Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nu skummar flädern!

De vita, flata blomsterställningarna öppnar sig under de första veckorna i juni och blomningen pågår sedan ett par tre veckor, beroende på värmen.

Använd blommor och bär!

På försommaren slår de vackra, gräddvita blommorna ut i breda, platta blomställningar som ofta lockar till sig mängder av humlor, bin – och dessvärre också små, svarta rapsbaggar. Om blommorna ska användas till exempelvis saft, måste man noga ta bort dessa småkryp. Fläderblommorna har en karaktäristisk, lite frän och tung doft. De kan användas färska eller torkade till saft, dricka och te. Många dekorerar även bakverk med blomklasar eller använder dem som krydda i kräm, sylt och saft – särskilt gott blir det tillsammans med rabarber eller krusbär.

Efter blomning, framåt september, mognar bären fram. De är först rödaktiga, men övergår så småningom i glänsande svartvioletta toner. Bären är rika på C-vitamin och kan användas till gelé, saft, sylt, marinad, chutney och en rad andra produkter. Ett gott råd är att endast använda mogna bär – och bären ska aldrig ätas råa eftersom de är svagt giftiga i färskt tillstånd. Koka dem alltid innan användning.

Fläder i folktro och tradition

Flädern har spelat en stor roll i folktron, där den ansågs ha förmåga att hålla skadedjur, mygg och ohyra på avstånd. Man har också använt te av torkade fläderblommor vid förkylning, förmodligen dels tack vare dess starka doft, dels för innehållet av eteriska oljor. Fläderbärssaft är känd för sin milt laxerande verkan och har historiskt haft en självklar plats i både hushåll och naturmedicin.

Se upp – förväxlingsrisker!

Det är mycket viktigt att lära känna den riktiga flädern. Det finns nämligen giftiga släktingar som kan förväxlas med Sambucus nigra.

Druvfläder [S. racemosa]

En ståtlig buske som blommar redan i maj. Den känns igen på sina små gulvita blommor i runda klasar och får oätliga, röda bär i täta druvliknande samlingar, vilka mognar i slutet av juli. Hela växten är giftig och bör undvikas.

Sommarfläder [S. ebulus]

Växer sällsynt i södra Sverige. Den påminner om äkta fläder men blommorna har röda ståndarknappar, och hela växten är giftig.

Odling och populära sorter

Det finns flera intressanta flädersorter att välja på, både för prydnad, blomning och bärskörd. Här är några exempel:

SortnamnEgenskaper och användningHärdighet
'Albida'Vita blommor, grönvita bär, ca 3–5 m hög; zon 1–41–4
'Albovariegata'Vitbrokigt bladverk, 2–3 m hög1–3(4)
'Guincho Purple'Röd/lilarödbladig, svartlila bär, 2,5–3 m hög1–3(4)
'Laciniata'Finflikiga blad, gulvita blommor, svartblå bär, 2–3 m hög1–3
'Bålsta E'Klimatanpassad svensk klon för prydnad och nytta, 3–5 m hög

Fläderbusken beskärs lämpligast på senvintern (januari till mars) eller efter bärskörd under sensommaren.

Vill du läsa mer om flädern och dess arter, sorter och användningsområden? Här hittar du mer om fläder på Odla.nu!

Flädern – prydnad och nytta

Flädern, Sambucus nigra, är en både vacker och nyttig buske som allt fler får upp ögonen för – i trädgård, park och natur. Med sina doftande blommor, nyttiga bär och långa tradition i svenska trädgårdar, är det en uppskattad och mångsidig växt. Men var alltid uppmärksam på risk för förväxling med giftiga släktingar, och kom ihåg att bara använda blommor och bär från den äkta flädern. Fläder är inte bara en prydnad för ögat utan också en del av vårt gröna kulturarv!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB