Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

November månads trädgårdstips

Kompostering! Det är nu det uppkommer högar av vissnade växter och löv i trädgården. Dessa högar blir inte automatiskt komposter. Förmultningen börjar men det kan ta lång tid innan det är jord. När man lägger en kompost måste man se till att materialet varvas så att det kommer in syre. Med fördel kan man lägga komposten i vår.

Om man ska kompostera köksavfall måste man vidta vissa mått och steg åtminstone om man tänker kompostera kött- och fiskavfall. Då måste man stänga råttor, kråkor och trutar ute. Grannens hund är också ofta intresserad.

Vi använder Mullbanken på sommaren och en egen konstruktion på vintern. Mullbanken (bild 1) är en enkel konstruktion i trä med ståltrådsgaller i botten. Det gör att maskarna kommer in och förmultningen går fort. Vi blandar köksavfall med trädgårdsavfall så all animaliskt avfall döljs. Då slipper vi flugor.
Efter sommaren kan komposten tömmas och innehållet läggs på de platser som behöver gödsling. På vintern använder vi vår egna konstruktion och då endast för köksavfall. Bild 2, 3 och 4. Behållaren är av plåt är en vanlig säckhållare som nu skrotas och ersätts med rullbara plasttunnor. Den är isolerad med cellplast och innehåller en plastsäck med ett dräneringsrör som ventilation.

Den fryser visserligen oftast i januari men då är det lätt att ta ut säcken och sätta i en ny när säcken är full. Kompostprocessen avstannar när det blir kallt men börjar när vårsolen kommer.

Det halvkomposterade materialet är ganska oaptitligt så det krävs en efterkompostering. Det är lämpligt att varva köksavfallet med löv och trädgårdsavfallet då komposten läggs i vår.


Foto: Bertil Dahlby

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB