Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ätbara växter i kruka!

Drömmen om en köksträdgård kan bli verklig, även för den som bara har en liten balkong. Tidningen Allt om Trädgård listar i ett specialnummer om köksträdgården 60 ätbara växter som går att odla i kruka.

Text: Allt om Trädgård Foto: Annika Christensen

Ingenting är godare än att äta hemodlat. Dessutom slipper du oroa dig över att frukten och grönsakerna är besprutade eller har transporterats långa sträckor. Och du kan enkelt testa nya sorter som inte går att köpa i mataffären. Antingen genom att välja och vraka bland det stora utbudet av fröer som finns eller genom att köpa färdiga plantor i trädgårdsbutiken.

Känn glädjen av att se hur maten växer framför dina ögon!

Goda råd till balkongodlare

Tänk på att växter med stort rotsystem, som tomat och potatis kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30–40 cm djupa, medan till exempel örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med 10–15 cm djup. I krukor torkar jorden ut snabbare än i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen. Välj krukor med dräneringshål, eller borra de själv, så att överflödigt vatten kan rinna bort, annars kan växten drunkna. Efter 3–4 veckor har näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra. Odlar du vid en hårt trafikerad gata är det bra att skölja av bladen om de blir smutsiga, då mår plantan bättre och blir godare!

Ätbara godingar

Balkongägare behöver minsann inte misströsta och tro att variationsrikedomen endast är förunnat dem som har stora ytor att odla på. Här följer en uppräkning med 60 godingar som du kan odla på balkong:

#Grönsaker#

Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte växer sig så höga och stora. Tomat och chili kan du fröså inomhus nu för att få skörd i sommar. Många trädgårds- handlare säljer plantor av grönsaker annars är det lätt att så själv.

Tomat ٠ Morot ٠ Sallat ٠ Paprika ٠ Chilipeppar ٠ Gurka ٠ Sockerärt ٠ Potatis ٠ Mangold ٠ Rabarber ٠ Spenat ٠ Ruccola ٠ Aubergine ٠ Rödbeta ٠ Vitlök ٠ Lök ٠ Rädisa ٠ Vattenkrasse ٠ Störböna ٠ Fänkål ٠ Kålrabbi

#Kryddor#

Med en bas som till exempel fransk dragon, gräslök, citronmeliss, mynta, oregano och salvia som återkommer år från år har du en egen örtagård på balkongen.

Fransk dragon ٠ Oregano ٠ Persilja ٠ Gräslök ٠ Rosmarin ٠ Timjan ٠ Dill ٠ Salvia ٠ Basilika ٠ Mynta ٠Citronmeliss ٠ Koriander

#Frukt och bär#

Träd och buskar trivs bra i kruka. Det skyddade läget på balkongen kan till och med öka chanserna att få tidig och riktigt söt skörd. Vinbär och krusbär finns att köpa uppstammade. Smultron och jordgubbe kan man odla i ampel. Björnbär kan slingra runt räcket.

Jordgubbe ٠ Blåbär ٠ Smultron ٠ Björnbär ٠ Physalis ٠ Äpple ٠ Hallon ٠ Vinbär ٠ Krusbär ٠ Vindruva ٠ Kiwi

#Exotiska växter#

Har du en inglasad balkong, investera i en 1–2 kW elfläkt med termostat som går igång vid 5–8°C, så kan du odla en hel radda exotiska växter. På sommaren är det viktigt att ventilera så att det inte blir för varmt. De här växterna behöver 0 – 10 °C varmt på vintern. Exotiska växter behöver övervintras frostfritt.

Oliv ٠ Citron ٠ Aprikos ٠ Nektarin ٠ Persika ٠ Apelsin ٠ Lime ٠ Passionsfrukt ٠ Lemonguava ٠ Granatäpple ٠ Fikon

#Ätbara blommor#

Balkongodlingar ska gärna vara vackra också. Blanda in några ätbara blommor som ger färg till balkongen och kan användas som smycken i maten.

Kryddtagetes ٠ Krasse ٠ Hornviol ٠ Ringblomma ٠ Lavendel

Stadsodling

På Nordiska Trädgårdar den 27/3 kl 15.30 kommer Allt om Trädgård att ha ett seminarium om att odla i stan. Där kommer bloggande balkongodlare att ge sina bästa tips på hur man lyckas med allt från att få superskördar till hur man gör sin egen balkongkompost.

Läs mer om mässan här: Nordiska Trädgårdar 2011

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB