Nya krukväxter
Vid mässan Elmia Garden nu i höst presenterades en del nyheter även på krukväxtsidan, som säkert inom kort hittar till den svenska detaljhandeln.
Många gånger är det exotiska buskar som man har lyckats förädla så att de passar som krukväxter. Bland dem finns arter som är vildväxande på andra sidan jordklotet och därmed har sin naturliga blomningstid just nu när vi har vinter hos oss.
En växt som nästan ser ut som en minijulgran, den till och med barrade lite, är Grevillea rosmarinifolia ssp. rosmarinifolia. Den hade pyntet redan på plats i form av små roliga, snäckformade blommor. Den kommer från Australien och tillhör familjen Proteaceae, alltså samma som proteorna, som mest förknippas med Sydafrika.
Växten har inget svensk namn vad jag vet, så den kan kanske kallas för grevillea helt enkelt, eller varför inte rosmaringrevillea, till skillnad från vissa andra sorter i odling.
Som så många andra exotiska växter kan den ha något svårt att trivas i en bostad. Den kräver ett helt annat klimat än vad våra varma, torra, ljusfattiga fönsterbrädor kan erbjuda. Men om man äger ett uppvärmt uterum eller ett växthus som kan hållas någorlunda varm året om, så kanske.
En annan nyhet, även den mest för uterum, är smultronträd, Arbutus unedo. Den växer vild i Sydeuropa och på Irland och finns avbildad på Madrids stadsvapen.
Smultronträdet är ett städsegrönt träd eller buske med vackert bladverk, vita blommor som liknar klockljungens och den kan samtidigt bära gulröda bär, som kan utgöra ett viktigt näringstillskott även för människor. Dock smakar de inget vidare, de har fadd smak och dessutom en berusande effekt vid stor konsumtion. Spanjorerna gör "aguardiente" (brännvin) av bären, men den odlas mest för prydnad.
Primula obconica-hybrid 'Touch Me Twilly' påstås vara priminfri och därmed, till skillnad från tidigare fönstervivor, inte irriterande på huden.
Primin är ett allergen som växter i släktet Primula har. Det bildas i de små, mikroskopiska körtelhåren på kronblad, stjälk och blad. Vid beröring friges priminet och kan ge kontaktallergi i form av bland annat eksem.
I och för sig är den här sorten ingen direkt nyhet, den kom redan år 2000, men den syns inte alltför flitigt i våra blomsteraffärer. Den finns i många olika färger: vitt, olika nyanser av blått, laxorange, rosa och rött.
Häftigt färgade blad hade de nya sorterna av Fittonia, 'White Star' och 'Forest Flame'. Finns även rosa 'Pink Star' och röd 'Red Star'. Här är det verkligen bladen och inte blommorna som gör växten!
En ny planta för att planteras i kruka i uterum, terrass och varför inte pröva den på friland till sommaren, är Leucothoe axillaris 'Curly Red'.
Den skiljer sig från de tidigare sorterna genom sina krusiga blad. Tillhör ljungväxter, Ericaceae, och som en sådan, är den en kalkskyende, vedartad, liten buske. Dess vinterhärdighet fick jag inte några uppgifter om, men andra namnsorter har övervintrat ute hos mig i många år.
Många krukväxtnyheter presenterade en holländsk odlare, Noviflora. Bland dessa var det en kul växt, Chukrasia velutina 'Sleeping Beauty' som särskilt väckte uppmärksamhet.
Denna växt har den säregna vanan att på kvällstid vika ihop sina bladverk och "sova". Stammen är knölformig, nertill tjock och med parallella bladrader längre upp.
Ännu underligare såg Stemona sessilifolia ut. Den hade en hel del köttiga rötter ovanför markytan i krukan, den såg ut som ett mangroveträd från Borneos djungel, men i naturen växer den med rötterna under jorden.
Den kommer från Japan där den växer i sandiga, soliga stränder, dock ej i vatten. Blommar med bruna, klockliknande blommor med gula toppar. Man kan antingen fröså eller dela plantan i mitten för att få fler plantor.
Alstromeria everest 'Princess Lillies' är en unik kombination av en snittblomma, en ettårig växt och en perenn. Lämplig att först odlas i kruka inomhus, senare på våren kan den planteras ut i kruka på balkong, terrass eller uteplats eller i rabatten som uteväxt och ska då enligt uppgift kunna övervintra i södra delen av landet.
Denna fina, kompakta växt kräver knappast skötsel. Vattna då och då samt gödsla. Finns i hela 19 färger. Blommar bäst i halvskugga eller sol. Bilder finns här.
Sansevieria cylindrica, som på engelska kallas snake plant, är egentligen en suckulent buske, släkt med Agave. Kommer från Sydafrika och Natal. Den har smala, köttiga, cylindriska blad med lite silvrig mönstring och kan blomma med nästan vita "agaveblommor", alltså tofsiga blommor i spiror.
Ska vara lättodlad, kan till och med odlas i norrfönster. Förökas med bladsticklingar som rotar sig i fuktig sand.
Aechmea 'Blue Rain' är en vacker blåskimrande bromelia-släkting och odlas på samma sätt som övriga bromelior. Mer om dem här.
Ingefärasläktingen Costus curvibracteatus (kallas både Dwarf Orange Ginger och Spiral Ginger på engelska) kommer från Panama. Passar kanske som uterums- eller patioplanta, men som den tropiska växt den är, kan den vara svår att övervintra. Kanske kan man pröva som rumsväxt då. Placeras i full sol eller i lätt skugga.
Vulcanpalm eller Hawaiian palm har också dykt upp som krukväxt. Än så länge vet jag inte mycket om den, inte alls hur den skulle klara sig i våra vardagsrum. Den som är intresserad kan läsa mer här.
Grevillea rosmarinifolia ssp. rosmarinifolia.
Primula obconica-hybrid
'Touch Me Twilly'
Fittonia, 'White Star'
och 'Forest Flame'
Leucothoe axillaris'Curly Red'