens längd, men smaken påverkas inte negativt – tvärtom blir ofta smaken intensiv. Torktåliga sorter som morötter, rödbetor, sockerärter, rot- och salladslök samt inte minst mandelpotatis lämpar sig dessutom mycket bra för norra odlingslägen då de klarar svängande temperaturer väl. Att välja rätt sorter är avgörande för ett bra resultat.
Extra tips för grönsaksodling i norr
- Starta kål, gurka, squash och selleri inomhus.
- Välj korttidsmognadssorter av exempelvis morot och ärta.
- Skydda tidig sådd utomhus med fiberduk.
Ettåriga blommor
De flesta ettåriga sommarrabattens blommor går att odla, men många behöver startas tidigare inomhus eller införskaffas som förkultiverade plantor för rikast möjlig blomning. Flitiga Lisa, lejongap, lobelia, petunia, tagetes och olika eterneller är några av de arter som kräver förkultivering för att hinna blomma. Odla dem gärna i skyddat läge för att undvika sena frostskador.
Perenner
De flesta perenner klarar klimatet i norr alldeles utmärkt. Det tjocka snötäcket fungerar ofta som ett effektivt vinterskydd mot både kyla och vind. Vissa perenner, som löjtnantshjärta, höstflox och astilbe, behöver dock en skyddad och väldränerad planteringsplats för att säkert övervintra. Vissa perenner som höstastrar, höstflox och sena sorter av gullris kan övervintra men inte blomma längst i norr där säsongen blir extra kort. Tänk på att perenner kan ruttna om marken under snön inte hinner frysa – trampa till snön runt plantorna eller skotta bort och återlägg snö vid fara för detta. Är vintern snöfattig kan vintertäckning behövas extra, och vårsolen kan skada tidiga skott. Skydda med granris där det behövs.
Välj rätt perenner
- Löjtnantshjärta, astilbe och höstflox för skyddat läge.
- Undvik sent blommande sorter i de allra kallaste delarna.
- Skydda plantor mot vårsolen med granris.
Fruktträd
Härdigheten varierar stort mellan olika fruktsorter. Tidiga sorter, d.v.s. sommar- och tidiga höstäpplen, utvecklas bäst i norr. Exempel på härdiga och beprövade äppelsorter är Säfstaholm, Gyllenkroks Astrakan, Transparente Blanche, Silva, Särsö, Rescue och Rödluvan. Päron är generellt mindre härdiga, men Gråpäron och Augustipäron kan testas i skyddade lägen. Surkörsbär fungerar ofta bra, exempelvis Skuggmorell och Fanal, medan sötkörsbär endast klarar sig i de allra gynnsammaste lägena. Plommon kräver även de skyddat läge, gärna mot en varm vägg, med sitt bästa i Experimentalfältets sviskon och Tunaplommon. Valet av grundstam påverkar även hårdheten – för äpple är grundstammen A2 särskilt anpassad för norra klimat. De moderna busktyperna av körsbär (som Kirsa och Nordia) och plommon (Madame) är rotäkta, vilket betyder att plantan kan skjuta nya, äkta skott från roten om ovanjorden fryser bort, men härdigheten är ännu inte fullt utvärderad.
Fruktträdsval för kalla zoner
- Satsa på sommar- och tidiga höstäpplen.
- Testa moderna busktyper av körsbär och plommon.
- Välj grundstam anpassad för norra odlingszoner.
Bär
Vinbär, hallon, krusbär och jordgubbar är generellt mycket härdiga i norr och passar utmärkt i både privata odlingar och koloniträdgårdar. Skillnader i sort finns dock – sena sorter hinner inte alltid mogna om somrarna är kyliga eller korta. Björnbär kan ibland klara sig i extremt skyddade lägen, men fryser ofta tillbaka och ger sällan någon stor skörd. Samma gäller för nära släktingarna taybär och hösthallon.
Prydnadsbuskar och träd
Det finns många prydnadsväxter som är särskilt anpassade för det norrländska klimatet. Några goda exempel är praktspirea (Spirea callosa 'Odensala'), snöbollsbuske (Viburnum opulus 'Strömsund'), skärmtry (Lonicera involucrata 'Lycksele') och ungersk syren (Syringa josikea 'Måttsund'). Dessa sorter är resultat av lång tids förädling och val just för kargare växtzoner.
Gräsmattan
En tålig och välskött gräsmatta är viktig för att grönområdet ska klara övervintringen. Undvik att klippa för kort (inte lägre än 3 cm), gödsla med kväve efter sensommaren eller klippa alltför sent på hösten. För Norrland rekommenderas bland annat Br Nelsons Royal, Hammenhögs Norr och Weibulls Extra Green, som visat sig särskilt väl lämpade för klimatet.
Odlingsteknik och extra tips
Viktiga moment för lyckad odling
- Förkultivering: Så grönsaks- och blomfröer inomhus tidigt på säsongen, så att plantorna får ett försprång. Odla i norr – ta vara på det goda!
- Fiberduk: Använd fiberduk som skydd mot frost under vår och höst, samt mot skadeinsekter under sommaren.
- Drivbänkar och växthus: Utnyttja drivbänkar och enklare växthus för att förlänga säsongen och skydda känsligare växter.
- Jordförbättring: Arbeta in kompost, stallgödsel och gröngödslingsväxter (exempelvis klöver eller ärtor) för att bygga upp jorden och förbättra struktur och näring.
- Ljustimmar och kvalitet: Utnyttja det norra klimatets ljusa sommarnätter – det ger utmärkta möjligheter till smakrika grönsaker och bär med hög arom.
- Skadegörare: Mindre problem med skadedjur och svampsjukdomar underlättar ekologisk odling.
- Krukodling: Odla särskilt känsliga eller mindre härdiga växter i kruka så att de kan flyttas till frostfritt vinterförvar.
Sammanfattningsvis kräver odling i norra Sverige god planering, genomtänkt växtval och ofta extra omsorg såsom förkultivering eller skydd. Men tack vare ett gynnsamt ljus, frisk luft och mindre problem med skadedjur och sjukdomar är odlingspotentialen stor även i norr.
Läs gärna mer i första avsnittet: Odla i norr – ta vara på det goda!
Denna text baseras på information från Koloniträdgårdsförbundet.