Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Aktuellt i juli

  • Trädgård

Nu i juli växer allt som intensivast och man kan också börja skörda en del av grönsakerna. Inget är väl så gott som att äta av de bortgallrade morötterna och rödbetorna. Späd rödbetsblast kan man förvälla och använda i sallad. Den är ju faktiskt släkt med mangold och det kan man lätt se om man jämför bladen. Rädisblast kan man också äta, även om det inte är så vanligt här hos oss.

Nu är det rätt tid att så flera av de asiatiska grönsakerna, bla. pak choi, kyona och salladssenap. De flesta sorterna blir nämligen bäst nu och går inte så lätt i blom. De asiatiska kålväxterna växer snabbt och trivs bra på hösten. Det flesta sorterna klarar dessutom några minusgrader. Även de kinesiska rädisorna, som finns i handeln, går att så i juli. Har dina vanliga rädisor förvuxet och blivit träiga? Låt då några stå kvar och utveckla fröbaljor. De kan man nämligen också äta.

Fruktträden kan behöva gallras. Sitter karten för tätt blir sällan skörden bra. Gallra ordentligt så blir frukterna större och får bättre smak. Risken för att grenar knäcks minskar och risken för angrepp av sjukdomar likaså.

Sommarblommorna och bladgrönsakerna kan behöva lite extra näring vid denna tiden. Bra näringsvatten kan man göra av nässlor, åkerfräken och vallört. Man kan också laka ut näringen ur stallgödsel genom att blanda den med vatten.

På de remonterande rosorna klipps de överblommade skotten bort. Rhododendronblommor som har vissnat tas bort, men akta de nya blomanlagen. Genom att ta bort de vissna blommorna på sommarblommor bildas det nya blomknoppar.

Så gröngödslingsväxter efterhand som du skördar. Det är bra för jorden och hindrar mycket ogräs från att växa. Täck marken mellan växterna och i gångarna med gräs, halm eller träflis. Då behålls fukten och ogräset får det svårare.

Växthuset måste luftas ordentligt nu när det är som varmast. Glöm inte att vattna och duscha växterna. Gör det helst på morgonen så att de inte står blöta på natten. Försök gärna få någon groda att trivas i växthuset så slipper du problem med sniglar. Se också till att plocka bort blad som har vissnat och växter som är angripna av sjukdomar.

Skörda bladkryddor efterhand så att de inte går i blom. Gör det helst i soligt väder. Har de redan börjat blomma kan du använda blommorna som dekoration.