Odla goda rabarber!
Härdig och tålig perenn
Rabarber (Rheum rhabarbarum) tillhör familjen slideväxter (Polygonaceae) och har odlats mycket länge. Redan för 3000 år sedan användes rabarber i Kina, främst som medicinalväxt. Det dröjde dock till 1600-talet innan rabarbern kom till Europa, och först på 1800-talet gjorde den entré i Sverige. Idag är rabarbern en självklar del av många svenska trädgårdar.
Rabarber är en flerårig, mycket härdig växt som klarar sig bra i nästan hela landet. Den bildar en kraftig, grenig rotstock och stora blad med långa, köttiga stjälkar, som kan vara allt från helgröna till djupt röda beroende på sort. Mitt under senvåren och försommaren kan rabarbern dessutom skjuta höga blomstänglar – de kan bli upp till två meter och pryds då av fluffiga, grenade blomställningar med små, gräddvita blommor.
Robust och långlivad
Rabarber imponerar med sin livskraft och tålighet. Med rätt skötsel kan en planta frodas på samma plats i flera decennier, och den är ofta en av de första växterna som tittar upp ur jorden när våren tar fart.
Lättskött men näringskrävande
Rabarber är mycket lättskött och tål till och med viss försummelse, men den är samtidigt näringskrävande. Innan plantering bör du mylla ner rikligt med välbrunnen stallgödsel eller kraftig kompost, något som gärna upprepas varje vårvinter för att du ska få stora och smakrika skördar. Lägg gärna färskt gräsklipp runt plantan under säsongen – detta gynnar både mullhalt och markfukt och håller ogräs borta.
Rabarbern kräver generellt lite skötsel, men det är viktigt att ta bort ogräs varje vår samt att klippa bort blomskotten när de visar sig eftersom blomningen tar kraft från plantan. Blomskotten är däremot pampiga som snittblommor, om du vill dekorera hemma.
Jord och placering
Rabarber växer bäst på djupa, mullrika och väldränerade jordar med pH 7,0–7,5, men den är förhållandevis tålig och klarar även andra jordar. Bästa platsen är halvsoligt till soligt, gärna där marken håller viss fukt men aldrig är vattensjuk eftersom rötterna kan ruttna vid stillastående vatten.
Plantering
Plantera rabarbern sent på hösten eller tidigt på våren, så att plantans topp ligger cirka 5 cm under jordytan. Vattna väl, särskilt under etableringsåret. Glöm inte att rabarber är långlivad och kräver ordentligt med plats – minst 1 kvadratmeter per planta.
När du vill föröka rabarbern görs det enklast genom att dela äldre plantor tidigt på våren. Använd en kraftig spade och se till att varje ny del får både rot och skott. Även frösådd är möjlig, men tänk på att plantorna då inte alltid blir lika sin modersort eftersom rabarber inte är frökonstant. Läs mer om rabarber och dess odling.
Skörd – i omgångar och med tålamod
Nyplanterad rabarber ska helst inte skördas alls första året. Under andra året kan du börja ta några enskilda stjälkar, men spara majoriteten för att stärka plantan. Först tredje året är det dags att skörda fullt ut. Lämna alltid några blad kvar för att plantan ska orka växa vidare, och ta aldrig mer än en fjärdedel av bladen åt gången – istället kan du skörda flera omgångar under säsongen. Dra upp stjälken ända nere vid roten hellre än att skära av den, eftersom stumpar lätt ruttnar och skadar rotstocken.
Vill du ha tidiga, ljusa stjälkar? Prova att täcka rabarberknoppen med en uppochnedvänd hink tidigt på våren. Den ”blekta” rabarbern växer snabbt, blir extra mjäll och får vacker rosa färg.
Tips för skörd
- Skörda aldrig fler än en fjärdedel av bladen åt gången.
- Dra upp stjälkarna istället för att skära dem.
- Spara alltid några blad kvar på plantan för återväxt.
Många fina namnsorter – välj rätt för din smak
Det finns över hundra namnsorter av matrabarber, men i vanliga plantskolor finns ofta bara några få. Rabarber innehåller oxalsyra, vilket kan ge sträv smak och vara mindre lämpligt för vissa personer. Välj gärna sorter med lägre oxalsyra, särskilt om du uppskattar mildare, mindre sträv smak.
- ’Viktoria’ är Sveriges vanligaste gröna sort, erbjuder god smak och medelhög oxalsyrehalt.
- ’Marshalls Early Red’ räknas som en av de godaste röda rabarbersorterna – perfekt till marmelad och saft, tack vare genomfärgade stjälkar och medelhög oxalsyrehalt.
- ’Elmsblitz’ (nyare sort) har lägst oxalsyrehalt och stjälkar som inte blir trådiga, men smaken är ganska mild.
- ’Spangsbjerg’ är en dansk sort med enligt tester den allra bästa smaken; även denna har medelhög oxalsyrehalt.
- ’Barbro’ är en modern sort med röda stjälkar och smalare växtsätt, utmärkt även för krukodling.
Du kan läsa mer om rabarbersorter och deras egenskaper i artikeln om rabarber.
Användningsområden – mer än bara paj och kräm
Rabarber är otroligt mångsidig och passar i såväl desserter och bakning som till saft, sylt, marmelad, curd och glass. Den syrliga smaken gifter sig utmärkt med vanilj och jordgubbar!
Vill du testa något nytt? Kanske en klassisk rabarberpaj? Här finns två olika, riktigt goda recept: Sylvias rabarberpaj.
Kreativt användande
Rabarberns stora blad kan även användas kreativt i trädgården. Prova att gjuta ett vackert fågelbad eller ett fat med hjälp av bladen som form – se guiden Fat av stora blad.
Tips på vägen
- Skörda inte för sent på säsongen, så minskar du risken för hög oxalsyrehalt.
- Ta bort blomstänglar om du vill prioritera skörden.
- Testa att frysa in bitar av rabarber – då har du alltid syrlig smaksättare till efterrätter under året.
Så lyckas du med din rabarber
Ge rabarbern en näringsrik, väldränerad jord, regelbunden gödsling och lite tålamod de första åren. Du får då riklig skörd av syrliga och delikata stjälkar år efter år. Om du vill läsa mer om tips, sorter och inspiration – titta in på Odla.nu:s rabarberguidesida.
Lycka till med din rabarberodling!