Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bromeliaväxter

  • exotiska, färgsprakande smycken

Ananasfamiljen, eller Bromeliaceae på latin, är namnet på den stora familjen av färggranna växter som kommer från den amerikanska kontinenten och Karibien.

Cirka 3000 olika arter och varianter finns, uppdelade på 52 olika släkten. Många har inga svenska namn, utan kallas bara bromelior eller med släktens namn när man vet det, såsom Ananas.

Växtplatserna spänner från öken till regnskog, från havsnivå till höga bergskedjor.

De plantor vi har tillgång till är mestadels framkorsade hybrider och de klarar sig bra inomhus under hela året, om deras krav på ljus och fuktighet tillgodoses.

Kan även placeras på terrass eller balkong under sommaren, men inte i direkt solsken.

Placera dina växter på ljus plats, men inte direkt i solljus. Växter som har gråa blad, som Aechmea, kan dock stå i sol en del av dagen.

Under hösten och vintern behövs tillskottsljus i form av lysrörsbelysning med dagsljusrör i 12-14 timmar/dygn.

Placera dem inte nära ett element eller andra värmealstrande saker.

Vattna växten genom att hälla kalkfritt vatten, gärna regnvatten, i bladrosetten. Jorden måste alltid vara lite fuktig men absolut inte blöt.

Duscha bladen helst varje dag med kalkfritt vatten från en blomspruta.

Variationsrikedomen är stor.
Det finns allt från några cm höga småväxter till tremetersbjässen Tillandsia grandis, som blommar först efter ca 15 år. Den senare är dock inget för hemmabruk…

Blomningen, som är sällsynt färgglad, infaller på sommaren eller tidiga hösten för de flesta sorterna.

Egentligen är det inte själva blommorna som ståtar med färger, utan det är de variationsrika skyddsbladen som skiftar i vinrött, cerice, rött, orange, vitt och gult och i olika nyanser och färgkombinationer.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Själva blommorna är diskret blekt pastellfärgade, vita eller blåa och håller bara en kort tid, skyddsbladen däremot behåller sin färg mycket länge.

De växter som saluförs hos oss har sin huvudsakliga blomningsperiod under hösten, de är perfekta till att fylla gap på fönsterbrädorna efter sommaren, när man kryper in till stugvärmen igen och vill ha det mysigt runtom sig.

Många är, liksom porslinsblommorna (Hoya) epifyter, dvs. de lever på andra växter utan att parasitera på dem.

De epifyta sorterna kan planteras i vitmossa eller barkblandning (orkidèblandning). Med fördel kan en glasvas eller glaskruka (s.k. orkidèkruka) användas, då rötterna utan vidare klarar av att få ljus på sig.

Bromeliorna växer i tre olika växtformer:
Med rosetter, med lökformigt eller stamformigt växtsätt. Det finns vidare jordväxande, vattensamlande, s.k. tankbromelior och luftbromelior.

De jordväxande sorterna tar upp vatten och näring med rötterna. Sådana växer oftast i form av en öppen rosett. Dessa kan planteras i vanlig krukväxtjord av god kvalitet. Blanda gärna i lite perlit. Gödsla under sommaren med en svag gödning med lågt kvävetal. Orkidégödning är bra även för bromelior.

Exempel på några sådana är släkten Aechemea, Abromeitiella, Acanthostachys, Ananas, Bromelia, Cryptanthus, Dyckia, Fosteralla, Hechtia, Navia, Orthophytum, Pitcairnia, Puya.

De vattensamlande "tankbromeliorna" skall ha friskt vatten i "tanken", dvs. i den täta bladrosetten som i sin mitt bildar en liten vattenbehållare. De tar näring via tanken, men om den planteras i jorden bildar de även rötter. Vanlig, mull- och torvrik krukväxtjord av god kvalité går bra att använda.

Några släkten: de flesta Aechemea, Androlepsis, Billbergia, många Gusmania, Hohenburgia, Neoregelia, Nidularium, Protea och Ronnbergia, de grönbladiga Tillandsiorna, de flesta Vriesea, Wittrockia.

Det tredje växtsättet är luftbromelior, som inte planteras i jorden utan växer hängande från grenar e.d. Dit hör några få Vriesea och de flesta Tillandsia, varav den hängande, silvergråa spanska mossan är mest iögonfallande. Dessa behöver hög luftfuktighet och skall duschas dagligen med kalkfritt vatten.

För den som är intresserad av dessa "luftplantor", finns ett stort fotogalleri här: http://www.airplant.com/index.html

Bromelior angrips sällan av sjukdomar.
Dock kan de, om de står för fuktigt eller har stått i tätt plastemballage för länge, angripas av svampsjukdomar.

De kan ibland också angripas av löss: sköldlöss, ullöss eller bladlöss. I sådana fall kan man spruta med Provado Spray.


Bromelia-sortiment


Tillandsia luftplantor


Guzmania sortiment


Cryptanthus 'Pink Starlifght'


Neoregelia flandria


Cryptanthus 'Black Mystic'


Hohenbergia stellata

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB