Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

November - mellan höst och vinter

Så är vi framme vid årets näst mörkaste månad november, vars gamla svenska namn var Vintermånad. I söder är det snarare höst än vinter, men i norr kommer regnet allt oftare som snö eller slask. Dagarna blir allt kortare och mörkret djupnar. Men lite pyssel finns det dock kvar att göra ute ännu, så passa på att få frisk luft när tillfälle ges!

Höst och vinter i trädgården

Det är ofta dimmigt i november. Meteorologerna kallar det advektionsdimma – en typ av höstdimma som uppstår när marken är kallare än luften ovanför. Förr talade man mer poetiskt om älvrök över öppna vatten, de där slingrande dimridåerna som uppstår när den kalla luften möter det varmare vattnet och små vattendroppar bildar dansande slöjor vid sjöar, åar och älvar. Läs mer om detta fenomen på Höstdimma och älvrök.

Trösten när mörkret sänker sig är att vi faktiskt närmar oss tiden då det vänder mot ljusare dagar, även om det kan kännas avlägset mitt i slasket. Under tiden är det härligt att skapa stämning med ljuspunkter inne och ute, och drömma sig bort till vår och sommar via vackra bilder och inspirerande trädgårdssajter och böcker. Men det finns fortfarande en hel del du kan göra ute, även om höstrusket råder!


Pynta – skapa adventsstämning inomhus och utomhus

När marken ännu är fri från tjäle, passa på att samla naturnära material till alla vinterarrangemang – mossa, kvistar, vackra grenar, rönnbär, kottar och grässtrån. Förvara mossan och bären i plastpåsar med lufthål utomhus så de inte torkar.

Bind egna kransar, vinterbuketter och girlanger att använda på ytterdörren, som gravsmyckning, eller direkt i trädgården.
Kontrollera redan nu att ljusslingorna fungerar, så du slipper bli överraskad när du står där och ska hänga upp dem inför första advent. Köp gärna reservlampor på en gång. Om du har ljusslingor där bara hälften lyser, finns det smarta och roliga sätt att återbruka dem, läs mer på Halvdana ljusslingor.

Tips för kreativa ljusarrangemang

  • Våga testa nytt: gräv ur en pumpa och använd en slingas lampsken inuti, eller stick ut små lampor som igelkotts-taggar.
  • Har du japanska lyktor (Physalis), kan du göra ett färgsprakande arrangemang genom att trä en liten ljusslinga på några kvistar och sätta en lykta över varje lampa, se beskrivning hos Halvdana ljusslingor. Denna variant passar dock bäst inomhus.

Fåglarna behöver hjälp

Tänk gärna på trädgårdens små invånare. Gör arrangemang med mossa, kottar, kvistar och äpplen åt fåglarna – byt ut äpplena vartefter de äts upp.
Rengör matarna och sätt ut när frosten kommer och det blir svårare för fåglarna att hitta mat. Mata gärna kontinuerligt under hela vinterhalvåret, då de snabbt vänjer sig vid att få mat på samma plats.
Det finns numera nya fröblandningar med torkade mjölmaskar, som särskilt uppskattas av insektsätande arter som rödhake, som numera ibland övervintrar.
Planerar du att sätta upp nya fågelholkar? Gör det gärna nu – de erbjuder skydd mot både kyla och blåst.
Passa även på att samla in frostbitna rönnbär. Koka gelé till vintermiddagar, och lägg några klasar i frysen för fåglarna senare – uppskattas som en fin, röd vinterpresent!


Skydda växterna – säkra överlevnaden till våren

Om du har rosor som är känsliga mot kyla, kupa dem med ett lager luftigt material som kompostjord, sand, torra löv och granris eller barkmylla. Undvik täckbark, den kan dra kväve från jorden och bilda hårda iskakor runt rothalsen. I Rosariet i Göteborg används grov sand tillsammans med granruskor för att kupa rosor – det är beprövat och fungerar bra. Klängrosor med tunn ved kan också behöva lindad säckväv som ytterligare skydd.

Skydd för andra känsliga växter

  • Täck även andra känsliga växter med torra löv och grankvistar.
  • Lägg luftiga skydd mot vinterväta på särskilt känsliga arter (tegelpanna eller glasskiva på tegelstenar är bra – skyddar från regn, men ändå luftigt).

Glöm inte vintergröna växter

De behöver vattnas om hösten är torr, så att rötterna är vätskefyllda inför vårsolen. Särskilt rododendron gillar detta. Vattna bara när marken ännu inte är frusen, och täck marken efteråt så fukten stannar kvar. Om det redan är tjäle och minusgrader, bör du undvika att vattna: vattnet fryser till och kan skada rötterna.

Vinterbeskärning av vinrankor

Odlar du vinrankor? Sista chansen att beskära dem är före jul – annars kan saven börja stiga och de ”blöder” lätt. Beskär så att skott som burit frukt kortas till 1–5 ögon. Läs mer tips om vin här: Vinterbeskärning av vin.


Städa och ta in – förbered trädgården och säkra verktygen

Ta in och gör rent alla trädgårdsredskap så de inte glöms bort och rostar under vintern.
Glöm inte vattenslangar och regnvattentunnor – töm och förvara frostfritt så de håller längre.
Lite löv på gräsmattan funkar som gröngödsling om du kör över med gräsklipparen. Men tänk på att eklöv innehåller mycket garvsyra och bryts ner långsamt – lägg dem i en separat kompost, varva gärna med sand och gräsklipp, så blir de fin mull till slut.
Rensning behövs även på gångar och uteplatser: hala löv är ingen hit under frostnätter. Blås eller sopa bort och använd lagret som vinterskydd åt växter.
Passa på att gräva om komposten innan det fryser. Men se upp så du inte stör någon vintersovande igelkott! Kompostjorden används utmärkt till att kupa känsliga växter.

Skötsel av damm

  • Har du damm? Fiska upp löv och annat skräp.
  • Ta bort pumpen om du har en sådan.
  • Lägg ett nät över ytan om du har fisk för att skydda mot skräp och rovfåglar samt hungriga katter.
  • Fisk behöver inte matas i vinterdvala, men se till att det inte bottenfryser. Det finns "vintervakter" att köpa, som håller ett ventilationshål öppet i isen.

Beskärning och nedklippning av växter

De flesta perenner behöver inte klippas ner till vintern – tvärtom, de vissnade stjälkarna skyddar mot kyla och ger ofta ett vackert frostmotiv.

Undantag

  • Jordgubbar och pioner: Avklippta blad minskar risken för övervintrande blad- och pionmögel.
  • Klipp aldrig ner gräsvippor, det skapar rötrisk i de ihåliga stråna.

Plantera – få ut det sista av säsongen

Hittar du billiga tulpanlökar på höstrea? Passa på! Plantera så länge jorden är grävbar, men kontrollera att de inte är torra eller mögliga.
Smålökar som krokus och narcisser behöver gärna längre tid, så plantera dem i kruka som du först förvarar frostfritt eller i några plusgrader (till exempel i garage eller källare). När våren kommer bär du ut dem.
Så länge jorden är mjuk går det bra att plantera lövfällande buskar och perenner samt rosor – ge det nyplanterade ett täcke av löv och granris som isolerar. De vintergröna växterna däremot trivs bäst om de planteras till våren.

Julblommor och vinterdrivning

Nu är det också tid att planera för julblommor om du vill vinterdriva själv: amaryllis, hyacinter, tazetter och jult

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB