Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nordiska trädgårdarpå Älvsjö-mässan 2002

Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan 2002 – En Levande Tillbakablick

Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan i Älvsjö 2002 blev ett tydligt exempel på hur en trädgårdsmässa både kan spegla och driva trädgårdstrender framåt. Mässan arrangerades av Stockholmsmässan i nära samarbete med FOR, FritidsOdlingens Riksorganisation, och programmet var fyllt till brädden av inspiration, kunskap och shoppingmöjligheter för alla besökare – från nybörjare till rutinerade trädgårdsentusiaster.

En Överskådlig och Inspirerande Mässmiljö

Mässan var något mindre än tidigare på Sollentunamässan, men istället betydligt tydligare och mer lätthanterlig. Istället för att spridas ut över flera hallar fanns nu det mesta samlat i en stor hall, vilket underlättade navigationen och gav besökarna möjlighet att verkligen ta in de olika montrarna och miljöerna. Orkidéerna hade visserligen fått en egen, lite undangömd utställningshall – men med hjälp av de breda gångarna, trots trängsel, var det lätt för intresserade att hitta dit. Där kunde man förlora sig i bland annat Orkidéhusets ljuvliga samlingar.

Starka Trender OCH Mångsidiga Inslag

Trädgårdstrenderna 2002 pekade tydligt mot att trädgården blivit mycket mer än bara växter. Fler och fler inspireras att fylla sin utemiljö även med vackra och fantasifulla ting; hos en del utställare stod faktiskt prylarna snarare än växterna i centrum. Förutom de obligatoriska tomtarna och trollen, dominerade vattenarrangemang som Vikinglands vattenhjul och andra prydnader. Dessutom lockade en mångfald av trädgårdsmöbler, pil- och stenbyggen, växthus inredda som oaser, härliga utomhusbad, gröna tak, levande tavlor samt grillplatser. Ljuvliga dofter från stora grillar spreds över hela mässhallen – trädgårdslivet skulle kännas med alla sinnen.

Många redskap och maskiner presenterades också, för att förenkla alla tänkbara trädgårdssysslor. Vissa menade dock lite roat att det blivit väl många prylar jämfört med förr – men visst växte det då också!

Kunskap och Deltagande i Fokus

Mässan satsade starkt på intresseorganisationer och utbildande inslag. Seminarier, frågeFORum, öppna föredrag och kurser samlades under det så kallade "miniuniversitetet". Här kunde man lyssna på forskarna presentera nya rön, se pomologerna visa ympning och beskärning i praktiken, och få en inblick i arboristernas trädklättring och beskäringsteknik. Kunskapslyftet var påtagligt – både för nybörjare och mer erfarna odlare.

Litteratur, Workshops och Media

En av mässans mest populära samlingsplatser blev Akademibokhandelns stora monter, framtagen i samarbete med flera olika bokförläggare. Här fanns massor av trädgårdslitteratur, både svensk och internationell, framförallt från trädgårdslitteraturens högborg England. De svenska trädgårdsböckerna blev snabbt omtyckta favoriter bland bokmalar, och runt visningsbord och workshops – ofta med kända författare såsom Malena Skote – var det ständigt trängsel. Här sågs verkligen kunskap och inspiration födas, och många fick möjlighet att ställa frågor samt få sina böcker signerade.

De flesta svenska trädgårdstidningar deltog också och lockade med fina erbjudanden och presenter – ett bevis för det starka medialandskap som trädgårdsintresset fått i Sverige.

Kreativitet, Utställningar och Skolor

Också de som utbildar sig inom trädgård och floristyrket var välrepresenterade: gymnasieskolor visade upp sina elevers arbeten och deltog med stor entusiasm i mässlivet. Särskilt uppskattad blev tjänsten "Plant- och prylgarderob", där besökare kunde lämna sina inköp och få hjälp att frakta till bilen – sparade axlar och ryggar på många!

Flera av landets mest välkända trädgårdar och botaniska institutioner, däribland Ulriksdal, Haga, Fjärilshuset, Rosendal, Skansen, Bergianska, Uppsala, Augustenborgs Botaniska Trädgårdar, Flora Linnea och Stockholms Stadsmuseum, bidrog med inspirerande montrar och utställningar. Trädgårdsstaden Enköping visade särskilt framgångsrikt hur trädgårdsintresset kan växa i hela städer, med sin sevärda och vackra monter.

Tävlingar och Dekorationer

En särskild höjdpunkt var balkongtävlingen, där kreativa idébalkonger radades upp och inspirerade besökarna att se möjligheter även på små ytor. Det fanns lika många lösningar som deltagare, och det var nästan omöjligt att kora den allra vackraste.

Dessutom bjöds på vackra dukade bord inspirerade av fruntimmersveckan i juli – sju personer ställde i ordning var sitt bord, och här kunde man ana hur det goda trädgårdslivet kan se ut, med vindens sus och doften av nybryggt kaffe från närliggande servering.

Slutligen utsågs mässans Bästa Monter 2002 – föga förvånande fick Zetas utmärkelsen för sitt ljusa, eleganta och innovativa bidrag, fyllt av roliga detaljer och spännande helhet.


Trädgårdsglädje och Nyttig Inspiration

Sammanfattningsvis blev Nordiska Trädgårdar 2002 inte bara en mässa, utan en helhetsupplevelse som tydligt bekräftade att våren och trädgårdssäsongen var på väg. Här samsades nytänkande och tradition, kunskapsöverföring, utställarglädje och inspiration – och känslan var att svensk trädgårdskultur var på väg mot nya höjder med gemenskap och framtidstro.

Vill du läsa mer om liknande evenemang? Se även Rum&Trädgård – en glad och livgivande mässa!

Bilder från mässan:
Orkidéhuset
Vikinglands vattenhjul
Provtur
STA arrangemang

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB