Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nu skummar flädern!

De vita, flata blomsterställningarna öppnar sig under de första veckorna i juni och blomningen pågår sedan ett par tre veckor, beroende på värmen.

Av Sylvia Svensson

Numera odlas fläder, Sambucus nigra, ofta som prydnadsbuske, inte minst i de offentliga planteringarna. Den är härdig upp till mellersta Norrland och i södra och sydvästra delarna av Sverige finns den förvildad i naturen. Flädern kallas för hylle i södra Sverige.

Fläderbusken kan bli upp till sju meter hög och den kan se ut som ett litet träd. Endast blommor och bär kan användas på flädern. Resten – blad, bark mm är giftiga.

Använd blommor och bär!

Blommorna är ofta fulla av rusiga humlor och bin, men tyvärr också av små, svarta rapsbaggar. Dessa får man ta bort noga om man ska ha blommorna till saft. Blommorna är gräddvita med ljusgula ståndarknappar och de sitter samlade i vida, platta blomställningar. De doftar karaktäristiskt, en något frän doft. Färska eller torkade fläderblommor kan användas till saft, dricka och te. Man kan dekorera bakverk med dem eller använda som krydda i kräm, sylt och saft på t.ex. rabarber eller krusbär.

Blommorna följs sedan av c-vitaminrika bär som först är mer eller mindre röda men blir sedan glänsande svartvioletta när de mognar framåt september. Bären kan användas till gelé, saft, sylt, marinad, chutney mm. Recept finns det många av på nätet!

Flädern har spelat en stor roll i folktradition, som att hålla skadedjur, mygg och ohyra på avstånd. Te av torkade fläderblommor blev man bjuden på vid förkylning, kanske för deras starka doft och för att de innehåller eteriska oljor. Fläderbärssaft har också en milt laxerande verkan.

Se upp!

Var noga med att lära känna just den riktiga flädern, för det finns giftiga släktingar som kan förväxlas med den, druvfläder och sommarfläder.

Druvfläder, S. racemosa, är en ståtlig buske, men den blommar redan i maj och har små gulvita blommor i runda klasar. Den får sedan oätliga, röda bär som sitter samlade som i en druvklase. Bären mognar i slutet av juli.

Sommarfläderns, S. ebulus, blomställningar och frukter påminner om fläderns, men blommorna har röda ståndarknappar. Sommarfläder växter sällsynt på sina ställen i södra Sverige. Hela växten är giftig.

Mer om fläder och dess arter och sorter finns att läsa här: Fläder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB