Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nordiska Trädgårdar i Älvsjö

Nu när vi har sprungit igenom årets Älvsjö-mässa, känns det verkligen i fötterna, de är helt slut. Armarna är säkert 15 cm längre av allt kånkandet och huvudet surrar av alla intryck! Men det var roligt som vanligt, man njöt verkligen av allt det vackra som hade ställts ut.

Det verkar som om pelargoner fortsätter sitt segertåg, för många var de utställare som hade pelargoner till salu eller som tema.

Året pelargon kröntes också: i år blev det tulpanpelargonen. Avtäckningen förrättades av den kände sportjournalisten och pelargonfantasten Lasse Anrell.

Till "Årets trädgårdsbok 2007" har mässbesökarna valt "Jag tänker på Linné. Han som såg all" skriven av Karin Berglund och utgiven på Albert Bonniers förlag. 849 mässdeltagare har röstat bland de tio olika böcker som Stockholms Gartnersällskap har nominerat ur Förlagens urval av 2007 års trädgårdsböcker.

Under torsdagens presslunch delade Gröna Pennklubben ut priset för bästa monter och för bästa idéträdgård.

Vinnarna för Bästa monter blev:

1. Staudengärtnerei Alpine Raritäten
Motivering: Växterna, det som är essensen av trädgård, presenteras som en gottepåse för oss trädgårdsälskare. Här finns lust till det rara med ovanliga perenner som visas på ett enkelt och inbjudande sätt.

2. Ekolådan
Motivering: Ekolådan leder tidens trend med ekologiskt tänkande och sund hushållning. Montern är konsekvent enkel och tydligt färgsatt och man inspirerar till egen odling.

3. Enköpings trädgårdar
Motivering: Stor trädgårdskonst på liten yta. Ett växtparadis - eller om man så vill en innerficka - på få kvadratmeter.

Bästa idéträdgård:
Från Västkusten kom Göteborgs Lustgårdar, en jätteutställning som öppnar till sommaren och där Liseberg, Gunnebo Slott, Trädgårdsföreningen och Göteborgs botaniska trädgård ingår. Liseberg, med Hannu Sarenström i spetsen, hade gjort mässans största idéträdgård på 91 kvm med tre delar och en jättemagnolia! Man hade vatten som genomgående tema och det hela var en minivariant av Lisebergs nya skogspark med vattenfall, bäckar och en damm samt ett västkustmotiv med brygga och båt mitt i ett blommande blomster- och buskhav samt ett underbart, vårblommande gottebord. De flesta växterna var framdragna av deras egen växtsektion och idéträdgården gjordes i samarbete med Hasselfors Garden och Nordform. Så vann den också välförtjänt priset som Bästa Idéträdgård.

Juryns motivering för de tre bästa:

1. Lustfylld resa i botaniska rum*av Göteborgs Lustgårdar*
Utställningen har fångat atmosfären från fyra trädgårdar. Här finns spåren från Gunnebos 1700-tal. Botaniska trädgårdens fantastiska växtsamling med den tunna, älskliga hundtandsliljan i topp, här finns Lisebergs första krukor och Trädgårdsföreningens exoter och allt har sammanfattats med känslig hand till en skönhets- och växtupplevelse som berör hjärtat, och vem vill inte ha en rostig papperskorg med Fritillaria?

2. Den lilla svarta*av svenska Moderådet*
En utsvävning i lyx och trendkänsla, men här finns samtidigt en genuin känsla för växterna. Den svarta basen är oväntad och inspirerande på ett sätt som känns nyskapande, samtidigt som det är realistiskt. Plus för utsökta färg- och växtkompositioner.

3.Grodden - manuset till ett drama*av Trädgårdsmästarprogrammet, Wij Trädgårdar.*
Grodden skiljer sig från alla övriga idéträdgårdar med sin nästan sakrala känsla. Det är en hyllning till grodden, till det lilla som spirar starkt och sårbart, det handlar om livets tillblivelse. Utställningen vågar ta steget fullt ut och fokuserar på temat på ett sätt som stärker upplevelsen.

Den mest uppseendeväckande idéträdgården var kanske ändå Bill Wilders "Upside down". Den var nämligen just vad namnet säger, upp- och nervänd! Växterna hängde från taket och golvet bestod av spegel. Hur de tänkte vattna det hela var en väl förborgad hemlighet!

Det fanns naturligtvis en balkongtävling även i år. Den vanns av "Zen by Anna" av Garden by Anna. Andrapriset gick till "Något gammalt, nytt..." av Solbrudens Trädgård med trädgårdsmästaren Kattis och tredjepristagare blev "Just a Minute" av Estonian Gardens Karin Truverk-Finkelstein.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

På mässan fanns även Denise Grünsteins fotoutställning med vackra bilder som även är med i hennes bok "59 buketter från min trädgård - och lite till" och säkert stans största samling av gröna loppisfyndade vaser!

Den andra fotoutställningen var "Blommor som talar till själen" av fotograf Stig Kälvelid.

Kerstin Engstrands faktautställning om mördarsniglar väckte intresse och det utstöttes ett och annat blääh för de levande sniglarna i olika storlekar!

För att bli av med sniglarna hade många utställare diverse metoder till hjälp. Elstavar, knipkäppar, sprayburkar och en snigelbar, för att nämna några.

De gröna utbildningarna var också väl representerade. HDK, Stenebyskolan visade bland annat upp tre plåtfrukter i storformat.

Stockholms Trädgårdsmästarutbildning hade en vacker installation ”Downshifting” och Naturbruksgymnasiet i Östergötland hade en svindlande vacker rosenberså med en läcker tårta, helt gjord av blommor!

Man hade chansen att bjuda på olika, roliga objekt som eleverna hade gjort i Sågbäcksgymnasiets monter. Det erbjöds bl.a. etageholk för pippi i form av ett fyrtorn, ett trädgårdsrum uppe i ett svindlande torn, en icke-sjöduglig eka och en hundkoja utan hund!

Det var också en hel rad ideella föreningar som visade vad de sysslar med samtidigt som de gav råd och tips till allmänheten. Naturligtvis fanns det också mängder av växter till salu här. Koloniträdgårdsförbundets stora utställning visade hur man kan odla mycket på en liten yta, man hade många fiffiga idéer med pallkragar och pilinstallationer samt en groggveranda uppe i ett litet torn!

Det tycks också vara en trend att man inreder sin trädgård nästan som man inreder sitt boningsrum med massor av prylar. Man hade tom trasmattor i omlott på terrasgolvet och tjusiga möbler med broderade kuddar. Kan tyckas vara en aningen opraktiskt med tanke på det svenska sommarvädret.

Det verkar också bli en hel del tjusiga trädgårdshattar i täpporna i sommar, då det såldes sådana i flera montrar, alla med mer eller mindre blommiga dekorationer.

Tjusiga, praktiska arbetskläder för trädgårdstjejer erbjöds också, bl.a. av Garden Girl, som hade gjort en mycket genomtänkt kollektion i milda pastellfärger, anpassad för den kvinnliga kroppens former.

Östasiatiska museet på Skeppsholmen i Stockholm passade på att presentera sin kommande utställning som pågår mellan tiden 6 juni - 14 september. Utställningen heter En kinesisk trädgård.

Fler bilder:
Zen by Anna, detalj
Gbgs Lustgårdar, Liseberg
Staudengärtnerei Alpine Raritäten, (Mässans egna bilder)
Upside down, Svensk Markservice
Stenparti hos STA, del av deras stora monter
Sv. Botaniska förenings vilda blommor
Pelargoner och fuchsior, Wibrands
Just a minute, Estonia Gardens
Naturbruksgymnasiet i Ö-götlands läckra monter
Odla på liten yta, Koloniträdgårds-föreningen
Orkideehusets monter
Ostasiatiska Museet
Pelargonium 'French Vanila'
Pandahasselört, Asarum maximum 'Giant', Gbg's Lustgårdar
Denise Grünsteins utställning
En stor, tjusig trädgårdspaviljong, Bossons
Ett sätt att bli i (trädgårds)hatten, Lavendel från Provence
Något gammalt, nytt, lånat och fått, Kattis & Solbruden

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fenkopings_parker-2.jpg)
Enköpings parker


Tulpanpelargon, (Mässans egna bilder)


Maskros hos Wij


Etagefyr för pippi, Sågbäcksgymnasiet


Pelargonium x splendide, ERA Garden


Pelargonsoffa


Downshifting från Sthlms trädgårdsmästerutbildning


Expressens monter


Svindyr blåsippa, Staudengärtnerei Alpine Raritäten


Garden Girl, trädgårdskläder för kvinnor

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB