Rabarber
Nu stundar läckra tider för alla som älskar rabarber, de är ju på gång så här i maj.
Ordet rabarber får de flesta att tänka på ljuvliga pajer. Men rabarbern kan användas till så mycket mer: till marmelad, sylt och saft och olika inläggningar, till drinkar, som kompott till stekt fisk, som smaksättare i gryta och så förstår till bakverk av allehanda slag. Boken innehåller ett sextiotal recept för alla tillfällen.
Boken berättar om rabarberns spännande historia och hur den kom till oss. Den användes i början som medicinalväxt och roten var under lång tid en begärlig handelsvara och betingade tidvis ett högre pris än opium. Än i dag odlas rabarber i Kina för användning i den kinesiska medicinen.
Visste du att det finns över hundra sorters matrabarber att välja mellan? Trots det har de flesta svenskar samma Victoria-sort i sin trädgård! Kanske för att det först nu på senare år har kommit namnsatta rabarberplantor till plantskolorna, förr såldes de bara som rabarber.
Boken beskriver de vanligaste sorterna och vad som skiljer dem åt. Till exempel varierar oxalsyran, som ger rabarbern den syrligt sträva smaken, mellan olika sorter.
Även om rabarbern anses lättodlad, finns det en del odlingstips så att man lyckas ännu bättre med sin egen rabarber.
En riktig trevlig och läcker bok för den som älskar rabarber!
Rabarber
Titel:
Rabarber
Författare:
Ingar Nilsson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Natur och Kultur
Utgivningsår:
2007
ISBN:
9127357260
Läs också Grönt är skönt