Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nordiska trädgårdarpå Älvsjö-mässan 2002

Nordiska trädgårdar på Älvsjö-mässan 2002

Vi har varit på denna nya, stora mässa arrangerad av Stockholmsmässan i samarbete med FOR, FritidsOdlingensRiksorganisation och insupit trender och influenser.

Förutom vårlig blomsterprakt och skir grönska, bjöds det massor med idéer, inspiration, tips och goda råd och man kunde förstås köpa med sig det mesta.

Mässan är något mindre än Sollentuna-mässan men tydligare upplagt och det är lättare att hitta där, då det mesta finns i en stor hall istället för i många separata hallar. Orkidéerna fanns visserligen "gömda" i en egen, separat utställningshall, men dit hittade man när man följde de breda gångarna fram, som dock inte alltid kändes så breda i trängseln!

Trenderna är många, det tycks bli fler och fler saker man skall få in i en trädgård förutom själva växterna. Hos vissa utställare var det dessutom inte alls växterna som var huvudsaken utan prylarna, men det gäller ju att sälja, förstås.

Förutom de "obligatoriska" tomtarna och trollen så fanns det många mer eller mindre fantasifulla vattenarrangemang, vilka tycks vara trenden den senaste tiden. Sköna och mindre sköna möbler, hängstolar och -mattor, trä- pil- och stenbyggnationer, utomhusbad, gröna tak och levande tavlor, växt- och lusthus och grillkåtor. Sköna dofter från stora grillar spred sig över hela hallen! Och man kan inreda sitt växthus som en skön, lugnande oas för jäktade själar, med sköna stolar ett litet nätt bord att ställa vinglaset och kandelabern på…

Naturligtvis visades det också maskiner och redskap som skall underlätta alla möjliga sysslor i trädgården. Ibland undrar man bara vad man skall göra med alla prylarna, förr klarade man sig med mycket mindre och visst växte det då också!!

Det fina var att man hade satsat rejält på intresseorganisationerna och deras budskap liksom på den organiska, biologiska odlingen.

Det fanns frågeFORum, seminarier, öppna föredrag och kurser i "miniuniversitet". Forskningsanstalten presenterade nya rön, pomologerna visade praktiskt hur t.ex. ympning och beskärning går till, arboristerna visade hur man kommer upp i ett träd och förklarade varför och intresseorganisationerna visade hur-man-gör med just deras intressen. Här fick man med sig många idéer och tankeställare och lärde sig massor.

Ett trevligt inslag var Akademibokhandelns stora monter i samarbete med olika bokförläggare och med massor med trädgårdslitteratur, även utländsk, särskilt från trädgårdslitteraturens högborg England. Bra! Och att det kommer fler och fler svenska trädgårdsböcker är en lisa för en trädgårdsbokmal som jag, och jag var inte ensam, för där var det alltid trängsel runt visningsbord och work-shops. Dessa work-shops var verkligen roliga, man fick träffa författaren bakom boken i aktion och kunde ställa frågor och få sin bok signerad. På bilden ses Odla.nu:s krönikör Malena Skote i aktion.

Även de flesta svenska trädgårdstidningarna var på plats och presenterade sina produkter och lockade med förmånliga prenumerationer och presenter. Det är härligt att det har kommit så många nya tidningar för oss trädgårdsmänniskor på så kort tid!

Ett annat trevligt inslag var att olika skolor som har trädgårds- eller floristprogram visade upp sina alsters och sina färdigheter. Och idéen med en gratis Plant- och prylgarderob som Säbyholms Naturbruksgymnasium bjöd på var genial! Man slapp släpa med sig sina tunga köp hela dagen och fick dessutom hjälp med att frakta dem till bilen!

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Att trädgårdsintresset sprider sig i hela städer är Trädgårdsstaden Enköping ett fint exempel på. Deras vackra monter var mycket sevärd och man visade bilder på satsningen som verkligen går hem! Bravo, Enköping!

Även Stockholms många trädgårdar såsom Ulriksdal, Haga, Fjärilshuset, Rosendal, Skansen, Bergianska och Uppsalas och Augustenborgs (Malmö) Botaniska Trädgårdar, Flora Linnea (Fredriksdal, Helsingborg) och Stockholms Stadsmuseum var representerade med varsin underbara utställning.

Man hade också en Balkongtävling med en hel rad underbara idébalkonger som både enskilda personer och grupper hade gjort i ordning. Det var verkligen näst intill omöjligt att välja den vackraste, alla var vackra och spännande var och en på sitt sätt!!

Att man visade det goda livet i trädgården under den klassiska fruntimmersveckan i juli i form av dukade bord som sju personer hade gjord i ordning till varsitt namnsdagsbarn var också en upplevelse! Man kunde nästan känna sommarvinden på kinderna och kaffedoften kände man faktisk från den närbelägna cafeterian!

Nordiska Trädgårds utmärkelse Bästa Monter 2002 gick inte helt oväntat till Zetas för deras mycket vackra och eleganta monter med massor av roliga detaljer och en fräsch, ljus helhet.

Som en sammanfattning så var detta verkligen en upplevelse som fick en att vakna och se att det ÄR vår och det kommer en sommar i år också!


Orkidehuset


Vikinglands vattenhjul


Provtur


STA arrangemang


Gesneriamonter


Gymnasieutbildning

Malena Skote


Enköping


Rosendals flaskor


Örtagård i luften


Bästa Monter 2002

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB