Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Möt Monika - ny krönikör hos Odla.nu!

Vi är glada att presentera en ny krönika hos Odla.nu – **Monikas självhushållning**. I krönikan kommer ni få god kunskap och energigivande inspiration om odling av grönsaker och kryddor. Först får ni bekanta er lite med Monika Hulthe som skriver krönikan.

Av Katarina Kihlberg & Monika Hulthe

För lite mer än tio år sedan lämnade Monika Hulthe storstaden för byn Stenbäck i Torsås kommun och började jobba mot att på sikt bli självhushållare.

− Det finns en sak som genomsyrar allt jag gör och det är hur jag ser på livet. Djur, växter och människor på planeten Jorden, vi hör ihop. Vi behöver varandra, vi är en helhet tillsammans, en del av samma organism. Jag ville bidra till denna helhet med min kunskap och mitt arbete, berättar Monika.

Monika har idag en plantskola där hon säljer grönsaks- och kryddväxter. Hon driver upp alla plantor själv utom sparris och lök och köper alltid ekologiska fröer från små svenska fröföretag i första hand. Parallellt med plantskolan arbetar Monika som rosenterapeut, är projektledare för ett Leaderprojekt för småskaliga producenter i området och med hantverk skapat av ullen från det egna fåren.

− Det är svårt att överleva på en plantskola i glesbygden så det krävs sidosysslor. Sen vi flyttade hit jobbar jag enbart med sånt jag tycker är kul och meningsfullt, säger Monika.

Inspiration från många håll!

Var kommer då denna drivkraft, energi och livliga passion för odling och självhushållning ifrån?

− Sen jag var liten har jag sett mormor och morfar odla och ta tillvara allt ätbart. Mormors matkällare var fantastisk. Ibland fick man gå ner där och hämta upp en burk sylt och jag minns att det fanns en massa spännande burkar där nere. Det godaste av allt var mormors hallon- och krusbärssylt! Redan som liten hade jag ett eget land som jag skötte själv. Mamma täckodlade redan på 70-talet och skaffade växthus så småningom. Så inspirationen kom från många håll, berättar Monika och fortsätter:

− I tjugoårsåldern, 1981 eller 1982 tror jag det var, gick jag Capellagårdens trädgårdsutbildning och lärde mig odla ekologiskt och har i stort sett odlat sen dess.

Det låter nästan magiskt att vara självhushållande. Hur långt kan man komma med självhushållning i vårt klimat?

− Vi har eget kött, lamm, killing, kyckling och emellanåt kaninm, och ägg sen flera år tillbaka. Getmjölk har vi 3/4 av året och då gör vi även en del ost. Bär och svamp odlar och plockar vi i skogen. Vi är helt självförsörjande på tomater och alla tomatprodukter och även på örtkryddor.

Monika berättar också att grönsaker, frukt och kryddor tar lite längre tid att lära sig, både vilka kvantiteter man ska odla och olika sätt att ta tillvara det på bästa sätt, så där köps det en del under vinter och vår.

− Jag gissar att vi är självförsörjande på grönsaker till 75 % genom att vi syrar, torkar, konserverar, lägger in och fryser in. Vi gör egen äppelcidervinäger och brygger fruktvin. Vi gör eget örtsalt och har helt slutat med buljong. Egen glass gör vi på getmjölk och ägg.

Monikas odlingstips!

I krönikan Monikas självhushållning kommer vi under hela året få kunskap, tips och inspiration kring odling, skörd och kring hur vi tar hand om skörden. Redan nu ger Monika några grundläggande tips till den som vill börja odla grönsaker.

• Ställ upp en eller ett par pallkragar. Två ovanpå varandra blir bäst odlingsdjup. Täck med tidningar i botten och fyll på bra plantjord, vattna och fyll på mer jord ända upp till kanten.

• Så lättodlade saker och sånt som du tycker om, men så glest. Bra att börja med är plocksallad, rädisor, låga sockerärtor och morötter.

• Köp färdiga plantor av bra kvalitet av exemplevis några kryddväxter som du gillar, så att du snabbt kommer igång. Plantera dem som en rad i pallkragen.

• Köp en lågväxt busktomatplanta och ha den i en stor kruka eller hink, soligt men under tak.

• Täck med gräsklipp kring plantorna och kring dina sådder när de har grott. Då slipper du ogräs och jorden hålls fuktig och får en jämn dos av näring.

• Håll gräset kort kring pallkragarna eller täck med barkflis.

• Kommer det ogräs − lägg på lite mer gräsklipp.

#Läs mer!#

Monikas första härliga och inspirerande krönika på Odla.nu: Ljuset är på väg tillbaka!

Monikas blogg: Ekoplantan

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB