Aktuellt i november
November – vintermånadens stilla sken
Nu har vi nått årets näst mörkaste månad, november. I det gamla bondesamhället kallades månaden för Vintermånad – ett namn som känns passande när dagarna blir allt kortare, temperaturerna sjunker och regn allt oftare förvandlas till snö eller slask. Som det gamla talesättet säger: "Om Anders braska, skall julen slaska".
Det är ofta dimmigt i november; dimman är verkligen en symbol för senhöstens stämning. Meteorologer benämner höstdimman ibland som advektionsdimma, ett väderfenomen som uppstår när marken är kallare än luften ovanför. Romantiska själar har dock länge kallat det för älvrök, särskilt när dimslöjor slingrar sig över öppna vatten. Älvrökens tunna vattendroppar bildas när ett luftlager med stora temperaturskillnader möter det varmare vattnet, vilket kan ge trädgården och landskapet ett magiskt, nästan drömskt uttryck.
Vi kan trösta oss med att det inte är så långt kvar tills det åter vänder mot ljusare tider. Tills dess kan vi lysa upp vintermörkret både ute och inne – tända ljus, pynta med vackra växter och låta bilder och texter på trädgårdssajter, i böcker och tidningar föra tankarna till vårens och sommarens blomning.
Trädgårdssysslor för november
November betyder också att tempot i trädgården går ner – men det finns fortfarande flera fina saker att göra:
Helgmys och dekorationer: Firanden som Allhelgonadagen, Alla helgons dag, Mårtensafton och Fars dag faller in i november. Passa på att fira med många levande ljus, vinterblommor och stämningsfulla adventsdekorationer inomhus.
Material till julpyssel: Så länge marken ännu är bar, samla in mossa, kvistar, rönnbär, kottar och gräs till kommande dekoration. Förvara till exempel mossa och bär i plastpåsar med några lufthål utomhus så torkar de inte.
Pyssla och skapa: Prova att binda egna kransar, vinterbuketter eller girlanger – det är lättare än många tror, med lite inspiration från Kransmakerier. Använd vackra fröställningar, grenar, kottar och naturmaterial.

Ge fåglarna höstpresenter: Gör vackra äpplen till koltrasten eller andra fågelarrangemang. Glöm inte att göra rent och sätta ut fågelmatare. När du väl börjat mata, fortsätt under hela vintern – i sträng kyla är fåglar beroende av en trygg matplats.
Förbered fågellivet för vintern: Sätt gärna upp extraholkar redan nu, de fungerar som skydd mot både kyla och blåst. Läs mer om holkar och vintermatning här.
Ljusslingor och belysning: Kontrollera att ljusslingorna fungerar – ingen vill mötas av trasiga ljus när det väl är dags för dekor! Har du "halvdana" slingor? Hitta nya användningsområden: Halvdana ljusslingor.
Pumpapynt: Hösten inbjuder till kreativitet – gör en halloween-pumpa med ljusslinga inuti eller låt slingans lampor sticka ut som taggar på en egengjord igelkott!
Hyacinter och julblommor: Perfekt att börja driva hyacinter, amaryllis och andra julblommor inomhus så de blommar till jul. Läs mer om vita vinterblommor och iskonvaljer här.
Skydd och omvårdnad: Vattna vintergröna växter om det är torrt, särskilt rododendron, och täck jorden med löv. Skydda rosor och känsliga växter – kupa nu med sand, torra löv eller granris. Se bild på känsliga klätterväxter här.
Städa gångar och rabatter: Tänk på säkerheten och sopa gångarna från löv så ingen halkar. De flesta löv funkar fint till täckning, men lägg eklöv i en separat kompost.
Tips för vinterförberedelser
- Komposten: Gräv gärna om komposten innan tjälen sätter sig. Var försiktig – ibland hittar igelkottar vintervila där! Kompostjorden passar utmärkt till att kupa känsliga växter med.
- Vatten och redskap: Ta in och töm vattenslangar. Samla in redskap och förvara rent inför vintern. Kontrollera dammen om du har fiskar, så den inte bottenfryser, och ta upp löv och skräp.
- Planteringar och beskärning: Fynda tulpanlökar och plantera så länge marken går att gräva. Läs mer om lökplantering här. Smålökar och narcisser kan annars förvaras i kruka i några plusgrader.
Trädgårdsplanering & inspiration
När vinden viner och regnet piskar utanför är det skönt att kura ihop sig med trädgårdsböcker eller surfa på fina trädgårdshemsidor – adresser till inspirerande sajter hittar du bland länktipsen hos Odla. Nu är dessutom rätt tillfälle att bläddra i frökataloger och börja drömma om den kommande blomsterprakten.
Vill du ha ännu fler tips från tidigare säsonger? Läs också Aktuellt i oktober.
Bilder för inspiration
Klicka på länkarna för att titta närmare:
[Ad