November månads trädgårdstips
Kompostering – så fungerar det året runt
När hösten närmar sig och trädgården fylls av vissnade växter och löv är det dags att tänka på kompostering. Att bara lägga allt i en hög gör dock inte jobbet av sig självt – förmultningen börjar, men det kan ta lång tid innan materialet blivit till fin jord. För att snabba upp processen är det viktigt att starta komposten på rätt sätt, och helst göra det på våren då temperaturen gynnar mikroorganismerna.
Varva material för bättre syre
När du lägger en kompost är ett av de viktigaste stegen att varva materialet för att luft ska kunna cirkulera. Använd gärna en blandning av kvistar och grövre material i botten för att underlätta luftflödet, och fortsätt därefter med omväxlande lager av grönt (köksavfall, färska växter) och brunt (torra löv, grenar). Den här strukturen ger syre till nedbrytningen och gör att processen går snabbare.
Köksavfall kräver extra omsorg
Komposterar du köksavfall, särskilt kött- och fiskrester, måste du tänka på att hålla oönskade gäster borta. Råttor, kråkor, trutar och ibland till och med grannens hund kan lockas av lukten. Täck allt köksavfall – särskilt animaliskt – noga med trädgårdsavfall eller jord för att undvika flugor och lukt, och använd en sluten behållare om du vill vara helt säker.
Mullbanken – enkel och effektiv sommarkompost
Under sommarhalvåret använder vi Mullbanken (bild 1), en enkel konstruktion i trä med ståltrådsgaller i botten. Gallret släpper in maskar som hjälper till att bryta ner materialet betydligt snabbare. Genom att blanda köksavfall med trädgårdsavfall, och se till att det animaliska avfallet döljs ordentligt, slipper vi både flugor och dålig lukt. När hösten kommer och komposten är mogen, sprider vi ut innehållet på rabatter och odlingar som behöver extra näring.
Vinterkompost – isolerat och smidigt
På vintern använder vi en egen isolerad konstruktion (bild 2, 3, 4), ursprungligen en plåtsäckhållare som vi nu ersatt med rullbara plasttunnor. Behållaren är fodrad med cellplast och en plastsäck sätts i, med ett dräneringsrör som ger ventilation. Trots isoleringen fryser komposten oftast i januari, men då är det enkelt att byta ut säcken mot en ny när den blivit full. Komposteringsprocessen stannar av när det är riktigt kallt, men så fort värmen och solen återkommer på våren sätter den fart igen.
Efterkompostering och användning
Efter vintern har det uppstått ett halvkomposterat material som ofta är lite oaptitligt. Detta behöver efterkomposteras – det vill säga läggas upp igen tillsammans med löv och trädgårdsavfall när våren kommer, så att processen kan slutföras och materialet bli rik, lucker jord. Allteftersom komposten mognar kan du tömma den och tillföra dina rabatter och odlingsbäddar.
Tips och länkar för vidare läsning
- Om du vill veta mer om vad som är aktuellt i trädgården i november – kolla in Aktuellt i november!
- Kom ihåg: Undvik att lägga citrusfrukter, aska, kattströ och ogräsfrön i komposten, eftersom de kan störa nedbrytningen eller orsaka problem.
Genom att anpassa komposteringen efter årstiderna, varva material och hålla efter skadedjur kan du enkelt skapa näringsrik jord till din trädgård – året om.
Foto: Bertil Dahlby