Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nektarrika växter

Citron- och nässelfjärilar har vaknat och fladdrar bland vårens första blommor i trädgården. Så underbart vackert! Men det är mindre fladder nu än det var för några år sedan.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Nektarrika växter till fjärilar och bin

Naturskyddsföreningen driver en kampanj som syftar till att skapa mer natur där vi bor. Det är ju i vår närmiljö som våra barn får den första kontakten med naturen, men det verkar bli bara mer och mer p-platser och tomma ytor mellan husen. Läs gärna mer på Naturskyddsföreningens hemsida.

Själva kan vi i vår egen närmiljö t.ex. hjälpa de starkt tillbakagångna fjärilarna. Minskningen anses bero framför allt på rationalisering och kemikalieanvändning inom jord- och skogsbruk. Vi kan hjälpa genom att plantera särskilt nektarrika växter, både i våra egna trädgårdar eller till och med på balkongen och som samarbete inom bostadsområden och villasamfälligheter samt hembygdsföreningar.

Om man skapar en "fjärilsrestaurang" som innehåller många olika, nektarrika växter, kan den få förbiflygande fjärilar att stanna en stund och ta sig en slurk. Våra allmänna fjärilar, som pärlemorfjäril, rapsfjäril, tistelfjäril, amiral, nässelfjäril, påfågelsöga, citronfjäril och kålfjäril har ju känsliga doftorgan som känner av att här vankas det mat.

Om man sedan vill att de ska stanna kvar också, kan man ordna en fjärilsträdgård genom att man, förutom nektarrika växter, även planterar värdväxter för larverna. Om man studerar sina omgivningar lite, kan man se vilka fjärilar som finns lokalt och ta reda på vilken som är dess larvers värdväxt.

Fjärilarna kan då stanna kvar under säsongen och fortplanta sig. Det kan vara kul att följa de olika stadierna: ägg, larv, puppa och en färdig fjäril.

Låt gärna en lite ostädad, undanskymd hörna med nässlor och tistlar vara kvar i trädgården som värdväxter för ett flertal larver.

När du ska välja nektarväxter, tänk också på att ha växter med olika blomningstider för att ge de övervintrande fjärilarna föda på våren när de vaknar och att även på sensommaren ha blommande växter som kan ge de nya generationerna energi för att klara övervintringen.

Följande är särskilt nektarrika växter:
Aubrieta

Kärleksörter av olika slag
Prästkrage, både den tidig- och senblommande sorten
Åkervädd, Scabiosa
Rödklint
Hamp- och rosenflockel
Stäppsalvia
Rosenstav
Honungsfacelia
Gurkört
Gulmåra
Fackelblomster
Luktviol
Syrenbuddleja, Buddleja davidii
Sommarbuddleja, Buddleja alternifolia
Bolltistel
Kardvädd
Ulltistel
Vägtistel
Kvastfibbla
Gråfibbla
Ålandsrot
Strålöga
Röd solhatt
Rudbeckia
Jätteverbena
Bollbuske
Sälg

Många kryddörter, t.ex.
Backtimjan
Kungsmynta
Isop
Lavendel

Ännu fler växter finns listade här.


Citronfjäril i mars


Fjärilar i buddlejan


Fjärilslarv

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB