Aktuellt i juli
Så här tar du hand om trädgården i juli
Juli är utan tvekan en av årets mest intensivt grönskande månader i trädgården. Under denna period exploderar växtligheten och det är dags att njuta av både skörd och fortsatt omvårdnad. Samtidigt finns det viktiga insatser att göra för att få ut det mesta av frukter, grönsaker och blommor ända in på hösten.
Skörd och sådd i köksträdgården
Nu kan de första späda grönsakerna skördas: morötter, rödbetor och rädisor ger tidig belöning för insatsen tidigare på våren. Prova gärna att använda rödbetsblast precis som mangold, för de är nära släkt och lika goda – en oväntad men läcker salladsingrediens! Även blast från rädisor går att äta, även om det är mer ovanligt, kan det vara spännande att testa i köket.
Juli är också perfekt för att så asiatiska bladgrönsaker som pak choi, kyona och salladssenap. Dessa trivs med sådd nu och skjuter inte lika lätt i höjden som på våren. Kinesiska rädisor lämpar sig också för julisådd och ger variation senare i säsongen. Om äldre rädisor hunnit bli träiga kan du låta några stå kvar till frö – även fröbaljorna är ätbara och passar bra i sallader och wokrätter.
Såddtips för andra halvan av sommaren
- Asiatiska kålsorter: Pak choi, mizuna, tatsoi
- Salladssenap och spenatsallat
- Kinesiska rädisor och sommarmålla
H3 Gallra fruktträd för bättre skörd
Under varma sommardagar är gallring av fruktträd en av de viktigaste sysslorna i trädgården. Täta fruktsättningar gör att kartarna konkurrerar om både ljus, vatten och näring, vilket ofta leder till mindre och smaklösare frukt. Genom att gallra bort överskottet får varje frukt bättre förutsättningar att mogna till god kvalitet.
Gör så här:
- Vänta in den naturliga kartfällningen som oftast sker mot slutet av juli.
- Klipp loss överflödiga frukter med sekatör för att undvika att skada de kvarvarande karten.
- Spara några få, största och mest välmående frukter per klunga, gärna de som får mest sol.
- Efter gallring bör det vara cirka 10 cm mellan varje frukt – för större sorter kan du sikta på avstånd motsvarande en knytnäve.
- Ta först bort frukter som är skadade, missbildade eller angripna av skadegörare.
- För mindre äppel- eller päronklasar, lämna gärna kvar en frukt per klase – trots att det kan kännas brutalt!
Fördelarna syns tydligt till hösten: större, friskare och mer smakrik frukt. Dessutom minskar risken för grenbrott och förhållandena blir bättre för trädets hälsa då luftcirkulationen ökar.
Samtidig beskärning
När du ändå är bland trädgrenarna, ta tillfället att avlägsna döda, skadade eller inåtväxande grenar. Under den så kallade JAS-perioden (juli–september) går det utmärkt att lätt beskära äppelträd. Stenfrukter som plommon och körsbär bör dock beskäras med extra försiktighet.
H4 Tips för sommarens trädgårdsskötsel
- Ge näring till sommarblommor och bladgrönsaker – nässelvatten, vallört eller utspädd stallgödsel är utmärkt.
- Klipp överblommade skott på remonterande rosor och ta bort vissna rhododendronblommor, men var försiktig så att nya knoppar inte skadas.
- Ta regelbundet bort vissna blommor hos sommarblommor, det stimulerar fortsatt blomning under hela säsongen.
- Efterhand som du skördar; så in gröngödsling mellan raderna för bättre jord och mindre ogräs.
- Täck marken runt plantor med gräsklipp, halm eller träflis för att bevara fukten och hindra ogräs.
Underhåll i växthuset
När solen steker på kan värmen skena iväg i växthuset. Var därför noga med att vädra regelbundet och vattna på morgonen, så att växterna inte får stå fuktiga nattetid. Plocka bort vissna eller sjuka blad så snart du ser dem, och kom ihåg att grodor eller paddor är oerhört hjälpsamma mot insekter och sniglar.
Skörda och ta tillvara örter
Plocka av bladkryddor innan de går i blom, helst torra och soliga dagar för den bästa aromen. Har örterna ändå börjat blomma är blommorna både dekorativa och ätliga, och passar perfekt som garnering.
Vill du läsa mer om vad som passar att göra i trädgården i juli och få fler tips? Ta del av massor av inspiration och månadens sysslor hos Bra att göra i trädgården - juli.