Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Njut av sommaren i juli

Nu är den ljuva tiden framme då det är dags att njuta av den semesterlugna tillvaron och vara ute i trädgården så mycket som möjligt.
Vårens ansträngningar resulterar förhoppningsvis i en ymnig blomning nu som det är en fröjd att titta på.

Högsommar och trädgårdspyssel

Att sitta där och njuta av blomsterprakten, läsa de där böckerna som man aldrig hade tid med i våras, umgås med vänner, dricka sitt kaffe i bersån, grilla och äta de flesta måltiderna ute, sova middag i hängmattan… det är sommar och semester som bäst! Nu gäller det att ta till vara de varma dagarna, koppla av – och bara njuta. Dra upp enstaka ogräs som tappat kämpaglöden i värmen och klipp bort en och annan vissnad blomma. Det är högsommarens rätta tempo. Vi får hoppas att vädret är gynnsamt – men det är något vi aldrig kan styra.

Fruntimmersveckan – Regn & tårtfest

Mellan 19–24 juli infaller den välkända Fruntimmersveckan, då sex dagar i rad är vigda åt kvinnonamn i den svenska almanackan. Veckan har blivit känd för regnigt väder, men alla år är lyckligtvis inte lika blöta – så vi håller tummarna för sol! Traditionen bjuder på namnsdagsfika och gärna namnsdagstårta med färska bär. Det är en härlig ursäkt för sommarbak och samling runt kaffebordet.

Högsommarpyssel – Rensa, pyssla och klipp!

Nu är det dags för trädgårdspyssel – i lagom takt!

  • Ta bort vissna blommor på rosor och perenner för fortsatt blomning, men låt engångsblommande rosor utveckla nypon.
  • Många perenner och sommarblommor, som lejongap, höga blåklockor, dahlia, lavendel, fingerborgsblomma och margerit, blommar mer om du kontinuerligt knipsar av nervissnade blommor. Knipsa vid sidan av nya tillväxtpunkter.
  • Tuvbildande växter som penséer och nejlikor kan klippas ner ordentligt och gödslas lite för att stimulera en andra blomning.
  • Plocka bort utblommade klasar på rhododendron, syren och spirea – men var försiktig så du inte skadar nya skott.

Tips för vinrankor och fruktträd

Har du vinrankor, passa på att pincera (toppa) de nya, mjuka skotten – det ger bättre frukt. Skott med klasar toppas efter två blad, och kalla skott klipps ner till ett blad. Stora, skuggande blad kan tas bort för att solen ska nå klasarna.

Gallra kart hos dina fruktträd om du vill ha större och friskare frukter – tumregeln är två fingrar mellan plommon och tre mellan äpple eller päron. Jordgubbar behöver revor avlägsnas för god skörd och god jordgubbslandsgödsel efter plockningen. Tomatplantor tjuvas och toppas för att plantan ska orka ge mogna frukter.

Glöm inte att kupa potatis, palsternacka och morötter mot grönfärgning, och bind gärna ihop kålhuvuden och kardon för snygga plantor.

Vattna – men rätt!

Under högsommaren är vattningen avgörande – speciellt vid torka. Vattna helst tidigt på morgonen (bäst ur snigelsynpunkt) eller sent på kvällen, när avdunstningen är som minst. Vattna rejält så vätan når rötterna – småduttande vattning gör att ytroten utvecklas, vilket kan göra växterna känsliga mot både torka och kyla.

Använd gärna överskottsvatten från barnens plaskdamm för att spara resurser, och byt vatten dagligen för hygienens skull. Täck jorden med gräsklipp, kvist- eller bladhack, eller tidningspapper under exempelvis kvisthack eller träflis. Det minskar avdunstning och håller ogräset i schack.

Tips i växthuset

I växthuset – glöm inte att lufta ordentligt och duscha plantorna vid värme. Plocka bort sjuka blad och försök locka in hjälpsamma grodor som äter sniglar, annars får du ordna med snigelfällor.

Passa på: komplettera och plantera

I slutet av juni och början av juli säljs ofta sommarblommor och perenner ut billigt i plantskolorna – perfekt tillfälle att fylla ut blottor efter lökar eller där det blivit tomt i rabatten. Krukodlade växter kan planteras så länge jorden inte är för torr och plantorna hålls vattnade tills de etablerats.

Reser du utomlands, läs reglerna för växtimport. Från länder utanför EU får du ta med i princip vilka växter du vill som handbagage upp till 2 kg, undantaget potatis och citrus – från ett annat EU-land får du ta med större mängder. Kontrollera alltid med myndigheter för gällande regler.

Gödsla näringskrävande växter

Tillför näring i början av juli till särskilt hungriga växter: rosor, klematis, liljor, änglatrumpet, luktärter, squash, pumpa och bönor med pelleterat hönsgödsel. Sommarblommor gynnas av flytande näring.

Håll efter odjur & eländen

Var observant på liljebaggar och deras larver – lättast att hitta på morgonen när de är slöa. Plocka bort larver (ofta under bladen).
Mot bladlöss: krama sönder, spraya med såpsprit eller använd stark stråle vatten. Vid större angrepp finns ekologiska preparat i handeln.

Skydda mot skadedjur

Skydda bärbuskar med blänkande skrämselsaker och bärnät – men glöm inte att dagligen titta till nätet så fåglar inte fastnar. Håll höstflox fri från mjöldagg med bakpulverlösning (se recept i Aktuellt i juli), och plantera gärna resistenta sorter vid nyplantering.

Sommarså och föröka

Sommaren är en perfekt tid för att så perenner och tvååriga växter ute (t.ex. praktrölleka, lavendel, mariaklocka, penséer och borstnejlika), så de kan etablera bladrosetter inför nästa år. Så nu för en tidigare och rikligare blomning nästa säsong! Även asiatiska grönsaker som pak choi, kyona och salladssenap trivs ofta bättre om de sås senare på sommaren – då minskar risken för snabb stockblomning.

Passa på att så gröngödslingsväxter på lediga ytor, så håller du ogräs borta och berikar jorden. Föröka buskar genom sticklingar av halvförvedade skott eller genom att göra avläggare.

Skörd, lagring och att njuta…

Nu är högsäsong för skörd av jordgubbar, färskpotatis, vinbär, hallon och örter. Besök gärna självplockningsgårdar med familjen – det är en härlig sommartradition. Safta, sylta, lägg in och torka kryddor till vintern – persilja och dill fryses bäst. Rensa frysen och skafferiet för att få plats med årets nya skörd!

Ta även in sommarens blommor i vas – särskilt luktärter ger mer blommor om du plockar ofta. Att arrangera buketter innebär dubbel glädje: både inomhus och i rabatten.

Skapa vilda hörn för biologisk mångfald

Fundera på att lämna en liten ogallrad vildhörna till fjärilar och nyttoinsekter, eller plantera särskilda fjärilsväxter. Läs gärna mer om hur du gynnar vackra vingar i artikeln Vingar över trädgården.

Passa också på att besöka visningsträdgårdar och anteckna inspiration till nästa säsong – tänk på vår- och höstblommare för att förlänga ditt odlingsår.

![Sommarblommor och trädgårdshörna](https://cdn.pixabay.com/photo/2017/06/30/18

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB