Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla goda rabarber!

En av de första primörerna på våren är rabarbern. De späda stjälkarna som raskt skjuter upp ur marken låter sig villigt plockas ganska tidigt och användas till somrigt smakande läckerheter som rabarberpaj eller rabarberkräm. Gott så det förslår!

Av Sylvia Svensson

Visst är det ett vårtecken av den läckrare sorten när rabarberns späda stjälkar skjuter upp ur marken. Rabarbern är en av de första primörerna vi kan skörda på våren och som sådan är den mycket välkommen, rabarberpaj eller rabarberkräm är ljuvlig försommarmat!

Härdig perenn

Rabarber, Rheum rhabarbarum, som tillhör familjen slideknäväxter, Polygonacea, odlades i Kina redan 3000 år före vår tideräknings början, främst som en medicinalväxt. Den kom till Europa först under 1600-talet och till Sverige så sent som under 1800-talet.

Rabarber är en perenn, alltså flerårig växt, och klarar sig bra i nästan hela landet. Den har en stor, grenig rotstock, stora blad med långa, kraftiga stjälkar som är rödaktiga eller gröna beroende på sort. Blomstänglarna kan bli upp till 2 meter höga och har fluffiga, grenade blomställningar med små gräddvita blommor.

Rabarber är både lättskött och näringskrävande

Rabarber är mycket lättskött, den behöver bara lite ogräsbekämpning på våren och att du tar bort blomskotten när sådana visar sig. Blomskotten är ofta vackra som pampiga snittblommor.

Rabarber är dock näringskrävande. Före planteringen bör välbrunnen stallgödsel brukas ner och i fortsättning tillförs stallgödsel och/eller kraftig kompostjord under vårvintrarna. Lägg gärna färskt gräsklipp runt rabarbern under hela sommaren. Gräsklippet förmultnar och gör jorden mer mullrik.

Plantera och föröka rabarber

Rabarber växer bra på de flesta jordar. Bäst växer den på en halvsolig och lätt fuktig men väldränerad plats med en djup, mullrik, näringsrik jord med ett pH-värde på 7,0-7,5.

Plantera rabarbern sent på hösten eller tidigt på våren. Plantera inte för djupt, toppen av plantan bör vara cirka 5 centimeter under jordytan. Vattna väl, särskilt under hela första året.

Rabarber förökas enklast genom att dela äldre plantor tidigt under våren. Plantera rötterna ca 5 cm under markytan, en planta behöver ett utrymme på minst 1 kvadratmeter.

Rabarber kan också frösås, men sorterna är inte frökonstanta om de tas från en redan befintlig planta.

Skörda i omgångar

När du har nyplanterat en rabarber bör du inte ta några stjälkar under det första året. Andra året kan du ta en försiktig skörd och först tredje året kan du skörda dina rabarber fullt ut. Några blad bör du alltid spara så plocka helst inte mer än en fjärdedel åt gången, fast du kan skörda flera gånger under sommaren. Ta hela stjälken ända ner, eftersom de avbrutna stjälkstumparna annars kan börja ruttna och då skada roten.

Ett gammaldags tips för att kunna skörda tidiga, späda stjälkar är att lägga på en hink upp och ner på rabarberknoppen tidigt på våren. Där under växer rabarbern fort och blir ljusrosa, mjäll och läcker.

Rabarber finns i många namnsorter

Det finns över hundra namnsorter av matrabarber, men tyvärr brukar det vara ganska glest att hitta dem i vanliga plantskolor. Det är det sura oxalatet , det vill säga oxalsyra, som gör att en del människor inte tål rabarber så bra. Det är bra att i alla fall välja rabarber med inte de högsta oxalsyrehalterna, eftersom hög halt även ger strävare smak.

De röda rabarbersorterna ger ofta lägre skörd än de gröna. Här nedan räknar jag upp några olika, goda rabarbersorter:

  • Den vanligaste gröna rabarbersorten i Sverige är ’Viktoria’. Den har god smak och medelhög oxalsyrehalt.
  • Av de röda rabarbersorterna anses ’Marshalls Early Red’ vara en av de godaste. Den är perfekt till marmelad och saft då den har genomfärgade stjälkar. Den har medelhög oxalsyrehalt.
  • ’Elmblitz’ är en nyare sort med lägst oxalsyrehalt. Stjälkarna blir inte trådiga men har en ganska svag rabarbersmak.
  • ’Spangsbjerg’ är en dansk sort som enligt tester har bäst smak. Den har medelhög oxalsyrehalt.
  • En alldeles ny sort är ’Barbro’ med röda stjälkar och sirligare växtsätt. Den här rabarbersorten passar även att odlas i en större kruka.

Rabarbern kan användas på många sätt

Du kan använda rabarber på många sätt, som i efterrätter och bakning, till marmelad, sylt och saft eller varför inte till rabarber-curd och glass.

Kanske vill du ha recept på rabarberpajer? Här hittar du två olika, smarriga rabarberpajrecept: Sylvias rabarberpaj

Du kan göra mer än bara ätbara grejer av rabarbern, som till exempel att gjuta ett fågelbad. Låter det intressant? Kika här: Fat av stora blad

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB