Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla Grönsaker i kruka - för nybörjare!

Vi alla är nybörjare på allt någon gång i livet. Och grönsaksodling ska vara roligt! Många blir avskräckta när de söker på grönsaksodling och det börjar pratas om förodling inomhus i februari, omplantering, stratifiering och andra ord man kanske inte kan som nybörjare. Denna artikel handlar om enkla grönsaker man kan odla i kruka i hela Sverige. Noll förkunskaper krävs.

Text och bild: Anna Theorin

Sååå... vart börjar man?

Okej, först måste du veta hur mycket sol eller skugga du har där du tänkt ha dina krukor. Det avgör nämligen lite vilka grönsaker du kan odla. Räkna ut det såhär:

På sommaren, har du runt 6 timmars sol eller mer på platsen = full sol På sommaren, har du mindre än 6 timmars sol men mer än 3-4 h = halvskugga På sommaren, har du mindre än 3-4 timmars sol på platsen = skugga

Glöm heller inte att testa dig fram. Ingen mins en fegis. Man kan testa att odla grönsaker som vill ha full sol i halvskugga eller skugga. Det enda som kommer hända är att du får mindre skörd. Inget annat.

Steg nummer två är att bestämma vilka grönsaker du vill odla?

Mitt bästa tips där är att tänka på vad man äter mycket av. Vad tycker man om och om man har barn eller familj är det roligt om alla får nått de tycker om. Här kommer en lista på lättodlade grönsaker och hur man odlar dessa.

Salladslök Mumsigt lökalternativ som fungerar klockrent i kruka. Det spelar inte så stor roll vilken kruka du använder, även balkonglåda fungerar bra. Bara den är minst 10 cm djup. Man använder hela löken när man skördar, dra upp hela plantan försiktigt, allt går att äta (även det gröna). Salladslök går att odla i både sol och halvskugga. Så salladslöken i valfri kruka, i planteringsjord, i april/maj. Håll fuktigt vid groning. Salladslök går att så i omgångar hela sommaren. Så när du har tagit upp en kan du ploppa ner ett frö efter det. Här hittar ni fröer.

Gurka Gurka är enklare att odla än man tror. Det är en snabbväxande grönsak som går att odla i kruka. Om man bor i de högsta zonerna så måste krukan stå på ett väldigt varmt och skyddat läge. Gurka vill ha full sol. Man sår gurkfröerna i en kruka med planteringsjord, så två frön och klipp bort den minsta plantan efter ett tag. Krukan kan vara runt 20 L per gurkplanta. Håll jorden lätt fuktig tills fröna har grott. Gurkor tål inte kalla temperaturer så dessa sås utomhus i maj/juni när risken för frost är över. Gurka vill ha mycket vatten, kärlek och gödsel. Vattna vid torka och gödsla några gånger per säsong. När du ska odla en gurka i kruka så välj en sort som passar för kruka, dessa sorter är perfekta för krukodling: 'Iznik', 'Baby', 'Piccolino', 'Hopeline'. Här finns dessa sorter. Använd gärna stöd på er gurka. En pinne av vilken sort som helst går bra.

Rädisa Rädisor är nog den enklaste grönsaken man kan odla. Den behöver ingen speciell kruka, en balkonglåda går också bra. Bara krukan är över 10 cm djup är det lugnt. Rädisor går att odla i sol-skugga. I skugga tar de lite längre tid på sig. Fyll valfri kruka med planteringsjord. Så så många frön du vill i april/maj. Eftersom rädisor växer fort kan du så nya hela sommaren. Så fort du plockat några rädisor kan du stoppa ner nya frön. Ni hittar frön här. Min favoritsort heter 'French Breakfast'.

Plocksallat Plocksallat är en salladssort som man kan plocka av under lång tid. Det är inte som ett isbergssallatshuvud som man tar hela av en gång. Plocksallat till skillnad mot många andra grönsaker gillar att stå på skuggigare platser. Även denna grönsak går att odla i nästan vilken kruka som helst. Även i en balkonglåda. Fyll valfri kruka med planteringsjord. Så fröna och håll fuktigt under grotiden. Även plocksallat går att så i omgångar under hela sommaren. Men de gillar inte höga temperaturer. Så just plocksallat är bäst att så på sensommaren eller på våren. Vattna ofta, det blir godast. Här finns frön.

Sockerärt Sockerärtor är enkla grönsaker. De går att odlas i kruka med gott resultat och det finns låga sorter som inte kräver stöd. Ärtor vill stå i sol-halvskugga. Om du har en kruka på cirka 20 L jord kan du odla två plantor sockerärtor i. Varje planta ger stor skörd. Och ju mer du plockar, desto mer producerar plantan. Så tre till fyra ärtor i den krukan jag hade i exemplet i maj. Använd planteringsjord. När de kommit upp kan du klippa bort de mindre så du bara har två plantor kvar. Vattna kontinuerligt och gödsla två gånger under sommaren. Plocka ärtor och njut! Min favoritsort av låga sockerärtor perfekta för kruka heter 'Norli' och ni hittar den här.

Zucchini

Zucchini är lika enkelt som gurka. Och kräver exakt samma skötsel. En varm och solig plats och en stor kruka för en planta. Så två stycken frön i en stor kruka i maj/juni. Klipp bort den ena plantan efter att de kommit upp. Vattna och gödsla kontinuerligt under hela sommaren. Min favoritsort är 'Romanesco' men det finns mängder av färger och former att välja mellan. Ni hittar alla sorter här.

Mangold Mangold är en bra grönsak om man vill bli mer självförsörjande. Den är lätt att odla. Går att frysa och att äta färsk. Passar i allt, från sallat till grytor. Tänk på den lite som spenat. Hela växten är ätbar och man klipper av blad inklusive stjälk man vill skörda så fortsätter plantan producera blad hela sommaren. Sen är den väldigt vacker också. Mangold kräver inte direkt någon speciell kruka. Så den i planteringsjord i april/maj. Den klarar både sol-skugga men man får mest skörd i sol. Håll fuktigt under grotiden. När plantorna har kommit upp vill de vattnas vid torka och gödslas två gånger på sommaren. Ni hittar frön här.

Lite generella råd och tips..

  • Ni kan gödsla med ett flytande gödselmedel eller med ett fast. Här hittar ni ett bra gödselmedel för nybörjare som fugnerar till alla grönsaker i kruka som jag tagit upp.
  • Glöm inte att skörda! Ju mer du plockar av ex zucchini och ärtorna desto mer får du.
  • Vattna vid torka. Tänk på att jorden i krukor torkar ut fortare än marken.

Glöm nu inte att experimentera lite själva. Det är så man lär sig :) Lycka till!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB